Požar u Splitu (Foto: Milan Sabic/PIXSELL)
Požar u Splitu (Foto: Milan Sabic/PIXSELL) Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Policija i Općinsko državno odvjetništvo završili su kriminalističko istraživanje i podnijeli kaznenu prijavu protiv vlasnika stana u kojem je u nedjelju izbio požar u kojem su ozlijeđena četiri vatrogasca.


"Protiv muškarca (47) podnesena je kaznena prijava zbog postojanja sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u vezi s kaznenim djelom Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom", izvijestili su u splitskoj policiji.

Vezani članci Policija, ilustracija U Splitu noćas gorio Mercedes, policija privele dvije osobe Vatrogasci, ilustracija Tragedija u Slunju: U požaru obiteljske kuće poginuo vlasnik, povratnik iz SAD-a

Rezime je to velikog požara koji je u nedjelju buknuo u stanu u Papandopulovoj ulici u Splitu. Gorjelo je još nekoliko stanova, a četiri su vatrogasca ozlijeđena.

Policija je tek u utorak završila s očevidom koji je započeo u ponedjeljak ujutro. Očevid je pokazao da je korisnik stana očito zaboravio iz struje isključiti električno kuhalo, pa se u jednom trenutku razbuktala vatra na štednjaku i ubrzo se proširila prvo na viseće ormare u kuhinji, a zatim velikom brzinom i na ostatak stana.

Požar je bio dugotrajan i jak zato što se u stanu nalazila velika količina raznog otpada, među kojim je najviše bilo plastičnih boca, ali i automobilskih guma te raznih zapaljivih tekućina. Da je temperatura u stanu bila visoka, pokazuje i podatak da se vatrogascima tijekom gašenja topila oprema te je njih pet završilo s lakšim tjelesnim ozljedama, a jednoj je stanarki bila ozlijeđena glava.

Požar je bio aktivan punih osam sati, gasio ga je 41 vatrogasac sa 15 vozila iz Splita. Neki od vatrogasaca s više desetljetnim iskustvom kažu da nisu bili na težem ''terenu'' u stambenoj zgradi. U stanu je temperatura na mahove rasla i do tisuću stupnjeva pa su se vatrogasci stalno trebali izmjenjivati u gašenju kako ne bi, usprkos kvalitetnim zaštitnim odijelima, došlo do opekotina.

Desetak vlasnika stanova prijavilo štetu što od vatre, što od dima, ali i vode kojom je gašen požar. Dio stanara napustio je svoje stanove ne samo zbog štete koju su pretrpjeli već i zato što nisu imali struje.