Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA AGROKOR

Prespavali u pritvoru: 12 osumnjičenih na ispitivanju, prvi na redu Galić i Canjuga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog afere Agrokor u ponedjeljak su krenuli pretresi na više lokacija. Policija je između ostalog ušla u Kulmerove dvore Ivice Todorića. Najnovije informacije pratite na portalu DNEVNIK.hr te u informativnim emisijama Nove TV.

Najvažnije informacije koje do sada trebate znati: 

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa

- Nije poznato gdje se nalazi Ivica Todorić, njegova odvjetnica Jadranka Sloković poručila je kako ''nije u bijegu''

- Protiv Todorića i uprave Agrokora podneseno je nekoliko kaznenih prijava, a kako bi se mogla razvijati pravna situacija, za Novu TV pojasnio je odvjetnik Ivo Farčić

- Rano ujutro u ponedjeljak dvorac je napustio Ante Todorić, otac Ivice Todorića

- Ante Todorić, sin Ivice Todorića, nalazi se u Londonu odakle je poručio kako je dostupan istražiteljima, te se spreman vratiti u Hrvatsku na njihov poziv

- Ivica Todorić nakon početka pretresa oglasio se na blogu te poručio kako je "riječ o političkom procesu''

- Prema neslužbenim informacijama, na terenu je u ponedjeljak bilo oko 300 policijskih službenika, a navodno je izdano više od 60 naloga za pretres

- DORH je priopćio da su ishodili naloge suca istrage za provođenje pretraga kod 15 osoba, ne navodeći njihova imena

- U ponedjeljak rano ujutro počeli su pretresi na više lokacija zbog afere Agrokor

- Uhićeni su Ivan Crnjac, nekadašnji član uprave zadužen za financije Agrokora, Tomislav Lučić i Piruška Canjuga. Uhićena je i Ljerka Puljić nekad članica uprave Agrokora, a nakon toga članica nadzornog odbora. Nakon pretresa uhićen je i Mislav Galić, bivši član uprave, te Damir Kuštrak, nekadašnji član nadzornog odbora. Među uhićenima je i Marijan Alagušić, direktor kontrolinga u Agrokoru d. d.. Privedeni su i Hrvoje Balent, zet Ivice Todorića, koji je bio izvršni potpredsjednik za središnju nabavu i usluge koncerna, Alojzije Pandžić, Ivica Sertić te Olivio Discordia i Sanja Hrstić, zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je izrađivala revizorska izvješća za Agrokor u Todorićevo vrijeme, doznaju Vijesti Nove TV.

U nastavku pratite razvoj događaja:

21:47 Reporterka Nove TV Josipa Krajinović javila je kako će Ivan Crnjac biti ispitan u utorak u podne, kako je navedeno u pozivu. Potvrdio je to i njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

20:56 - Bez obzira na policijsku akciju, poslovni procesi vezani uz Agrokor moraju ići dalje, rekla je predstavnica dobavljača Marica Vidaković. Poručila je da je cilj zaštita interesa dobavljača, a institucije neka odrade svoj dio posla. Sve prate i u Atlantic grupi, jednom od najvećih Agrokorovih dobavljača. ''Ne smatramo da će to narušiti poslovni proces, niti očekujemo da bi to trebalo poremetiti tijek nagodbe'', priopćili su iz Atlantic Grupe.

20:51 - Mate Matić, odvjetnik Mislava Galića, rekao je da je priča njegova klijenta istina: ''On će se aktivno braniti, odgovarati apsolutno na svako pitanje i apsolutno smo sigurni da ne postoji dokumentacija koja bi mogla kompromitirati njegovu istinu koju će on definitivno pričati.''

Na pitanje hoće li biti pokajnik, kaže: ''Apsolutno ne pokajnik. Radi se o osobi koja želi ispričati istinu. Činjenica da dokumentacija potvrđuje njegove iskaze govori samo u prilog toga da nije bilo stavljati njega u kontekst ove akcije''.

20:40 - Na pitanje je li moguće da HDZ-ova većina zatvori slučaj saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor SDP-ov Gordan Maras odgovara: ''Moguće bi bilo kada ne bi bilo SDP-a. Mi od početka inzistiramo na tome. HDZ je zavlačio šest mjeseci. Sada ponovo traže razlog da ne daju odgovore hrvatskim građanima, odnosno da im ne objasne što se dogodilo u Agrokoru''.

20:06 - Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković rekao je da njegov klijent Ivan Crnjac neće biti pokajnik. ''Njega se kroz medije već neko vrijeme proziva kao osobu koja će biti pokajnik protiv Ivice Todorića. Crnjac sasvim sigurno neće nikoga štititi. Međutim Crnjac neće nikoga niti teretiti. On sasvim sigurno u ovom postupku želi obraniti svoju čast. Sasvim sigurno mogu reći: On nije pokajnik, niti je bilo, bilo kakvog razgovora o tome niti će biti razgovora o tome. I on sigurno neće u ovom postupku napraviti ništa što bi ugrozilo bilo koju drugu osobu'', rekao je Pavasović Visković.

19:57 - Kako javlja reporterka Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, Mislav Galić i Piruška Canjuga dobili su poziv na ispitivanje u tužiteljstvu  sutra u 7:30 ujutro, a što su potvrdili i njihovi odvjetnici.

19:35 - Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, potvrdio je reporteru Nove TV Andriji Jarku da je njegov klijent izvan RH od početka rujna, zbog poslovnih i obiteljskih razloga, što je i prijavio policiji. Istaknuo je kako će se pojaviti u Hrvatskoj u najkraćem mogućem roku, nakon što vidi rješenje o provođenju istrage. "Mogu vam potvrditi da će to biti vrlo brzo", kazao je Olujić. Dodao je kako se spekulira da spis vezan uz ovuaj slučaj ima više od 40.000 stranica.   

19:23 - MUP je objavio priopćenje o današnjim aktivnostima: "Policijski službenici PNUSKOK-a, Uprave kriminalističke policije, Ravnateljstva policije u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom i u suradnji sa Samostalnim sektorom za fin. istrage provode kriminalističko istraživanje nad petnaest hrvatskih državljana zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu u tijeku je provođenje dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija na 24 lokacije, pretrage poslovnih prostorija na 3 lokacije, pretrage 17 pokretnih stvari i 12 pretraga osoba.

S obzirom na opsežnosti, najvjerojatnije će se pretrage nastaviti i tijekom sutrašnjega dana.

Tijekom do sada provedenog kriminalističkog istraživanja uhićeno je ukupno 12 osoba, protiv kojih se planira podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela. Uhićene osobe bit će dovedene pritvorskom nadzorniku, a tri su osobe nedostupne".

18:33 - Reporter Andrija Jarak s terena ispred Kulmerovih dvora javio je kako će pretraga trajati do 21 sat te će se nastaviti u utorak.

17:52 - Vesna Škare-Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa za vrijeme predsjednika Tuđmana, kazala je kako Todorić vjerojatno nije imao puno kontakata s bivšim predsjednikom. Na pitanje kakav je bio odnos Franje Tuđmana i Todorića, nekadašnja bliska Tuđmanova suradnica kaže kako ne može svjedočiti o nekim velikim sastancima.
„Todorić je vjerojatno imao kontakte s članovima obitelji Tuđman, ali sa samim predsjednikom teško jer je bio fokusiran na rat i obnovu“, kazala je i dodala kako nema sumnje da se Todorić razvijao uz pomoć politike.

Kazala je i da je neminovno izdavanje Europskog uhidbenog naloga u slučaju da se Todorići sami ne odazovu. „Teško mi je reći hoće li se odazvati. Imali smo primjere nekih koji su rekli da će se vratiti pa nisu, i obrnuto. Teško je reći. Glavni akteri ove priče nisu u Hrvatskoj“, kaže Škare-Ožbolt.

17:48 - Kako doznaje Nova TV, uhićeni su Ivan Crnjac, nekadašnji član uprave zadužen za financije Agrokora, Tomislav Lučić i Piruška Canjuga. Uhićena je i Ljerka Puljić, nekad članica uprave Agrokora, a nakon toga članica nadzornog odbora. Nakon pretresa uhićen je i Mislav Galić, bivši član uprave, te Damir Kuštrak, nekadašnji član nadzornog odbora. Među uhićenima je i Marijan Alagušić, direktor kontrolinga u Agrokoru d. d. Privedeni su i Hrvoje Balent, zet Ivice Todorića, koji je bio izvršni potpredsjednik za središnju nabavu i usluge koncerna, Alojzije Pandžić, Ivica Sertić te Olivio Discordia i Sanja Hrstić, zaposlenici revizorske kuće Bejker Tilly koja je izrađivala revizorska izvješća za Agrokor u Todorićevo vrijeme, doznaju Vijesti Nove TV.

17:20 - Kada uhićeni dobiju svoje termine na državnom odvjetništvu, odlaze u Selsku.

Još uvijek nema ispitivanja u zgradi kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva. U razgovoru s odvjetnicima pojedinih uhićenih, reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović doznaje da još nisu dobili poziv na ispitivanja. Očekuju da će se to dogoditi u idućim satima te da će se ispitivanje nastaviti i u utorak, a onda će Državno odvjetništvo i službeno pokrenuti istragu. Najzanimljivije je vidjeti hoće li istražni zatvor zatražiti za Ivicu Todorića i kako će se on postaviti.

Neslužbeno doznajemo da su osumnjičeni za više kaznenih djela – za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene i poslovne isprave te za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

17:15 Andrija Jarak, reporter Nove TV koji se nalazi ispred Kulmerovih dvora, javio je da će prema njegovim saznanjima pretresi trajati do kasno u noć, a vjerojatno će se nastaviti i sutra.

"Ključno je pitanje gdje su Ivica Todorić i njegovi sinovi. Sada je sve pitanje rokova. Kada završe pretresi, teče rok od 24 ili 48 sati u kojem se moraju javiti, a njihovi odvjetnici kažu da će se javiti, no ako se to ipak ne dogodi, izdaje se uhidbeni nalog ili Interpolova tjeralica, ovisno o tome gdje se nalaze", rekao je Jarak.

15:32 Uhićeni Damir Kuštrak, jedini član menadžmenta Agrokora koji je nakon otvaranja postupka izvanredne uprave ostao zaposlenik Agrokora, od 2. svibnja bio je zaposlen na mjestu savjetnika, javlja N1.

14:51 - "Kao premijer Vlade ne namjeravam komentirati detalje procesa koji vode DORH i policija. Ova je tema prevažna za sve hrvatske ljude. Nisam slutio da ću imati ovakav slučaj koji ima transformativan učinak. Želim reći što je sve Vlada radila oko Agrokora jer malo od drveća ne vidimo šumu", kazao je Plenković.

14:15 - Poslovna zajednica vrlo oprezno ili uopće ne komentira policijsku akciju protiv nekad najmoćnijeg poduzetnika u zemlji. "Institucije sustava trebaju i moraju raditi svoj posao svakako u svojoj nadležnosti, sada je puno bitniji pogled u budućnost nastavku konsolidacije poslovanja, isplata dugova te financijska i operativna reorganizacija koncerna", poručio je Luka Burilović, predsjednik HGK-a.

14:02 - Iako je u jednom trenutku neslužbeno procurila informacija kako su privedeni Hrvoje Balent te Alojzije Pandžić, naknadno je utvrđeno kako se Hrvoje Balent ipak još uvijek u poslijepodnevnim satima nalazi u Kulmerovim dvorima.

"Izvidi u Kulmerovim dvorima trajat će cijeli dan, a moguće i tijekom noći", izvijestio je za Vijesti Nove TV Andrija Jarak.

13:40 - Beogradski mediji s velikom pozornosti izvješćuju o akciji hrvatske policije Agrokor, prateći iz sata u sat uhićenja čelnika ovog koncerna, službenih reagiranja i komentara zasad nema, ali se neslužbeno najavljuje kako bi u Beograd u srijedu  trebao doći povjerenik za Agrokor Ante Ramljaka.

13:08 - Kako se neslužbeno doznaje, nalog za pretragu izdan je za sljedećih 15 osoba: Ivica, Ante i Ivan Todorić, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Discordia i Hrstić bili su zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je izrađivala revizorska izvješća za Agrokor u Todorićevo vrijeme.

Prema trenutno dostupnim informacijama, uhićeno je sedam osoba (Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Marijan Alagušić i Mislav Galić).

Discordia i Hrstić su bili zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je izrađivala  revizorska izvješća za Agrokor za koje je naknadnom revizijom utvrđeno kako nisu odgovarala stvarnom stanju.

12:00 - Pred sjedištem Agrokora nema policijskih kombija, javlja Ivana Brkić Tomljenović, reporterka Nove TV. To je i logično jer istražitelji već mjesecima borave u Agrokorovu poslovnom tornju gdje su na raspolaganje dobili cijeli jedan kat.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca nisu htjeli komentirati policijsku akciju. Marica Vidaković, predstavnica dobavljača Agrokora, kaže da se poslovni procesi u Agrokoru moraju nastaviti bez obzira na akciju.

Matija Brlošić, predstavnik malih dobavljača, kaže da su oni u radili svoj posao koji je gotovo do kraja odrađen. ''Vidimo da sada institucije države rade svoj posao. Neka svatko radi svoj posao i da se dozna istina što se dogodilo s Agrokorom“, rekao je. ''Mali dobavljači osluškuju i dalje žele surađivati i raditi s tvrtkama s kojima su radili“, kaže Brlošić.

 

11:58 - Odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković, novinarima je rekla kako njezin klijent ''nije u bijegu''. "Smatramo da je ovo početak političkog obračuna s Todorićem", rekla je Sloković.  Na pitanje kad bi Todorić mogao doći u Hrvatsku, Sloković je odgovorila "Vidjet ćemo kako će ići postupak i što će se sada događati", a na pitanje je li se čula s Todorićem danas, nije odgovorila.

Kako je objasnio Andrija Jarak u ovom trenutku zapravo nije ni važno gdje se nalazi Ivica Todorić, nego hoće li se i kada odazvati na poziv istražitelja.

11:39 - Uhićeni su i Damir Kuštrak, bivši član Uprave Agrokor, te Mislav Galić, bivši potpredsjednik Agrokora i šef uprave Jamnice.

11:34 - Za sada je uhićeno šest osoba, a kako javlja Andrija Jarak ''trenutno sve interesira gdje se nalazi Ivica Todorić, čija lokacija za sada nije poznata''. Od ranije je poznato da se Ante Todorić nalazi u Londonu, a Andrija Jarak javlja da su Hrvoje i Iva Balent u Kulmerovim dvorima. Kulmerove dvore ranije je napustio Ivičin otac Ante Todorić.

11:28 - Kako doznaje Nova TV, Ljerka Puljić nakon pretresa kuće odvezena je na Rab, gdje se nastavlja pretres, potvrdila je njezina odvjetnica Ljiljana Planinić. Ona još uvijek ne zna što joj se stavlja na teret.

11:21 - Kako je za Novu TV potvrdio Fran Olujić njegov klijent Ante Todorić ''ima svaku namjeru odazvati se pozivu istražitelja'', te da je još u rujnu obavijestio MUP o promjeni adrese.

10:52 - Nakon dolaska svih odvjetnika i potrebnih svjedoka konačno je i službeno započeo pretres Kulmerovih dvora, javlja Josipa Krajinović. 

 

 

10:46 - Kako doznajemo od Josipe Krajinović, prema neslužbenim informacijama, u tijeku su pretresi i kod Marijana Alagušića, bivšeg direktora kontrolinga u Agrokoru. 

10:43 - Pred Kulmerove dvore stigao je i saborski zastupik Ivan Pernar.

10:40 - Protiv Todorića i uprave Agrokora podneseno je nekoliko kaznenih prijava, a kako bi se pravno mogla razvijati pravna situacija, za Novu TV reporterki Josipi Krajinović pojasnio odvjetnik Ivo Farčić. Na pitanje ''Što kad netko nije u državi kao što je to slučaj s Ivicom Todorićem?'' Farčić objašnjava: ''Prvo mu DORH pokušava uručiti poziv, a ako ustanovi da je nedostupan, da je to nemoguće, postoje mehanizmi osiguranja nazočnosti poput europskog uhidbenog naloga za područje EU, dok za države izvan EU postoje policijske tjeralice i zahtjev za izručenjem. Tu u pravilu postoje bilateralni sporazumi koji omogućuju ili otežavaju izručenje. Da bi došlo do toga prvo mora biti pokrenuta istraga, nakon toga se mora ustanoviti da osumnjičeni nije dostupan i mora biti određen istražni zatvor. Tek nakon toga može se raspisati tjeralica ili pokrenuti europski uhidbeni nalog.''

10:15 Uhićene su i Piruška Canjuga, bivša članica uprave Agrokora te Ljerka Puljić, bivša potpredsjednica Agrokora.

Da je Piruška Canjuga uhićena, novinarima je potvrdio Anto Nobilo, njen odvjetnik. ''Ona je uhićena, ona je osumnjičena. Tereti se da je od 2016. do 2017. godine bila članica Uprave i da je zajedno s drugim članovima Uprave prihvaćala neistinitu financijsku dokumentaciju. Međutim, mislim da je DORH tu malo promašio jer je ona bila član Uprave samo od 2010. do 2015. godine, a u tom periodu imala je čuvanje trudnoće i nekih zdravstvenih problema, tako da faktički četiri godine nije radila'', rekao je Nobilo, dodajući da se Canjuga nikad nije bavila financijama, već samo razvojem nekretnina u Agrokoru.

Canjugi se na teret stavlja zloupotreba povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje i nevođenje poslovne dokumentacije, rekao je Nobilo, dodajući da su istražitelji tijekom pretrage njenog stana izuzeli dokumentaciju koja pokazuje u kojim je razdobljima obavljala određene poslove u Agrkoru. 

10:05 - Priveden je i Tomislav Lučić, bivši član nadzornog odbora Agrokora.

09:55 - ''Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja. (16. 10. 2017.) Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku.

Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.
Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke, državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama'', objavio je DORH na svojim stranicama.

09:49 - ''Službeno nema nikakvih reakcija. U Vladu je prije nekoliko trenutaka došao Andrej Plenković prije nekoliko trenutaka. Oporba ne želi istrčavati i davati stavove. Smatraju da će biti barem 20 privođenja. I vlast i oporba vrlo su oprezni, ne žele izlijetati,'' izvijestio je politički reporter Mislav Bago, koji se nalazi ispred zgrade Vlade, za Izvanredne vijesti Nove TV. Objasnio je kako zasad nema službenih reakcija na današnje pretrese i uhićenja vezana uz Agrokor.

09:40 - Ispred Agrokora, u kojem se DORH-ovi istražitelji nalaze već mjesecima, razvoj situacije prati reporterka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović. "Za sada nema reakcije izvanredne uprave na čelu s Antom Ramljakom na policijsku akciju i pretrese te su se za sada odlučili na šutnju. Nismo dobili informaciju ni je li povjerenik Ramljak danas došao na posao. Ovdje je vrlo mirno jer je izvanredna uprava istražiteljima i forenzičarima dala cijeli kat, gdje već mjesecima češljaju dokumentaciju Agrokora", izvijestila je Brkić Tomljenović. 

Povod za istragu bile su sumnje da su financijski izvještaji i Agrokorove bilance bili lažirani. Prošli tjedan objavljeni su rezultati revizije Agrokorovih financijskih izvješća pokazali da Agrokor zapravo vrijedi 21 milijardu i 700 milijuna kuna manje nego što je tvrdila bivša uprava. Gubitak je prošle godine iznosio više od 11 milijardi kuna. Pronašli su i 13 milijardi kuna vrijednih nepravilnosti. Kompanija je dužna 14 milijardi kuna više nego što joj vijedi imovina, što nije bilo prikazano u ranijim financijskim izvješćima u mandatudnatu Ivice Todorića i bivše uprave.

09:34 - ''Odvjetnik sina Ivice Todorića, Ante, rekao je da se njegov klijent nalazi u Londonu, te da je spreman doći u hrvatsku i razgovarati s istražiteljima. Gdje se nalazi Ivica Todorić, trenutno još uvijek nije poznato'', izvijestio je ispred Kulmerovih dvora Andrija Jarak. Naime, Rajko Čogurić koji u istrazi slučaja Agrokor zastupa Antu Todorića kaže, "uredno prije mjesec ili više dana" odjavio iz Hrvatske i prijavio novo prebivalište na londonskoj adresi. "On nije u bijegu i on će se u svakom slučaju kada dobije formalni poziv odazvati i biti dostupan pravosudnim tijelima", kazao je Čogurić.

Čogurić je, poput ostalih odvjetnika koje su angažirali bivši čelnici Agrokora, kazao da još ne zna što se točno osumnjičenicima stavlja na teret.

Prema neslužbenim informacijama u istrazi sudjeluje oko 300 policajaca koji istražuju na čak 60-ak lokacija.

09:30 - ''Policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide. Sukladno članku 206.f st.1 Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno. S obzirom na fazu postupanja nismo u mogućnosti iznijeti više informacija'', oglasila se policija o aktualnim događanjima.

09:21 - ''Sa svojim hrvatskim i međunarodnim pravnim timom spremam obranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvijetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u suvremenoj Europi. To ću učiniti u sljedećih nekoliko dana, jer su mi teško povrijeđena ljudska prava . Pritom ću biti dostupan i institucijama pravne države, ali i saborskom istražnom povjerenstvu ili njegovim predstavnicima ako ga, kako je vjerojatno dogovoreno na subotnjem sastanku u Vladi, naprasno ukinu kako bi se prikrio kriminal i sakrila istina'', oglasio se Ivica Todorić, za kojeg se nagađa da je u inozemstvu dok traju pretresi njegove rezidencije, kao i domova članova njegove obitelji.

09:19 - ''Moj klijent je i formalno uhićen. Sve za što ga tereti se temelji na financijskim izvješćima. Nepravilnosti u kniženjima, krivotvorenje bilanci i isprava… Prerano je reći koliko su ozbiljne optužbe. One se odnose na razdoblje 2014.– 2016. Izuzeli su telefon i nekoliko papira. Tijekom dana se očekuje i ispitivanja“, kazao je Ljubo Pavasović Visković o uhićenu Ivana Crnjca.

09:11 - ''Ipak neočekivano, jer u Agrokoru institucije pravne države sigurno neće pronaći nikakva kaznena djela, pritisak politike i medijski linč koji je bez pravosuđa već donio presudu, pokrenuli su agresiju prema meni i ljudima koji, uvjeravam vas, nisu krivi. Da su mi pronašli i jedan Euro otuđenog i pronevjerenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina'', oglasio se opet nakon najnovijih događaja u novom blogu Ivica Todorić.

09:09 - "Stan bivšeg člana uprave samo je jedna od lokacija na kojoj traje pretres. Ovdje su i njegovi odvjetnici. Bit će zanimljivo vidjeti što će Crnjac reći istražiteljima. Brojna vozila, susjedi i novinari su pred domom'', javlja se reporterka Ivana Pezo Moskaljov je ispred doma Ivana Crnjca.

08:57 - "Ono što se danima i tjednima najavljivalo dogodilo se jutros u 5:50 sati. Policija je po nalogu državnog odvjetništva započela uhićenja i pretrese u aferi Agrokor. Došli su u Kulmerove dvore, ali i na još nekoliko lokacija u Zagrebu. Riječ je o bivšim menadžerima, članovima uprave posrnulog koncerna. U Kulmerove dvore stigli su odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović'', izvijestio je Andrija Jarak ispred Kulmerovih dvora.

08:49 - Od ranog jutra traje i pretres stana Ante Todorića, sina Ivice Todorića. Informaciju o pretresu potvrdio nam je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića. "Točno je, policija je tu od ranog jutra i traje pretraga", rekao nam je Olujić.

U tijeku je i pretraga doma Mislava Galića, potvrdio nam je njegov odvjetnik Mate Matić.

08:40 - Reporteri Dnevnika Nove TV prate razvoj situacije na nekoliko lokacija. Andrija Jarak je ispred Kulmerovih dvora, Ivana Pezo Moskaljov ispred doma Ivana Crnjca, a Ivana Brkić Tomljenović ispred Agrokora.

07:54 - Policija je navodno i u domu bivše članice Uprave Agrokora Piruške Canjuge i u domu starije izvršne potpredsjednice Agrokora Ljerke Puljić, javlja N1.

07:47 - U Kulmerove dvore stigli su odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

06:00 - Zbog afere Agrokor počeli su pretresi u Kulmerovim dvorima, rezidenciji Ivice Todorića. Državno odvjetništvo već mjesecima provodi izvide, angažirani su bili policija, Porezna uprava i Porezni USKOK.

Kako doznajemo, u tijeku su pretresi na još nekoliko lokacija. U tijeku je pretres doma bivšeg šefa financija Agrokora Ivana Crnjca.

Podsjetimo, Ivica Todorić dan uoči pretresa na svom je blogu imao četiri objave, a posljednju od njih pročitajte OVDJE.

Saborski istražni odbor

Istragom oko Agrokora trebao se počeo baviti i saborski istražni odbor kojem je na čelu SDP-ovac Orsat Miljenić. Hoće li povjerenstvo, koje je tek nedavno osnovano, raditi na slučaju još nije poznato, s obzirom na to da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u subotu za Novu TV rekao da smatra da nema smisla da slučaj istražuju i DORH i saborsko povjerenstvo.

Ali, SDP je bio glasan da, unatoč DORH-ovim istragama, saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor treba nastaviti s radom. ''Ukoliko HDZ bude opstruirao rad istražnog povjerenstva za Agrokor, SDP bi se trebao povući s plenarne sjednice i iz radnih tijela Sabora, sve dok nam HDZ ne dopusti da radimo svoj posao. Dosta nam je njihove samovolje!", poručio je Gordan Maras.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je najavio je da će pred istražnim povjerenstvom morati odgovarati premijer Andrej Plenković, Ivica Todorić, ministri Martina Dalić i Zdravko Marić, pa i Mostov čelnik Božo Petrov.

O tome treba li saborsko povjerenstvo istraživati slučaj Agrokor kad to radi DORH, govorio je i autoritet za kazneno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu Davor Derenčinović. ''Premda je svrha istražnog povjerenstva različita u odnosu na svrhu vođenja kaznenog postupka, što ne znači da iste činjenice ne bi mogle doći pod lupu i povjerenstva i tijela kaznenog progona, smatram da bi prednost trebalo dati tijelima kaznenog progona", kazao je Derenčin za Dnevnik Nove TV.

Izvanredna uprava za Agrokor

Kakvo je stanje u Agrokoru mjesecima je ispitivala i izvanredna uprava na čelu s posebnim povjerenikom Antom Ramljakom.

Nakon što je Ramljak objavio cjelokupno revizijsko izvješće, podnio je kaznenu prijavu protiv uprave Agrokora, jer je, kako kaže, došlo do nezakonito priskrbljene materijalne dobiti. Na pitanje misli li da su ulagači koji su na burzi trgovali dionicama Agrokorom prevareni, Ramljak je odgovorio: ''Uvjeren sam da će biti puno civilnih tužbi''.

Reviziju je komentirao i premijer Andrej Plenković. "Nažalost, ispostavilo se nakon ove revizije da su financijska izvješća pokazala i gubitak preko 11 milijardi kuna za 2016. godinu, neprikazane troškove, i činjenica je da je ovakva revizija bila potrebna. Povjerenik je podnio i kaznene prijave DORH-u i sada je na pravosudnim tijelima da izvide o kakvim je nepravilnostima riječ", rekao je Plenković.

Nakon revizije umanjena vrijednost Agrokorovih tvrtki

Nakon revizije, značajno je smanjena vrijednost imovine određenih Agrokorovih tvrtki u odnosu na vrijednost koju je prikazivala bivša Uprava na čelu s Ivicom Todorićem.

Najviše je smanjena vrijednost tvrtki u sektoru maloprodaje. Konzumu i Tisku je nakon revizije smanjena vrijednost imovine za čak 10 i pol milijardi kuna. Za Belje, Pik Vinkovci i Vupik vrijednost imovine umanjena je za milijardu i 700 milijuna kuna. Najmanje je smanjena vrijednost imovine tvrtki u sektoru prehrane, inače najboljem i kako svi kažu najzdravijem dijelu Agrokora. Ledo, Jamnica, Zvijezda i Pik Vrbovec imaju smanjenu vrijednost imovine za ukupno milijardu i 200 milijuna kuna.

Bloger Ivica Todorić

Svoju stranu priče od rujna je počeo iznositi i sam Ivica Todorić i to putem bloga.

Piše da nijedan euro nije otuđen, a da i on ima materijala podnijeti kaznenu prijavu.

Vladu optužuje za nacionaliziranje njegove kompanije, za kršenje zakona, a potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić za prijetnje koje mu je navodno uputila. Napisao je da se sve može dokazati jer je sačuvao korespondenciju mailovima. Međutim, kada je SOA pregledala elektroničku poštu Martine Dalić, nisu, kažu, otkrili nikakve prijeteće mailove poslane Todoriću.

Todorić je putem bloga pokušao javnosti objasniti kako se rade bilance, kako se otimao Agrokor… Na tapeti mu je bio i Ramljak kojeg je prozvao da laže o tvrtci Knighthead, najvećem financijeru Agrokora.

Najaktivniji je bio u nedjelju, večer uoči početka pretresa kada je na blogu objavio čak četiri posta. Prvo je objavio prezentaciju kako bi pobliže objasnio stvarne veličine trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i njihove učinke na gospodarstvo, zatim se obrušio na Gordana Jandrokovića pogrešno prenoseći njegove riječi iz izjave dane Dnevniku Nove TV, napisao je par riječi i o konsolidiranoj bilanci koju je objavila izvanredna uprava, te svoje viđenje o tome koji su učinci Lex Agrokora na vrijednost Agrokora.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene