Ilustracija
Ilustracija Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U tijeku su pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga i predstavnika 19 sindikata u procesu mirenja.


Ovog vikenda počeli su pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga i predstavnika 19 sindikata u procesu mirenja. Taj je proces otpočeo još prije mjesec dana, ali u iduća tri dana, zaključno s 31.01., obje bi strane trebale postići dogovor oko najvažnijih točaka.

Vezani članci Ilustracija FOTO Kolike su plaće radnika Čistoće? Ogorčeni su izjavom šefa, pokazuju platne liste Tomislav Tomašević Tomašević: ''Ovo nije igra. Ja nisam Bandić. Uprava će sudu prijaviti nezakoniti štrajk''

U suprotnom, stječu se uvjeti za štrajk praktički svih radnika u Holdingu, njih sedam tisuća.

Darko Kleinberger, predsjednik sindikata Zagrebparkinga, potvrdio je to za Jutarnji list i naveo da je "štrajk izgledna mogućnost".

"Sindikati su ovaj vikend iznijeli neki minimum zahtjeva pred Upravu Holdinga, ali oni na to zasad ne pristaju. Ponuda koju su stavili na stol nama je neprihvatljiva", rekao je Kleinberger.

Neslužbeno se doznaje da su glavne točke prijepora sistematizacija radnih mjesta i plaće radnika. Kleinberger kaže da ne vidi način kako bi se mirenje moglo postići u tri dana, odnosno u dva sastanka u subotu i nedjelju popodne.

"Razlika između onoga što traže sindikati Holdinga i nudi Uprava veća je od 20 posto, teško će se u kratko vrijeme naći neko kompromisno rješenje", kaže sindikalist.

Nakon što je informacija o pregovorima procurila u medije, oglasili su se iz Grada: "Mirenje Uprave i sindikata ZGH dio je zakonom definirane procedure slijedom izostanka dogovora oko dodatka Kolektivnom ugovoru koji su vođeni krajem prošle godine između sindikata i Uprave ZGH. Sindikati su tražili linearno povećanje plaća (jednako za sve zaposlenike), a Uprava ZGH je inzistirala da zaposlenici s najmanjim primanjima dobiju najveću povišicu.

Slijedom toga je Uprava prošli mjesec donijela jednostranu odluku o povećanju plaća i naknada za prosječno 7.5% - od 13% za one s najnižim primanjima do 5% za one s najvišim. Nakon toga su sindikati pokrenuli proces mirenja koji je započeo ranije ovaj mjesec, i koji sada teče sukladno zakonskoj proceduri. Mirenje je zakonom definirano kao povjerljiv proces, a vodi ga ovlašteni miritelj. Sve se odvija po jasno definiranim pravilima. Svi su predani dogovoru."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju