Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protive se ukidanju

Područja od posebne državne skrbi: Beli Manastir ostaje bez 7 milijuna kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novim Zakonom o regionalnom razvoju ukinula bi se područja od posebne državne skrbi. I dok Zajednica povratnika Hrvatske tvrdi da će to značiti demografsko uništenje tih područja, Ministarstvo regionalnog razvoja javnost uvjerava u suprotno. Novi zakon, tvrde, donijet će pravedniju raspodjelu potpora gospodarski nerazvijenim područjima.

Poštar Joška Sabov živi i radi u Belom Manastiru. To je područje od posebne državne skrbi. Za Jošku to znači poreznu olakšicu i izdašan povrat poreza. 'Dobiješ u travnju ili svibnju. Super je to', kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odlasci i seobe BARANJSKI (K)RAJ Nebo pod kojim se sve teže živi Slika nije dostupna Kampanja za lokalne izbore Zoran Milanović se družio s građanima u Belom Manastiru

Ukidanjem područja od posebne državne skrbi poštar Joška ostat će ne samo bez povrata poreza, već i porezne olakšice na kupovinu nekretnine, prava na stambeno zbrinjavanje. Ukidanje povlastica osjetit će i općine i gradovi.

Ukine li se područje od posebne državne skrbi grad Beli Manastir ostat će bez 7 milijuna proračunskih kuna. 'Kad bi to projicirali na proračun za 2014. Godinu, to je gotovo 30 posto našega proračuna', kazao je Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira.

Posebna državna skrb: Manje novca nerazvijenima?

Ukidanju područja od posebne državne skrbi oštro se protive u Zajednici povratnika Hrvatske. 'Ono što nisu četnici uspjeli u agresiji napraviti na PPDS-u, to sada će dokosuriti resorni ministar Grčić sa svojom ekipom', kazao je Josip Kompanović, predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske.

Grčićev Zakon o regionalnom razvoju trebao bi zamijeniti Zakon o područjima od posebne državne skrbi. 'Nema ukidanja potpomognutih područja i nema ukidanja mjera za potpomognuta područja koje tim područjima godišnje donose preko milijardu kuna poticaja', kazao je ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

Sve je to nedovoljno. Područja od posebne državne skrbi gospodarski su nerazvijena. 'Nezaposlenost je kod nas izrazito visoka. Ona je sad već preko 20 posto', istaknuo je Doboš.

Svaki 5. stanovnik Belog Manastira u potrazi je za poslom. Ako ga uskoro ne pronađe, teško da će ostati živjeti na području od posebne državne skrbi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene