Počela je berba lubenica u Slavoniji. Berači su u polja krenuli gotovo dva tjedna ranije.


Visoke temperature požurile su i berbu lubenica na istoku Hrvatske - berači su u polja krenuli gotovo dva tjedna ranije. No, prve slavonske lubenice poklopile su se s posljednjim lubenicama iz uvoza, što se negativno odrazilo na njihovu otkupnu cijenu.

Pod vrelim slavonskim suncem, lubenice su dozrijele desetak dana ranije. "Gledamo je li list suh, ako je suh - zrela je, ali ni to nije 100 posto sigurno pa gledamo ako je ova fleka žuta velika onda je zrela sto posto", kaže berač lubenica Josip Josipović. Žene u traktoru, muškarci u polju. Dodavanje lubenicama samo je naizgled lako, svaka je teška i po petnaestak kilograma.

"Pređe dosta, evo beremo sada 18 tona za kamion, kaže berač lubenica Marin Ćurdo. Obitelj Ćurdo iz Soljana do kraja kolovoza pobrat će 6 hektara. Uzgajivača je u ovom kraju sve manje. "Bilo je prije do jedno možda 100 hektara, sad je palo to negdje na 30, 40 hektara", kaže uzgajivač lubenica Stjepan Ćurdo.

Vezani članci Šunka - 3 Unatoč inflaciji ova je tradicionalna poslastica i dalje jako tražena: "Bojimo se toga da ćemo stvarno ostati bez robe'' Zbog nedostatka radnika poljoprivrednicima probada urod (Foto: Dnevik.hr) - 3 Zbog nedostatka radnika propada im urod: "Dnevno trošim tri do četiri sata tražeći ljude"

Problem je uvoz koji diktira niske otkupne cijene. S prošlogodišnjih dvije kune i dvadeset lipa, cijena kilograma pala je na kunu i osamdeset, a do kraja sezone bit će 50 lipa. "Uvozna lubenica dolazi sada trenutno iz Grčke i Italije i to je zadnja lubenica, to je škart lubenica i njihova je jeftinija i sada mi moramo dati prvu klasu, kvalitetnu lubenicu po cijeni one uvozne", dodaje Stjepan.

U Hrvatskoj je lani proizvedeno 20 tisuća tona lubenica, što je 6 tisuća manje nego tri godine prije. Istodobno je uvezeno 15 tisuća tona, najviše iz Grčke i Italije. Dok dođu do kupaca, ove domaće, slavonske, najprije će stajati na skladištu.

"650 kilograma lubenica po kutiji spremo je za transport, sve ove lubenice putuju u Zagreb u skladište jednog trgovačkog centra da bi se za nekoliko dana kasnije ponovno vratile u Slavoniju", kaže Marina Bešić Đukarić. A najslađa je upravo kad je svježe ubrana. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju