Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekad veleposlanstva SFRJ-a

Pogledajte imovinu vrijednu 100 milijuna kuna koju je dobila Hrvatska!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je dobila 100 milijuna kuna vrijedne imovine. I to nakon 20 godina pregovaranja. A o čemu je riječ? Prošli tjedan 5 zemalja međusobno je podjelilo nekretnine veleposlanstva biše SFRJ.

Diplomatska rezidencija u Stockholmu, koju je Hrvatska preuzela, vrijedna je četiri milijuna i osamsto tisuća kuna. Uz Švedsku, dobili smo i zgradu u Oslu, vrijednu milijun i 400 tisuća dolara. Dobili smo i dva strana u Trstu, veleposlanstvo u Lisabonu, rezidencije u Madridu, Beču, Helsinkiju, Haagu i generalni konzulat u Torontu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Nedavno smo sa Srbijom i Slovenijom dobili još dvije rezidencije. 'Jedna je rezidencija bivše SFRJ u New Yorku, na Park Avenueu, koja je jedan vrlo lijep, ali jako uništen prostor, težak za održavanje. Druga je zgrada veleposlanstva u Bonnu', kazala je Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova. 'Nekretnina u New Yorku je jako vrijedna iz više aspekata, a najviše po broju nula kojima se piše', kazao je premijer Zoran Milanović.

>> Vlada o sukcesiji diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ

Zatečeno stanje svih nekretnina traži i debelo novčano ulaganje. Stoga bivši veleposlanik Ivica Maštruko ima jednostavno rješenje. 'Trebalo bi poslati jednu komisiju, jednog građevinara, jednog arhitekta da procijene i da vide u kakvom se stanju nalaze ti objekti, da se ti objekti prodaju. Većinom su za prodaju, a za taj bi se novac kupili objekti, koji bi bili primjereni Hrvatskoj', kazao je Maštruko.

Na zadnjem sastanku Hrvatska je dobila još pet nekretnina. U Latinskoj Americi generalni konzulat u Čileu. Na sjeveru Afrike zgradu veleposlanstva u Tunisu, dok zgradu veleposlanstva u Alžiru dijelimo s Bosnom i Hercegovinom. Na jugu Afrike pripala nam je i rezidencija u Keniji, veleposlanstvo i rezidencija u Sudanu, te Madagaskaru.

Nakon 20 godina ovo je tek prvi dio posla. No, sve još treba procijeniti, uknjižiti, ali i prodati. No, ni tu nije kraj. Ostalo je još na desetke takvih rezidencija, koje se trebaju podijeliti. A hrvatska država tek onda treba odlučiti što će s njima napraviti, hoće li ih prodati ili zadržati. Trenutačno imamo velik broj konzulata u zemljama, koji nam nisu potrebni ni zbog financijskih ni ekonomskih razloga. Reorganizacija diplomatske mreže je nužna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene