Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sa 106 na 59

Podržan prijedlog o smanjenju prekršajnih sudova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska većina podržala je danas prijedlog Vlade da se izmjenama Zakona o područjima i sjedištima prekršajnih sudova broj tih sudova sa sadašnjih 106 smanji na 59, dok se oporba tome protivi.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da je od ustanovljenih 114 prekršajnih sudova osnovano i radi njih 106, što je, kaže, prevelik broj koji se pokazao neučinkovitim pa se ukazala potreba za racionalizacijom. Od tih 106 sudova, dodao je, u njih 33 radi samo jedan sudac, a u isto toliko svega dva suca, dok je kriterij da u prekršajnom sudu moraju raditi najmanje tri suca, izuzev na otocima gdje ih može biti i manje. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reagirao refleksno Nobilo: Šamar dječaku je bio nužna obrana Slika nije dostupna Presuda Prekršajnog suda Sud: Policija nije smjela uhititi prosvjednike iz Varšavske

>> Uskoro smanjenje broja državnih odvjetništava i prekršajnih sudova

Racionalizacija, odnosno spajanje prekršajnih sudova provodilo bi se stupnjevito sve do 2019., a Zakon bi na snagu stupio 1. srpnja ove godine Racionalizacija, odnosno spajanje prekršajnih sudova provodilo bi se stupnjevito sve do 2019., a Zakon bi na snagu stupio 1. srpnja ove godine. Ana Lovrin (HDZ) istaknula je kako je pravosuđe dugi niz godina suočeno s problemom neučinkovitosti, da se stoga i krenulo s reformom, dio koje je i racionalizacija mreže sudova.

Napomenula je da će racionalizacija prekršajnih sudova uglavnom pratiti model racionalizacije općinskih sudova, odnosno da će se provoditi po kriterijima broja predmeta u odnosu na broj sudaca, priliv predmeta, međusobnu udaljenost sudova te zemljopisnih specifičnosti i prometne povezanosti.

HNS je, pak, stava da je ukidanje bilo čega, posebno u pravosuđu od kojega građani očekuju da im osigura pravdu, nije nešto što bi trebalo biti prvi, već zadnji reformski korak. 'Rez, operacija, krv, mora biti zadnji, a ne prvi postupak ozdravljenja. Prije rezova moramo dobiti analize, snimanje, dijagnozu bolesti, neke druge lijekove, a nož dolazi na kraju', rekao je Željko Vincelj (HNS).

Marin Brkarić (IDS) uvjeren je da će racionalizacija, odnosno spajanje sudova za građane značiti samo dodatne troškove putovanja i izostanke posla, a ne i bržu i dostupniju pravdu. Ingrid Antičević Marinović (SDP) kazala je kako ne dijeli mišljenje Vlade da će se svi problemi sudstva riješiti ukidanjem sudova, ocijenivši da je govoriti o ukidanju sudova u vrijeme sve većih zaostataka u sudskim predmetima "ravno kao govoriti o epidemiji i ukidanju bolnica i zdravstvenih usluga'. 'Jedino što se od ovoga zakona može dogoditi i što će se sigurno dogoditi je da neće ni primjenjivati, odnosno da ćemo samo imati promjenu ploče koju nitko živ osim rijetkih prolaznika nije uočio na tim spojenim sudovima', dodala je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene