Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Županijskom sudu u Splitu počelo je suđenje bivšoj predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ani Knežević.


Optužena je za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno prodaju ispod stvarne cijene lokala na bedemu Priuliju u središtu Splita tvrtki 'Skladgradnja' u vlasništvu Slavena Žužula. Knežević je rekla da nije kriva te da će obranu iznijeti na kraju suđenja. Među pozvanim svjedocima na današnje prvo ročište nije se odazvao Slaven Žužul koji se, kako je rečeno, ispričao zbog neodgodivih poslovnih obveza.

Vezani članci Slika nije dostupna Uzela sindikalni novac: Ani Knežević godinu dana uvjetno Slika nije dostupna Kaznena prijava protiv Ane Knežević

Suđenje se nastavlja 13. prosinca.

>> Optužena Ana Knežević, bivša predsjednica sindikata trgovine

>> Uzela sindikalni novac: Ani Knežević godinu dana uvjetno

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u siječnju ove je godine podignulo optužnicu protiv Ane Knežević, po kojoj je ona od studenog 2006. do 19. lipnja 2007. kao predsjednica sindikata, u nakani da tom sindikatu pribavi nepripadnu imovinsku korist, sklopila ugovor o kupoprodaji nekretnine s trgovačkim društvom 'Skladgradnja' iz Imotskog.

Ugovor je u ime tvrtke potpisao Slaven Žužul (koji je potkraj prošle i u početku ove godine bio u pritvoru zbog sumnje da je sudjelovao u aferi HAC). Žužul je u listopadu ove godine bio na saslušanju kod istražnog županijskog suca u Splitu jer je s još trojicom osumnjičen u 'aferi Brodosplit'.

Ugovorom je sklopljena kupoprodaja ugostiteljskog objekta na Priuliju u Splitu, a Knežević je optužena da je taj ugovor sklopila, znajući da je sindikat samo korisnik te nekretnine, a da je vlasnik država koja je posredovanjem županijskoga javnog pravobraniteljstva još 22. travnja 1999. zatražila, a u međuvremenu i dobila, uknjižbu prava vlasništva, te da je u zemljišnim knjigama za tu nekretninu evidentirana plomba (privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja).

Knežević je unatoč tomu tu nekretninu od 620 četvornih metara prodala za 618.280 eura. Ta je cijena, kako stoji u optužnici, ispod stvarne vrijednosti nekretnine, čime je sindikatu omogućila nepripadnu imovinsku korist od 618.280 eura.

U vrijeme kad je županijsko državno odvetništvo u siječnju ove godine podignulo optužnicu protiv Ane Knežević, ona je bila predsjednicom SSSH, ali ju je u lipnju ove godine Vijeće SSSH smijenilo s te dužnosti. Smijenjena je kad je u travnju ove godine na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđena na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine jer je krivotvorila službene dokumente i uz pomoć njih podignula 25.000 kuna sindikalnog novca. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju