Korona otežala i održavanje tradicije karakteristične za zimske mjesece: Dvorišta sve praznija, a ljudi sve manje, ali...
Piše Matea Drmić,
29. studenoga 2020. @ 07:27
komentari
Kolinje, ilustracija - 1Foto: DNEVNIK.hr
U slavonskim i baranjskim dvorištima počela je sezona tradicionalne svinjokolje. Korona je utjecala i na to pa dvorišta nisu puna susjeda, svinjokolja se održava po epidemiološkim mjerama, a sve to kako bi pušnice, ali i blagdanski stolovi, bili puni domaćih proizvoda.
Kolinje je sve rjeđa pojava u Slavoniji i Baranji, a zbog korone i epidemioloških mjera Dražen Perošević ne pamti da mu je ovako malo ljudi ikada bilo na svinjokolji.
"Na otvorenom smo, a ima nas osam ili devet. Bilo bi nas više, ali dosta nas je za sada", rekao je Perošević.
To će im morati biti dosta da odrade posao, a svatko ima svoj zadatak. Mesar Zdenko Jovinac zadužen je za kotlete i slaninu, pa je podijelio i svoj recept za slaninu.
"Dobro je krojiti, dobro uzgojiti svinjce, to je najbitnije, i onda dobijemo dobru slaninu od nje: lijepu, mesnatu", rekao je Jovinac.
Najiskusniji su zaduženi za slavonsku delikatesu – čvarke. Josip Perak rekao je da su "čvarke prije bacali, a sada ih svi traže", a da im je i cijena zlatna: "150-160 košta kuna kila čvaraka, a prije to nije bilo ni 10 kuna".