Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio njihovog posla

Hrvatski političari otkrivaju kakve im prijetnje stižu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijetnje političarima - intrigantna su tema otvorena ovoga tjedna - nakon što je Wikileaks objavio kako je Ivo Sanader funkciju premijera napustio pod prijetnjom mafije. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić potom je javno priznao da mu se prijetilo metkom u čelo.

Razgovarali smo s članovima Vlade i vladajuće koalicije - govorili su o prijetnjama koje primaju, boje li se, ali i priznali da to spada u rizik posla koji su prihvatili. Ministar policije, pak, poručuje da ih treba prijaviti, a ne o njima govoriti javno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije Leko: Josipovićeva najava ne šteti SDP-u Slika nije dostupna Predsjednik na odlasku Istražili smo tko su potencijalni politički partneri Ive Josipovića

>> WikiLeaks: Sanadera iz politike otjerala mafija!

'To treba shvatiti kao dio posla. Kad zauzmeš stav to se dogodi jedanput nakon toga se više ne ponavlja od tih istih ljudi', rekao nam je Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja i dodao kako su prijetnje bile verbalne. 'Politika podrazumijeva ogroman rizik jer mi odlučujemo o tuđim interesima i naravno da ljudi mogu izražavati i nezadovoljstvo pa čak i prijetiti', smatra potpredsjednik Sabora Josip Leko.

To je na vlastitoj koži osjetio i predsjednik Josipović. Uoči dolaska u Njemačku, na adresu hrvatskog veleposlanstva stiglo je pismo bomba. Od puta nije odustao. Čuvalo ga je stotine policajaca, specijalaca sa strojnicama i snajperista na krovovima. Štićenu kolonu nadlijetao je helikopter. 'Ta vrsta prijetnje niti može niti smije pokolebati ikog tko radi za svoju zemlju', ističe predsjednik Ivo Josipović.

Bilo je situacija i kada je osiguranje bivšeg predsjednika moralo pojačati redove. U nekoliko navrata baš na događaje na koje je bio pozvan, stizale su dojave o bombi. Stizala su mu u nekoliko navrata i anonimna prijeteća pisma. 'Ne može se reći da čovjek osjeća ugodu', kaže Stjepan Mesić.

U novije vrijeme i društvene mreže postale su poligon za odašiljanje prijetnji. 'Na društvenim mrežama sam dobivao određene poruke s nekoliko profila koje sam onda blokirao na Facebooku, jer su se uvijek predstavljali pod krivim imenom', naglasio je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. Na adresu Vesne Pusić stizala su anonimna pisma s neugodnim sadržajem. 'Mislim da nema čovjeka u politici koji ih nije dobio, ali za ozbiljno nešto ne. Kao što vidite ja nemam ni zaštitu. mislim da sam prvi ministar vanjskih poslova koji nemam policiju sa sobom', kaže Pusić.

Ima i onih koji se hvale prijetnjama i na taj način, smatra ministar Ostojić, prikupljaju političke bodove. Bez obzira, policija uvijek pristupa ozbiljno. 'Procjenjuje se što napraviti odnosno otkriti osobu koja šalje takvu prijetnju i poduzeti korake da to bude puna zaštita uvijek onaj koji nekome želi naškoditi ide na najslabiju točku, a to su djeca i obitelj. Prijetnje takve vrste zahtijevaju ozbiljan angažman', ističe Ostojić. Takvi činovi kažnjavaju se najstrožim kaznama zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene