Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvara se zemlja u Mečenčanima

Posljedice potresa im trenutno nisu najveća briga: "Ogromna rupa se samo proširuje, nitko nas nije izvijestio kako i šta"

Aktualno Galerija Domagoj Mikić razgovarao je sa Stjepanom Cvitkušićem - 3 Domagoj Mikić razgovarao je sa Stjepanom Cvitkušićem - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 3 Rupa u Mečenčanima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 2 Rupa u Mečenčanima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 1 Rupa u Mečenčanima - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Domagoj Mikić razgovarao je sa Stjepanom Cvitkušićem - 4 Galerija 1/7 >>
Jutrošnji potres od 3,8 po Richteru opet je uplašio ionako iscrpljene stanovnike Banovine. Epicentar je bio u Glinskim poljanama. Dodatno je pogoršao situaciju s golemim rupama koje se otvaraju u Mečenčanima između Kostajnice i Petrinje.

Procjenjuje se da ih je sada više od 30. Stanovnici su uplašeni jer im se rupe otvaraju po dvorištima.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće"

"Napravila su se prvo dva kruga i onda je počela zemlja da tone i onda su se ta dva kruga spojila i onda je nastala ta rupa", govori Anđa, koja sada posebno strauje jer joj je kamp kućica u dvorištu.

"Stalno mislim da se neće poroširiti", kaže. 

"Prije je to malo bilo, nikad se to nije otvorilo tako da bude duboko pet ili šest metara, ili 10, sad nitko ne zna koliko je duboka", kaže Ilija i dodaje da su takve manje rupe ljudi sami zatrpavali. 

Svako podrhtavanje tla, pa i ono jutrošnje, ih plaši. 

"Joj, već sam puna straha i svega", kaže Marija iz Glinske poljane. 

Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić se javio iz Mečenčana. 

"Najveća rupa u selu duga je 25 metara je i široka 20 metara. Bili su tu i geolozi izmjerili su da je duboka 18 metara", izvijestio je Mikić iz Mečenčana, gdje je o situaciji razgovarao s mještaninom Stjepanom Cvitkušićem. 

"Zemlja se odranja i rupa se proširuje. Nitko od mjerodavnih u tih 20 dana od potresa nas nije izvijestio ni kako ni šta. Dvije obitelji su iselile, nemamo prave informacije. Grdo je", kaže. 

Stalna podrhtavanja već su im navika pa ih u selu trenutačno najviše zabrinjavaju rupe. 

"Nikom nije lako. Rekla kazala, tako nam ide, čak čujemo da nas planiraju iseliti bez razgovora. Ovako što čujemo priče, u općinskim institucijama da bi nas selili, nije korektno. Ne bismo htjeli otići, sve smo to prošli kroz rat, već smo napuštali svoj dom", kaže Stjepan. 

Boje se da ne propadnu u zemlju

Veće su rupe u Mečenčanima i Donjim Kukuruzarima. Kad joj je na mala vrata, došla velika jama, gospođa Anđa je napustila kuću.

"Napravila su se prvo dva kruga onda je počela zemlja tonuti i onda su se ta dva kruga spojila u jedno i onda je nastala rupa", opisala je Anđa Jelečević koja je bila prisutna kad se zemlja ordonila.

"Stjenska masa se već pod utjecajem podzemnih voda topi i formiraju se različite šupljine i dolazi do propadanja materijala u dublje slojeve, a potres je sve to ubrzao", kazao je Mario Bačić, geotehničar Građevinskog fakulteta.

Kad se zemlja zatrese, u ponor je sipi sve više. Najveća praznina promjera je 25 metara.

"Mogu se sanirati, međutim da bi ih se saniralo prvi korak moraju biti detaljni kvalitetni istražni radovi", kaže profesor.

Policija ne dopušta blizu, pa stanovnici zemlju ne smiju sami sanirati.

"Ovdje za vrijeme Jugoslavije čovjek je oro s volovima i najedanput samo propane i on i volovi i nikad nisu više ga ni našli eto i zatrpalo ga", ispričao je Luka Barišić.

Gospođa Anđa boji se da joj kuću ne proguta rupa. "Tu sam blizu, sad mi je kamp kućica kod susjeda u dvorištu inače. Bojimo se da se neće još gdje otvoriti da potonemo", kaže.

"Naravno da može doći do urušavanja kuće u tu vrtaču", kazao je profesor.

50 je vrtača na 10 km kvadratnih, što znači da bi rupa uskoro moglo biti više nego kuća. Tko će ostati, stanovnici ili jame, opet će presuditi zemlja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene