Milan Bandić najavio gradnju Spomenika domovini (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Milan Bandić najavio gradnju Spomenika domovini (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Početak gradnje "Spomenika domovini" na Trgu Stjepana Radića vrijednog 21 milijun kuna očekuje se u proljeće, najavljeno je na konferenciji za novinare na livadi između zgrade zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog gdje je predviđena gradnja.


"To nije spomenik od danas do sutra, to je spomenik za cijelu povijest, vječni spomenik hrvatskoj domovini", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vezani članci Položen kamen temeljac za novi Spomenik domovini (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 1 Bandić položio kamen temeljac za Spomenik domovini ispred Lisinskog: "Ovo je spomenik za cijelu našu povijest, temeljen na patnji" Davor Bernardić (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Plenković, Bernardić i Bandić dali svoj glas: ''Iznimno je važno izaći na izbore''

Damir Đerzić iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izvijestio je da je građevinska dozvola dobivena 23. kolovoza, te da je 24. rujna planirano otvaranje ponuda za izvođenje radova procijenjene vrijednosti 21 milijun kuna bez PDV-a.

Autor umjetničkog rješenja spomenika, arhitekt Nenad Fabijanić istaknuo je da će "Spomenik domovini" simbolično spojiti sjever i jug Hrvatske, podsjećati na sudionike i žrtve Domovinskog rata i pretpostavljati poštovanje, naš identitet, naše gene, prošlost ali i budućnost.

Milan Bandić najavio gradnju Spomenika domovini (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Nenad Fabijanić, autor Spomenika domovini (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

"Spomenik domovini" predviđen je na Trgu Stjepana Radića koji je dijelom parkiralište, dijelom zelena površina s dvije frekventne prometnice s obje strane. Spomenik će biti sastavljen od tri objekta: Zida svjetlosti, Are s vječnom vatrom i Portala-paviljona koji će zajedno činiti mjesto službenog protokolarnog ceremonijala odavanja počasti. (Hina)