Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda Prekršajnog suda

Sud: Policija nije smjela uhititi prosvjednike iz Varšavske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prekršajni sud u Zagrebu presudio je u korist prosvjednika.

Prekršajni sud u Zagrebu presudio je u korist prosvjednika iz Varšavske ulice, ustvrdivši da ih policija nije smjela uhititi jer nisu pružali otpor niti remetili javni red i mir, no iz policije poručuju da je njihova akcija bila zakonita te da će se na presudu žaliti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjed aktivista pred MUP-om Aktivisti optužili MUP da pogoduje projektu u Varšavskoj Slika nije dostupna Zelena akcija 'Politički pritisak gradske vlasti zbog Varšavske'

>> VIDEO Snimka uhićenja: 'Pomno planirana akcija'

'Upoznati smo s presudom i sukladno uputama o pravnom lijeku podnijet ćemo žalbu Visokom prekršajnom sudu', kazala je glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba. Odluku prekršajnog suda, koja je u Policijskoj upravi zagrebačkoj zaprimljena jučer, nije željela komentirati. Dodala je tek da će sve argumente protiv presude policija navesti u žalbi koja mora biti poslana osam dana od primitka prvostupanjske presude.

U presudi, koju je Prekršajni sud donio 26. veljače, stoji da četvorica privedenih aktivista nisu trebali biti privedeni jer, suprotno policijskim tvrdnjama, nisu remetili javni red i mir ili se opirali uhićenju, kako je u prijavama navela zagrebačka policija.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević je izjavio da je zadovoljan presudom, ali da članovima Udruge i dalje nije jasno zbog čega su morali biti uhićeni i 14 sati zadržani u policiji. 'Razmotrit ćemo sve pravne mogućnosti kako bi se slučaj do kraja istražio i kako se ništa slično ne bi ponovilo', dodao je. U Zelenoj akciji smatraju da je iz presude Prekršajnog suda jasno da im je prekršeno ustavno pravo na javno okupljanje i prosvjede, posebice što je skup u Varšavskoj bio uredno prijavljen.

Tomašević: Nastavit ćemo s prosvjedima i građanskim neposluhom

'Bez obzira na ovakvo kršenje naših prava nastavit ćemo s prosvjedima i građanskim neposluhom za obranu pješačke zone', najavio je Tomašević.

U uhićenja prosvjednika, koji su pokušali spriječiti početak izgradnje ulaza u podzemnu garažu u Varšavskoj, policija je krenula 11. veljače oko tri sata ujutro, nekoliko sati nakon velikog prosvjednog skupa na istom mjestu. U postaju je odvedeno 23-je prosvjednika no samo ih je četvero dovedeno pred prekšajnog suca pod optužbom da su, uz remećenje javnog reda i mira, pružali otpor.

Policija je tada odbacila sve kritike da su nepotrebno primijenili silu riječima da se radilo tek o 'pružanju asistenciji' komunalnom redarstvu.

Akciju je pravdao i ministra unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, dok su je najoštrije osudile brojne udruge civilnog društva, neki vijećnici zagrebačke Gradske skupštine, ali i novoizabrani predsjednik Ivo Josipović, koji tada još nije stupio na dužnost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene