Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Troje optuženih

Podignuta optužnica protiv sutkinje Šupe zbog mita: USKOK donio detalje podlog plana, u igri je bila i nekretnina

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita.

Optužnicom se prvookrivljena tereti da je, u razdoblju od veljače 2013. do rujna 2014. godine, u Šibeniku i Zagrebu, kao sutkinja Općinskog suda u Šibeniku posredstvom trećeokrivljenog (odvjetnik) primila mito od drugookrivljenog (optuženi) kako bi u odnosu na njega donijela oslobađajuću presudu.

Sutkinja je bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je spomenuti bio optuženik uz još jednog optuženika kojeg je zastupao odvjetnik iz Šibenika.

Riječ je o šibenskoj sutkinji Maji Šupe, koja je u rujnu uhićena zbog sumnje da je primila 15 tisuća eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu u slučaju kontroverznog zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića.

U tom postupku je okrivljeni posredstvom odvjetnika dogovorio sa sutkinjom da će joj predati nagradu od 15.000 eura ako donese oslobađajuću presudu bez obzira na stvarno stanje predmeta.

Dogovoreno je da će joj iznos od 6000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, dok će joj iznos od 9000 eura isplatiti nakon što takva presuda postane pravomoćna.

Odvjetnik optuženog sačinio je predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem majka sutkinje prodaje nekretnine jednoj osobi za 59.100 eura, uz plaćanje kapare u iznosu od 6000 eura koju u slučaju odustanka kupca zadržava prodavatelj.

Pročitajte i ovo Prijava korupcije - 1 Borba bez kraja Ministarstvo pravosuđa radi platformu za prijavu korupcije: No ima najmanje jedan problem

Na traženje sutkinje njena majka je potpisala taj predugovor, a na traženje optuženika potpisala ga je i osoba navedena kao kupac. Potom je optuženik na račun majke sutkinje uplatio iznos od 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac, a koja uplata je za jedini cilj imala isplatu dogovorenog iznosa nagrade od 6000 eura sutkinji za donošenje oslobađajuće presude u kaznenom predmetu.

Pročitajte i ovo Kardiokirurga terete za primanje mita - 3 Slučaj iz Provjerenog Nastavljeno suđenje splitskom kardiologu za primanje mita. "On je samo tiho rekao: Ma ne treba. - Ali je ipak uzeo"

Pročitajte i ovo Ilustracija primala mito Privedena državna inspektorica: Godinama reketarila zagrebačke poduzetnike, pogledajte kako im je prijetila

Zatim je sutkinja sukladno dogovoru, u navedenom predmetu 25. studenoga 2013. donijela presudu kojom se optuženici oslobađaju od optužbe.

Prvostupanjska presuda postala je pravomoćna 18. rujna 2014., nakon čega je optuženik na neutvrđen način isplatio sutkinji preostali dogovoreni iznos od 9000 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene