Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela 297. Sinjska alka!

Prvi puta u tri stoljeća Sinjsku alku posjetio turski dužnosnik!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U uzbudljivoj završnici 297. sinjske Alke pobijedio je Alen Filipović Grčić.

Među brojnim posjetiteljima koji prate to jedinstveno viteško nadmetanje u Sinju i ove su godine bili najviši hrvatski dužnosnici, te brojni gosti i turisti. Čini se da je najviše oduševljenja ove godine izazvao dolazak turskog veleposlanika Buraka Ozugergina, koji je u gledalištu dobio najveći pljesak. U tri stoljeća tradicije Sinjske alke ovo je prvi puta da dolazi netko od visokih dužnosnika iz Turske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Horor u Dalmaciji "Treba li čekati da netko pogine?": Usred vožnje otvorila se rupa u autobusu, sve je snimljeno Ilustracija Stari problemi u Sinju Slabo se čuje plač u rodilištu: Opet mu prijeti zatvaranje, nestat će i Alka?

'Prošlost je prošlost. U današnje vrijeme smo vrlo bliski. Danas nisam tu zbog rata i vojske već zbog kulture. Zadovoljan sam što sam tu', rekao je Ozugergin.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, za slavodobitnika Alke natjecalo se 16 kopljanika. Zamjenik alajčauša, alkar Ivo Zorica pobijedio je u prve dvije utrke, pa mu je za nadmetanje za Baru u petak vojvoda Ante Vučić tradicionalno na koplje privezao 200 centimetara zelenog sukna, a jučer, za pobjedu u nadmetanju za Čoju, 311 centimetara crvene čoje.

>> Alkari planiraju Alku odvesti u Bruxelles

Uz trkalište, kojim alkari na konju u punom galopu, oko tri metra dugačkim kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu, danas su predsjednik Republike Ivo Josipović, Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko, Nenad Stazić i Tomislav Čuljak, prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, ministri u vladi, predstavnici Crkve, vojske, lokalnih vlasti te drugi brojni uzvanici, među kojima je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, te po prvi put turski veleposlanik Burak Ozugergin.

Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene