Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽU LI RESTRIKCIJE?

Hoće li veliki trgovački lanci uvesti ograničenje na kupovinu nekih artikala? Jedna je trgovina to već učinila za brašno

Prijeti li Hrvatskoj ograničenje kupovine ulja i brašna i što nas još očekuje? Pitali smo najveće trgovačke lance u Hrvatskoj namjeravaju li uvesti ograničenje na količinu kupljenih proizvoda.

"Vidimo emocionalno preveliko kupovanje ulja. Vjerojatno ćemo ograničiti jednokratnu kupovinu", najavio je u četvrtak direktor Fortenove Fabris Peruško u Dnevniku Nove TV. 

Slijedom toga odlučili smo provjeriti što namjeravaju napraviti neki od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, poput Kauflanda, Lidla, Spara, Eurospina i KTC-a. 

Službeno, Eurospin nije donio odluku o ograničavanju kupovine ulja ili brašna u trgovini, no jedna njihova trgovina u zagrebačkom kvartu Dubrava ipak je odlučila uvesti ograničenje na kupnju svih proizvoda iz kategorije brašna. 

Na trgovini stoji natpis: "Sve proizvode iz kategorije brašno možete kupiti maksimalno dva komada po košarici", navedeno je na obavijesti na vratima trgovine. 

Obavijest Eurospina Obavijest Eurospina (Foto: DNEVNIK.HR)

Veliki trgovački lanci za sada nemaju namjeru ograničavanja kupnje. 

Kaufland nam je na naš upit odgovorio kako u ovom trenutku ne planiraju nikakva ograničenja. Lidl nam je priopćio isto. 

"Za sada ne planiramo uvoditi restrikcije jer smo osigurali dostatne zalihe navedenih artikala zahvaljujući kvalitetnim odnosima sa partnerima i dobavljačima", odgovorili su nam iz Lidla. 

Ako se potražnja nastavi...

Iz Konzuma su u petak poručili da su njihove prodavaonice i skladišta dobro opremljeni robom, osigurane su dovoljne količine svih proizvoda te u ovom trenutku neće ograničavati količinu kupnje.

"Konzumove prodavaonice i skladišta dobro su opremljeni te smo za sve kupce i partnere osigurali dovoljne količine svih proizvoda, pa tako i jestivog ulja za normalnu kupnju i potrošnju", naveli su iz najvećeg domaćeg trgovinskog lanca.

Očekuju da će se odnedavno povećana potražnja ipak normalizirati, jer nikakve racionalne potrebe za stvaranjem zaliha nema te u ovom trenutku, kako ističu, neće ograničavati količinu kupnje. No, ako se potražnja nastavi povećavati ovim tempom, određena ograničenja bit će potrebna, istaknuli su.

"Zato još jednom našim kupcima šaljemo poruku kako i ulja i svih drugih svakodnevno potrebnih proizvoda na zalihama imamo dovoljno, u pandemiji smo svi skupa itekako dobro savladali upravljanje opskrbom u izuzetno izazovnim okolnostima, i nadamo se kako će i naši kupci prepoznati da nema potrebe za odstupanjem od redovnih navika kupnje", kazali su iz Konzuma.

Napominju i kako su u svakodnevnom kontaktu sa svojim dobavljačima te će nastaviti pratiti daljnji razvoj situacije kako bi na sve promjene na tržištu mogli pravovremeno reagirati, osigurati neometanu isporuku robe i nastaviti nuditi kupcima sve potrebne proizvode u svojim prodavaonicama.

Iz Konzuma su također istaknuli kako bi na osnovu informacija o globalnom kretanju cijena sirovine na burzi moglo doći do porasta cijena određenih proizvoda. Unatoč tome, kupci su im, kako su naveli, prioritet te su u Konzumu prilikom najave snižavanja PDV-a i prije stupanja na snagu te odluke snizili cijene proizvoda na svojim policama.

Napominju kako na maloprodajne cijene i dalje primjenjuju samo rast nabavnih cijena, a u velikom broju slučajeva odriču se i dijela marže, sve kako bi utjecaj rasta cijena, koji se na nas prelijeva zbog globalnih kretanja, na krajnje kupce bio što manji.

Spar nema poteškoće u opskrbnom lancu niti imaju najave dobavljača da će ih biti.

"Surađujemo s domaćim dobavljačima koji imaju osiguranu sirovinu i to iz Hrvatske. Imamo apsolutno dovoljne količine proizvoda na zalihama". Ističu i kako imaju i dovoljne količine proizvoda i za akcije. 

"Ako pojedinačno i dolazi do povećane potražnje pripisujemo to interesu mogućih prekupaca ili kao posljedicu neosnovanih nagađanja u javnosti što neke kupce možda čini nesigurnima. Ističemo kako nema razloga za zabrinutost za SPARove kupce", ističu u priopćenju. 

KTC je također priopćio kako za sada imaju osigurane dovoljne količine svih proizvoda te da neće ograničavati količine kupnje.

Posljednjih dana cijeli je svijet zahvatio val poskupljenja, ali i nestanka određenih namirnica s tržišta. Neki svjetski trgovački lanci u svojim su trgovinama uveli ograničenje na kupnju primjerice ulja, a razlog je taj što gotovo polovica svjetskog uvoza suncokretovog ulja stiže iz Ukrajine.

Udruga njemačkih trgovaca živežnim namirnicama (BVLH) apelirala je u utorak na potrošače da ne stvaraju zalihe namirnica, posebice brašna i suncokretova ulja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene