Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državna matura

ZABRINJAVAJUĆE: 70% maturanata polagat će matematiku na B razini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci kažu da je teško komentirati ove brojke bez uvida u neke druge podatke, primjerice koliko visokoškolskih ustanova traži za upis osnovnu ili višu razinu znanja iz matematike.

Gotovo 70 posto hrvatskih maturanata koji su se prijavili za polaganje državne mature polagat će ove godine ispit iz obveznoga predmeta matematike na osnovnoj B razini, a samo njih 30 posto odlučilo se da će na državnoj maturi provjeriti stečeno znanje iz toga predmeta na višoj - A razini.

Pročitajte i ovo Lorena Tolić Loša reakcija ministarstva Na pragu su budućnosti, a već se nose s enormnim stresom: "Sve mi to samo daje vjetar u leđa da odem iz Hrvatske" Slika nije dostupna Maturanti, sretno! Počela državna matura za obvezne predmete!

Te podatke potvrdila je v.d. ravnateljica Nacionalnoga centar za vanjsko vrednovanje (NCVV) Alenka Buntić Rogić, rekavši kako ih je teško komentirati bez uvida u neke druge podatke, primjerice koliko visokoškolskih ustanova traži za upis osnovnu ili višu razinu znanja iz matematike.

Tako se, rekla je Buntić Rogić, za ispit iz matematike na osnovnoj razini prijavilo 22.070 maturanata među kojima je 6719 gimnazijalaca, te 15.302 učenika strukovnih škola.

Na državnu maturu ide većina srednjoškolaca

Spremnost za polaganje ispita iz matematike na višoj razini iskazalo ih je 9512, odnosno 6865 gimnazijalaca i 2629 učenika strukovnih škola.

Istaknula je kako je bitno drukčija situacija kada je riječ o ispitu iz hrvatskoga jezika, jer je dva puta više učenika prijavilo na ispit iz toga obveznog predmeta na višoj razini.

Ispit iz hrvatskoga jezika na višoj razini prijavilo je 21.498 maturanata, od kojih je 12.255 gimnazijalaca i 9193 učenika strukovnih škola , dok je ispit iz hrvatskoga jezika na osnovnoj razini prijavilo njih 10.090, među kojima je 1326 gimnazijalaca i 8746 učenika strukovni škola.

Za prijavu državne mature učenici su imali rok od dva mjeseca - od 1. prosinca prošle do 1. veljače ove godine. U tekućoj školskoj 2013./2014. godini u Hrvatskoj je 33.576 maturanata, a njih 31.588 prijavilo se da će izići na državnu maturu.

Filozofski fakultet u Zagrebu već tradicionalno prednjači po broju prijavljenih, ali to ne treba čuditi jer se na njemu nudi čak 45 različitih studijskih programa. Slijedi Zdravstveno veleučilište pa Ekonomski fakultet, oba također u Zagrebu. Inače od trideset najpopularnijih fakulteta više od polovice se nalazi u našemu glavnome gradu.

U predviđenom roku elektroničkim putem prijavljeno je 138.025 ispita, a od toga 70.951 ispit prijavili su učenici strukovnih škola, a gimnazijalci 66.775 ispita.

Prvi dan ispita državne mature u ljetnome roku bit će 20. svibnja, rezultati će biti objavljeni 7. srpnja, a rok za prigovore bit će 9. srpnja. Konačni rezultati bit će pak objavljeni 14. srpnja, a svjedodžbe će biti podijeljene 17. srpnja.

Za razliku od prijašnjih godina budući su studenti, čini se, ipak nešto više računa vodili o stanju na tržištu rada. Najnoviji podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje ukazuju da su studenti preporuke i savjete uzimali u obzir više nego prijašnjih godina. (Ma.Č. / I.Č./Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene