Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parafiskalni nameti

Poduzetnici ogorčeni: 'Godišnje samo Turističkoj zajednici kupimo jedan jako dobar auto'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja godine Vlada namjerava olakšati poduzetnicima tako što će im ukinuti dio parafiskalnih nameta. Premijer Tihomir Orešković nedavno je najavio da će namete smanjiti za oko 330 milijuna kuna, a mi smo istražili za što sve poduzetnici, prema postojećim zakonima, izdvajaju svoj novac.

Umjesto da priprema nove projekte i softverska rješenja, poduzetnik Ante Mandić zbraja koliko je državi ostao dužan u prošloj godini temeljem parafiskalnih nameta. Pa je tako izračunao da za turizam mora izdvojiti ukupno 200.000 kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nadaju se sličnoj osobi Direktor HUP-a o ostavci Martine Dalić: "Bila je predana provođenju reformi" Slika nije dostupna DOMINO EFEKT HUP razočaran odlukom Vlade o poskupljenju struje: Ovo je veliki udar, troškovi poslovanja rastu 15 posto

'Ispada da mi zapravo godišnje Turističkoj zajednici kupimo jedan jako dobar auto, a s druge strane ne vidim da imamo kao tvrtka koja se bavi razvojem softvera bilo kakvu korist', kazao je Ante Mandić, vlasnik softverske tvrtke.

Ovakvih suludih nameta, ističe Mandić, ima napretek.

'Mi smo podložni raznim inspekcijama koje nas često obilaze i mjere nam uglove pod kojima se nalaze tipkovnice, mjere temperature u sobama i slične stvari. To je zaista nerazumljivo i ima tih nameta jako jako puno. Da ne nabrajam - vode, šume, itd... Ima ih preko stotinu i nešto'.

Točnije oko 170 - izračunali su u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Zanimljivo, država ih izračunava prema prihodima, a ne dobiti određene tvrtke. Drugim riječima, državu nije briga zarađujete li od svoje djelatnosti - ona pod svaku cijenu želi ubrati svoj novac.

'Davanje po prihodima, a ne po profitu je apsolutno loša stvar. Jer vi možete biti u gubicima, ali imate prihode i morate davati namete državi. Tako da tu također treba ući u analizu na osnovu čega se plaćaju neki nameti', smatra predsjednik HUP-a Davor Majetić.

Bivša Vlada poslodavcima je za ovu godinu obećavala smanjivanje nameta za oko 300 milijuna kuna. Prije par dana slično obećanje dao je i premijer Tihomir Orešković, najavivši 330 milijuna kuna parafiskalnih nameta manje. Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, nada se da će do toga doći čim prije.

'Odluka jest i dio programa, da se oni tijekom ove godine uravnoteže i smanje. Ono što je nama bitno je olakšati manevarski prostor poduzetnicima, olakšati prohodnost investicija. Prema tome, kad to napravimo, puno toga ćemo napravit'', kazao je Karamarko.

HUP intenzivno priprema popis svih parafiskalnih nameta koje će uskoro prezentirati premijeru. Tražit će analizu jednog po jednog, što bi moglo potrajati. Prema nekim informacijama, ako se zbroje i oni skriveni nameti, ukupna brojka im se penje blizu nevjerojatnih - 500.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene