Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niske otkupne cijene

Slavonski uzgajivači lubenica upozoravaju: Uvoz će nas uništiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je berba lubenica u Slavoniji. Berači su u polja krenuli gotovo dva tjedna ranije.

Visoke temperature požurile su i berbu lubenica na istoku Hrvatske - berači su u polja krenuli gotovo dva tjedna ranije. No, prve slavonske lubenice poklopile su se s posljednjim lubenicama iz uvoza, što se negativno odrazilo na njihovu otkupnu cijenu.

Pod vrelim slavonskim suncem, lubenice su dozrijele desetak dana ranije. "Gledamo je li list suh, ako je suh - zrela je, ali ni to nije 100 posto sigurno pa gledamo ako je ova fleka žuta velika onda je zrela sto posto", kaže berač lubenica Josip Josipović. Žene u traktoru, muškarci u polju. Dodavanje lubenicama samo je naizgled lako, svaka je teška i po petnaestak kilograma.

"Pređe dosta, evo beremo sada 18 tona za kamion, kaže berač lubenica Marin Ćurdo. Obitelj Ćurdo iz Soljana do kraja kolovoza pobrat će 6 hektara. Uzgajivača je u ovom kraju sve manje. "Bilo je prije do jedno možda 100 hektara, sad je palo to negdje na 30, 40 hektara", kaže uzgajivač lubenica Stjepan Ćurdo.

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Slika nije dostupna Jedva da se pokriju i troškovi Prinosi izvrsni, a cijena nikakva: Jeftine uvozne lubenice "pojedu" slasne domaće

Problem je uvoz koji diktira niske otkupne cijene. S prošlogodišnjih dvije kune i dvadeset lipa, cijena kilograma pala je na kunu i osamdeset, a do kraja sezone bit će 50 lipa. "Uvozna lubenica dolazi sada trenutno iz Grčke i Italije i to je zadnja lubenica, to je škart lubenica i njihova je jeftinija i sada mi moramo dati prvu klasu, kvalitetnu lubenicu po cijeni one uvozne", dodaje Stjepan.

U Hrvatskoj je lani proizvedeno 20 tisuća tona lubenica, što je 6 tisuća manje nego tri godine prije. Istodobno je uvezeno 15 tisuća tona, najviše iz Grčke i Italije. Dok dođu do kupaca, ove domaće, slavonske, najprije će stajati na skladištu.

"650 kilograma lubenica po kutiji spremo je za transport, sve ove lubenice putuju u Zagreb u skladište jednog trgovačkog centra da bi se za nekoliko dana kasnije ponovno vratile u Slavoniju", kaže Marina Bešić Đukarić. A najslađa je upravo kad je svježe ubrana. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene