Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJETI ŠTRAJK?

Počeli pregovori Uprave Holdinga i predstavnika 19 sindikata, dan odluke - utorak? Oglasili su se i iz Grada

Ilustracija
Ilustracija Foto: Goran Mehkek / CROPIX
U tijeku su pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga i predstavnika 19 sindikata u procesu mirenja.

Ovog vikenda počeli su pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga i predstavnika 19 sindikata u procesu mirenja. Taj je proces otpočeo još prije mjesec dana, ali u iduća tri dana, zaključno s 31.01., obje bi strane trebale postići dogovor oko najvažnijih točaka.

Pročitajte i ovo Riječka Čistoća - 3 pobunili se djelatnici Radnik o neprimjerenom ponašanju direktora riječke Čistoće: "Derao se na mene, upozoravao sam ga da mi je neugodno" Radnici riječke Čistoće - 2 Žele 30 posto veću plaću Radnici riječke Čistoće još uvijek u štrajku: "Moja poruka gradonačelniku je da odriješi kesu i da nam da lovu"

U suprotnom, stječu se uvjeti za štrajk praktički svih radnika u Holdingu, njih sedam tisuća.

Darko Kleinberger, predsjednik sindikata Zagrebparkinga, potvrdio je to za Jutarnji list i naveo da je "štrajk izgledna mogućnost".

"Sindikati su ovaj vikend iznijeli neki minimum zahtjeva pred Upravu Holdinga, ali oni na to zasad ne pristaju. Ponuda koju su stavili na stol nama je neprihvatljiva", rekao je Kleinberger.

Neslužbeno se doznaje da su glavne točke prijepora sistematizacija radnih mjesta i plaće radnika. Kleinberger kaže da ne vidi način kako bi se mirenje moglo postići u tri dana, odnosno u dva sastanka u subotu i nedjelju popodne.

"Razlika između onoga što traže sindikati Holdinga i nudi Uprava veća je od 20 posto, teško će se u kratko vrijeme naći neko kompromisno rješenje", kaže sindikalist.

Nakon što je informacija o pregovorima procurila u medije, oglasili su se iz Grada: "Mirenje Uprave i sindikata ZGH dio je zakonom definirane procedure slijedom izostanka dogovora oko dodatka Kolektivnom ugovoru koji su vođeni krajem prošle godine između sindikata i Uprave ZGH. Sindikati su tražili linearno povećanje plaća (jednako za sve zaposlenike), a Uprava ZGH je inzistirala da zaposlenici s najmanjim primanjima dobiju najveću povišicu.

Slijedom toga je Uprava prošli mjesec donijela jednostranu odluku o povećanju plaća i naknada za prosječno 7.5% - od 13% za one s najnižim primanjima do 5% za one s najvišim. Nakon toga su sindikati pokrenuli proces mirenja koji je započeo ranije ovaj mjesec, i koji sada teče sukladno zakonskoj proceduri. Mirenje je zakonom definirano kao povjerljiv proces, a vodi ga ovlašteni miritelj. Sve se odvija po jasno definiranim pravilima. Svi su predani dogovoru."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene