Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za EU parlament

Počela dvodnevna izborna šutnja za nedjeljne izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponoć je počela dvodnevna izborna šutnja pred nedjeljne izbore za Europski parlament na kojima će hrvatski birači izabrati 11 svojih europarlamentaraca.

Šutnja traje do zatvaranja birališta, dakle do nedjelje u 19 sati i do tada je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.

Pročitajte i ovo Šutnja Sve se više bliži Treba li ukinuti izbornu šutnju? Pogledajte rezultate glasanja Europski parlament Politička scena EU-a Desničarski val prijeti promjenama u Europskom parlamentu: Hoće li krajnja desnica preuzeti kontrolu nad političkim smjerom EU-a?

Povreda šutnje za sobom povlači novčane kazne za prekršaj koje se kreću od tri tisuće kuna za fizičku do pola milijuna kuna za pravnu osobu. Kandidat koji, eventualno, prekrši izbornu šutnju, može se kazniti od deset tisuća do 30 tisuća kuna.

Nedjeljnim izborima prethodila je najduža kampanja do sada, trajala je 47 dana, no za većinu građana bila je gotovo 'nevidljiva'. Skromna je bila i u financijskom pogledu, politički su takmaci trošili znatno manje od dopuštenih milijun i pol kuna.

Vodeća TV lica, iskusni reporteri, najmoderniji studio - izborni dan na Novoj TV

Pravo biranja u nedjelju ima oko 3, 8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu, oni će ove godine izabrati jednog zastupnika manje nego lani, no izabrat će ih na puni, petogodišnji mandat.

Za 11 mjesta u Bruxellesu natječe se 275 kandidata sa 25 listi, sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih.

Najmlađem kandidatu je 19, najstarijem 80 godina.

Hrvatska svoje europarlamentarce bira sustavom preferencijalnoga glasovanja - građani, osim određene liste, mogu zaokružiti i određenog kandidata s liste za koju glasuju. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista. Cijela zemlja je jedna izborna jedinica, a izborni prag iznosi pet posto.

Izbori će se održati na 6. 337 biračkih mjesta, a pratit će ih više od šest i pol tisuća promatrača. Procjenjuje se da će euroizbori Hrvatsku stajati 60-ak milijuna kuna.

Zastupnike u Europski parlament ovih dana biraju i sve ostale države članica Unije, bira se 751 zastupnik na mandat od pet godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene