Nakon petog kruga konzultacija kod predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, izabrani saborski zastupnici komentirali su predloženog mandatara Domoljubne koalicije.


Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić rekao u srijedu na konzultacijama kod predsjednice Republike kako su spremni razmotriti opciju da podrže nestranačkog mandatara, Hrid nije dao bianco potporu, dok će stranka Milana Bandića podržati mandatara Domoljubne koalicije i Mosta.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa'' Dario Juričan traži ured u Visokoj Dario Juričan traži ured u Visokoj uz janjce i vino: ''Grabar-Kitarović promovirat će Hrvatsku iz svoje špajze''

Čačić je rekao da su otvoreni za razgovor u svakoj mogućoj formi, a ako budu u oporbi, bit će konstruktivna oporba. Na informacije da će nestranački mandatar biti Tihomir Orešković kazao je kako je on, po njegovu iskustvu, vrlo uspješan menadžer u naponu snage. Dodao je i da ga dobro poznaje jer ga je upoznao na zajedničkom projektu izgradnje tvornice za Plivu. Drži kako Orešković nema političkog iskustva pa će mu u tome trebati potpora ostalih, a da će mu političku legitimaciju osigurati koalicija Domoljubne koalicije i Mosta. Također dodaje da će Orešković ovisiti o političkim odlukama koalicije koja ga podržava te neće biti neovisan.

DAN ODLUKE Milanović ne dolazi na konzultacije kod predsjednice

Da je njega netko pitao, Čačić bi, kaže, istaknuo ime Ivice Mudrinića koji zna sve o tome što je hrvatska država - bio je ministar u vladi, uspješan gospodarstvenik a nestranački je čovjek. "Došao je iz HDZ-a, ali već 15 godina nije stranački čovjek", dodao je.

Zastupnica Hridi Gordana Rusak rekla je da kod predsjednice Republike nisu mogli dati bianco mandat bez da su vidjeli program. Njezina stranačka kolegica Irena Petrijevčanin Vuksanović dodala je pak da će njihova stranka biti u oporbi te se nikome nisu obećali.

Potvrdivši kako je kod predsjednice Republike rekao da će podržati Oreškovića za mandatara, Bandić je istaknuo da ga podržava jer misli da će Orešković sa svojim timom "napraviti nešto za Hrvatsku". "Dao Bog da konačno krenemo raditi", dodao je te poručio kako želi da i država jednog dana ima standard Grada Zagreba.

Bandić je u veselom razgovoru s novinarima rekao i da će njegov klub saborskih zastupnika biti "mali vlakić" jer će, kaže, imati više od tri člana. No, nije želio izlaziti s imenima. "Imamo više od tri već sada, ali sve ćete čuti", kazao je Bandić novinarima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook