Milan Bandić najavio gradnju Spomenika domovini (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Milan Bandić najavio gradnju Spomenika domovini (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Početak gradnje "Spomenika domovini" na Trgu Stjepana Radića vrijednog 21 milijun kuna očekuje se u proljeće, najavljeno je na konferenciji za novinare na livadi između zgrade zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog gdje je predviđena gradnja.


"To nije spomenik od danas do sutra, to je spomenik za cijelu povijest, vječni spomenik hrvatskoj domovini", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vezani članci Milan Bandić u bageru započeo radove na izgradnji žičare (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Bandić započeo gradnju sljemenske žičare: "Ispit za bagerista je ubod komarca što sam sve spreman napraviti" Prof. dr. sc. Tihomir Cipek u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Analitičar o političkim prebjezima i Bandićevoj retorici: "On želi sebe istaknuti kao osobu koja bi mogla voditi Hrvatsku"

Damir Đerzić iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izvijestio je da je građevinska dozvola dobivena 23. kolovoza, te da je 24. rujna planirano otvaranje ponuda za izvođenje radova procijenjene vrijednosti 21 milijun kuna bez PDV-a.

Autor umjetničkog rješenja spomenika, arhitekt Nenad Fabijanić istaknuo je da će "Spomenik domovini" simbolično spojiti sjever i jug Hrvatske, podsjećati na sudionike i žrtve Domovinskog rata i pretpostavljati poštovanje, naš identitet, naše gene, prošlost ali i budućnost.

Nenad Fabijanić, autor Spomenika domovini (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

"Spomenik domovini" predviđen je na Trgu Stjepana Radića koji je dijelom parkiralište, dijelom zelena površina s dvije frekventne prometnice s obje strane. Spomenik će biti sastavljen od tri objekta: Zida svjetlosti, Are s vječnom vatrom i Portala-paviljona koji će zajedno činiti mjesto službenog protokolarnog ceremonijala odavanja počasti. (Hina)