Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva tjedna za 375.000 potpisa

Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma: Proveli smo dan s pokretačima obje inicijative

Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj se iduća dva tjedna prikupljaju potpisi za dvije različite građanske inicijative. Prva se zove "Narod odlučuje" i njezini pokretači traže izmjenu izbornog sustava u Hrvatskoj. Druga građanska inicijativa zove se "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije". Obje inicijative prikupljaju potpise u istom razdoblju, od 13. do 27. svibnja.

Zbog skupog najma štandova pokretači građanske inicijative "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" dvaput raspravljaju o svakoj lokaciji.

Pročitajte i ovo Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr) zbog tri razloga Ustavni sud odbacio zahtjev inicijative Narod odlučuje o izmjeni izbornog zakonodavstva Slika nije dostupna Promjena zakona Oni koji žele referendum morat će otkriti podrijetlo svake kune, inicijative užasnute

"Mi smo prijavili na 1.500 lokacija u Hrvatskoj, a sad reduciramo popise jer nismo očekivali tako visoke cijene", rekla je Kristina Pavlović, koordinatorica inicijative.

Nakon što na prosvjedima u Splitu i Zagrebu nisu uspjeli zaustaviti ratifikaciju, sada žele referendumom tražiti ukidanje Istanbulske konvencije.

Referendumsko pitanje koje predlažu glasi: "Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulsku konvenciju)?"

Inicijativa "Narod odlučuje" ima potporu mnogih skupina

Radna subota bila je i u stožeru inicijative "Narod odlučuje". Koordinator inicijative u Slavoniji je dogovarao posljednje detalje s volonterima. Potpise će prikupljati na oko dvije tisuće lokacija.

"Imamo potporu jako puno nezavisnih građana, građanskih inicijativa, čak su se određene političke stranke i religijske zajednice očitovale po pitanju podrške", rekao je koordinator inicijative, Zvonimir Troskot.

I njih je zateklo plaćanje prostora za prikupljanje potpisa. Smatraju da bi građani kao porezni obveznici trebali imati pravo besplatno koristiti javnu površinu. No, pomogli su neki biskupi.

"Jako nam je drago da su nas biskupi podržali te će se diljem Hrvatske u većini biskupija potpisi prikupljati i ispred crkava", dodao je Troskot.

Milorad Pupovac, gostujući u Dnevniku Nove TV, komentirao je prikupljanje potpisa za referendum.

"Kolektiv 'Narod odlučuje' ide za tim da segregira druge i da ih isključuje iz društvenog života te da ih učini nejednakijima nego što jesu", rekao je Pupovac te dodao: "Posljednjih nekoliko godina atmosfera prema manjinama, posebno prema srpskoj manjini, je izrazito negativna. Ova referendumska inicijativa se hrani tom negativnošću."

Referendumska pitanja inicijative "Narod odlučuje"

1. Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

"Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem.

Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.
Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova.

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4 posto važećih glasova birača.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem."

2. Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:

"Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna."

Dvije građanske inicijative potpise će prikupljati do 27. svibnja. Da bi do referenduma došlo, svakoj je potrebno 375 tisuća potpisa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene