Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz optužbi

Odgođeno suđenje bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak je trebalo započeti suđenje bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel, no suđenje je odgođeno jer je jedna od tvrtki u postupku u međuvremenu otišla u stečaj.

Početak suđenja bio je zakazan za 10 sati, a za 9 sati pripremno ročište. No, ročište je odgođeno zbog prestanka postojanja okrivljene tvrtke Popec koja je Marini Lovrić Merzel prodala zgradu za Hitnu pomoć u Sisku, a zatim otišla u stečaj.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Ilustracija USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU Mito za porezne inspektore: Od besplatnog gošćenja po restoranima do građevinskih radova u kući

"Sud o tome nije bio obaviješten službeno pa će se to provjeriti u sudskom registru", kazao je odvjetnik Čedo Prodanović.

Novo ročište zakazano je za ponedjeljak 12. ožujka.

Protiv Marine Lovrić Merzel USKOK je podnio optužnicu da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za primanje mita, pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenje javnog novca na zabave. Suđenje bivšoj županici sisačko-moslavačke županije vodit će sudac Ivan Turudić.

Suđenje je zakazano nakon što je Vrhovni sud u prosincu presudio da sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić nije mogao odbiti nagodbu USKOK-a s poduzetnikom Željkom Žužićem koji je kao suoptuženik priznao da je bivšoj županici dao 100.000 eura mita.

Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, te Željka Žužića, optužnicom potvrđenom još krajem 2015. optuženi su i ostali akteri ove korupcijske priče - predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, županicin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić

Nakon što je zagrebački sud odbio Žužićevu nagodbu USKOK je podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, kojega je Vrhovni sud usvojio, ustvrdivši da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost. 

Spornu odluku sudac Turudić donio je sredinom prošle godine, a kako USKOK na nju nije imao pravo žalbe posljednja pravna mogućnost bila im je zahtjev za zaštitu zakonitosti, izvanredni pravni lijek o kojemu odlučuje Vrhovni sud.

I dok je USKOK uvjeren da protiv Lovrić Merzel ima "čist slučaj" ona je tvrdi kako će na sudu dokazati da je sve radila po zakonu i u skladu sa svojim ovlastima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene