Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što mu je to trebalo?

Pogledajte neprimjeren istup rektora Borasa prema vojnoj kadetkinji na promociji te kako se nakon toga pravdao pred novinarima

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras na promociji kadeta Hrvatskog vojnog učilišta "Doktor Franjo Tuđman" imao je ispad pred novinarima. Zatražio je od kadetkinje da skine masku kako bi istanuo njezinu ljepotu, a onda se počeo pravdati.

U prilagođenim okolnostima obilježena je 29. godišnjica Hrvatskog vojnog učilišta "Doktor Franjo Tuđman". Putem videoveze promovirani su polaznici diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih vojnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Ukupno je promovirano 110 diplomanata, među njima je 29 žena.

Kadetkinja Anđela Matković najbolja je u svom naraštaju, a rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras prije davanja izjava imao je i neprimjeren istup prema kadetkinji od koje je zatražio da skine masku, samo da bi zaključio da je baš lijepa.

Borasov istup nije prošao nezapaženo kod novinara, pa ga je netom prije davanja službene izjave za medije išao pravdati.

Na pitanja novinara odgovorio je tako što je zaključio da nije učinio ništa loše.

"Evo, slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu, je l' tako?" rekao je Boras prije davanja izjave.

A onda se morao pravdati pred novinarima.

"Nije to nikakva diskriminacija. Ja smatram sve žene lijepima, ako su pametne, onda su sigurno milijun posto lijepe", rekao je Boras.

"To vam je načelo starog, načelo još iz doba grčke filozofije od prije tri tisuće godina, iz doba Aleksandra Velikog i kasnije", nastavio je.

"Kalokagatija je jedno načelo - koje se nalazi u dobrim ljudima, a dobri ljudi su i lijepi ljudi", počeo je pojašnjavati Boras.

"Nije to u smislu erosa, nego u smislu stvarne duševne ljepote", rekao je Boras.

"Ona je i u ženskom smislu lijepa, ako smijem to reći, ali to nije bitno, bitno je da je njezina duša lijepa", istaknuo je Boras, nakon što baš od navedene kadetkinje zatražio da skine masku, kako bi valjda bolje vidio tu duševnu ljepotu.

Na pitanje novinara o tome smatra li svoj istup neprimjerenim, Boras odgovara da se ne treba bojati stereotipa.

"Gledajte, ne treba se bojati tih riječi, to su stereotipi", poručio je.

No od troje najboljih kadeta Boras je izdvojio baš kadetkinju.

"Pa zato što je ona najbolja, zato sam je istaknuo, službeno, a nemam šta dodati, naravno. Svi su pristali, sposobni i završili su u roku", pravdao se Boras.

"Ne moramo se bojati takvih pohvala", dodao je.

Kako je sve to izgledalo, pogledajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene