Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Prevažna tema"

Premijer Plenković o akciji Agrokor: "Nema nikakvog političkog progona"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković sudjeluje na skupu europskih pučana gdje se osvrnuo na jutrošnja uhićenja i pretrese vezano uz akciju Agrokor.

Najvažnije informacije koje do sada trebate znati:

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..." Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije"

- Nije poznato gdje se nalazi Ivica Todorić, njegova odvjetnica Jadranka Sloković je poručila kako ''nije u bijegu''

- Protiv Todorića i uprave Agrokora podneseno je nekoliko kaznenih prijava, a kako bi se mogla razvijati pravna situacija, za Novu TV pojasnio je odvjetnik Ivo Farčić

- Rano ujutro dvorac je napustio Ante Todorić, otac Ivice Todorića

- Ante Todorić, sin Ivice Todorića, nalazi se u Londonu odakle je poručio kako je dostupan istražiteljima, te se spreman vratiti u Hrvatsku na njihov poziv

- Ivica Todorić nakon početka pretresa oglasio se na blogu, te poručio kako '' je riječ o političkom procesu''

- Prema neslužbenim informacijama na terenu je oko 300 policijskih službenika, a navodno je izdano više od 60 naloga za pretres

- DORH je priopćio da su ishodili naloge suca istrage za provođenje pretraga kod 15 osoba, ne navodeći njihova imena

- U ponedjeljak rano ujutro počeli su pretresi na više lokacija zbog afere Agrokor

- Uhićeni su Ivan Crnjac, nekadašnji član uprave zadužen za financije Agrokora, Tomislav Lučić i Piruška Canjuga. Uhićena je i Ljerka Puljić nekad članica uprave Agrokora, a nakon toga članica nadzornog odbora. Nakon pretresa uhićen je i Mislav Galić bivši član uprave, te Damir Kuštrak, nekadašnji član nadzornog odbora. Među uhićenima je i Marijan Alagušić - direktor kontrolinga u Agrokoru d.d.. Privedeni su i Hrvoje Balent - zet Ivice Todorića, koji je bio izvršni potpredsjednik za središnju nabavu i usluge koncerna, Alojzije Pandžić, Ivica Sertić te Olivio Discordia i Sanja Hrstić - zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je izrađivala revizorska izvješća za Agrokor u Todorićevo vrijeme, doznaju Vijesti Nove TV.

Cijeli se dan iščekivala reakcija premijera Plenkovića i Vladejutrošnjim uhićenjima i pretresima vezanima uz slučaj Agrokor. Premijer se javnosti obratio na skupu europskih pučana u zagrebačkom hotelu Westin.

"Kao premijer Vlade ne namjeravam komentirati detalje procesa koji vodi DORH i policija. Ova je tema prevažna za sve hrvatske ljude. Nisam slutio da ću imati ovakav slučaj koji ima transformativan učinak. Želim reći, što je sve Vlada radila oko Agrokora je malo – od drveća ne vidimo šumu", kazao je Plenković.

Istaknuo je kako se Vlada ponašala odgovorno i nijednim potezom nije željela doprinijeti rušenju rejtinga i destabilizaciji Hrvatske na financijskih tržištima.

"Izbjegli smo veliki financijski tsunami. Slučaju nismo pristupili populistički. Držali smo stalno isto liniju da podjela vlasti znači da policija, DORH i pravosuđe rade svoj posao, a Vlada svoj. Sve što će se dalje događati bit će usmjereno na restrukturiranje i postizanje nagodbe", kazao je Plenković.

"Nema političkih progona"

Na pitanje što će se dogoditi s Istražnim povjerenstvom, Plenković je kazao kako je malo prostora za interpretacije poput onih koji dolaze iz redova oporbe.

"Što se tiče mene i HDZ-a, naravno da nam je u interesu da se ova priča odmrsi do najsitnijeg detalja. Svejedno mi je hoćemo li raspravu voditi pred povjerenstvom ili negdje drugdje. To nije važno", kazao je Plenković.

Istaknuo je kako nema nikakvih političkih progona.

"Ne postoji nikakav nalog Vlade bilo kome u policiji. Otklanjam tezu o bilo kakvom političkom progonu bilo koga", kazao je.

"Imena su nebitna"

Na pitanje je li došlo vrijeme da se ministar Zdravko Marić povuče, Plenković odgovara:

"Ne. Neću komentirati istraživanja. Ministar je u Agrokoru radio prije nekog vremena i on je sada na drugoj funkciji", kazao je Plenković.

Na pitanje tko je pisao Lex Agrokor, Plenković kaže kako su ga pisala nadležna ministarstva, vrsni pravni stručnjaci koji rade u Vladi.

Upitan zašto se ne žele objaviti imena autora zakona, Plenković je odgovorio kako je to nebitno.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene