Početak suđenja bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić-Merzel ponovno je zapeo na pripremnom ročištu jer je sudac Ivan Turudić po drugi put odbio nagodbu Željka Žužića s Uskokom.

Galerija


Prije početka suđenja došlo je do novog problema jer je sudac Ivan Turudić ponovno odbio nagodbu koju je velikogorički tajkun Željko Žužić optužen za davanje 100.000 mita bivšoj županici sklopio s Uskokom.

Vezani članci Ivan Turudić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Vrhovni sud zadao udarac odlukama suca Turudića: Odlučili da je nagodba Žužića s Uskokom zakonita Marina Lovrić Merzel (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Opet odgođen početak suđenja Marini Lovrić Merzel

Turudić je nagodbu odbio po drugi put, unatoč stavu Vrhovnog suda da sudac pojedinac na pripremnom ročištu nema ovlasti za takvo postupnje, ako prethodno nije došlo do konkretnih povreda zakona. Uskok je je zatražio izuzeće suca Turudića te se sad čeka rasplet te situacije.

Turudić je, međutim, za utorak zakazao nastavak pripremnog ročišta, a potez Uskoka okarakterizirao je kao odugovlačenje.

''Svoje mišljenje o ovoj nagodbi dao je i Vrhovni sud u prosincu 2017. Oni su procjenili kako je kazna za svjedoka pokajnika Žužića odgovarajuća za ono kazneno djelo koje je i sam priznao. Ono što su još istakli jest da sudac ne bi trebao ulaziti u meritum dogovora između stranaka.

Ono što je apsurdno u cijeloj priči jest zakon koji omogućuje u ovakvim slučajevima da predsjednik sudskog vijeća koji je i predsjednik suda sam odlučuje o tome hoće li se izuzeti iz slučaja ili ne. No, Uskok je i nakon te Turudićeve odluke podnio žalbu Vrhovnom sudu pa treba vidjeti što će oni reći o svemu. Kako je Turudić sazvao ročište već za utorak - a predstavnici USKOK-a se ne pojave, moglo bi doći do obustave procesa - što znači i novi pravosudni skandal'', rekao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Početak suđenja bio je zakazan i krajem prošlog tjedna, no ročište je odgođeno zbog prestanka postojanja okrivljene tvrtke Popec, koja je Marini Lovrić Merzel prodala zgradu za Hitnu pomoć u Sisku, a zatim otišla u stečaj.

"Sud o tome nije bio obaviješten službeno, pa će se to provjeriti u sudskom registru", kazao je proteklog četvrtka odvjetnik Čedo Prodanović.

Protiv Marine Lovrić Merzel Uskok je podnio optužnicu da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za primanje mita, pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenje javnog novca na zabave. Suđenje bivšoj županici Sisačko-moslavačke županije vodit će sudac Ivan Turudić.