Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojarna u Karlovcu nosit će njegovo ime

Komemoracija za generala Stipetića: "Bio je stvarni autoritet, ljudska i moralna vertikala"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu obrane održana je komemoracija i posljednji ispraćaj stožernoga generala Petra Stipetića.

Povodom posljednjeg ispraćaja bit će provedeni i počasni preleti borbenim avionima MIG-2 iznad Zagreba, a vojarna u Karlovcu u kojoj je zapovjedništvo hrvatske kopnene vojske nosit će njegovo ime.

Pročitajte i ovo Općinski kazneni sud u Zagrebu Nasilje Stigla presuda: Djelatnik MORH-a udario izvanbračnu suprugu nakon čega je glavom lupila u štok Kongresni centar Hrvatskog vojnog učilišta moderni centar VIDEO FOTO Pogledajte kako će izgledati privremeni Sabor: Plenković je zgradu ranije nazvao velebnom

Prvi probni prelet održan je oko 10 sati, dok je drugi počasni prelet borbenim avionima MIG-21 iznad Zagreba planiran tijekom posljednjeg ispraćaja generala Stipetića nakon 14:00 sati.

Komemoraciji su između ostalih prisustvovali i general Ante Gotovina, ministar obrane Damir Krstičević, bivši ministar Ante Kotromanović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši predsjednici Ivo Josipović i Stipe Mesić, Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, ministar branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić...

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisjećajući se početka 90-tih godina kada izgledi za stvaranje Hrvatske vojske i obranu zemlje nisu bili baš veliki, rekao je kako general Stipetić u tim ključnim vremenima nije ni u jednom trenutku dvojio, vođen domoljubljem stavio se na raspolaganju domovini i zajedno s svojim suborcima ispisao povijest Hrvatske vojske.

Svoje iskustvo i znanje usmjerio je na stvaranje i izgradnju pobjedničke Hrvatske vojske, a njegov doprinos u Oluji i konačnom oslobađanju domovine bio je golem, istaknuo je Krstičević.

"Oluja je simbol uspjeha, junaštva i svih pobjeda u Domovinskom ratu i uz vizionarstvo i političko vodstvo na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom stvorili smo pobjedničku vojsku koja je zadala konačan udarac neprijatelju i donijela hrvatskom narodu dugo sanjanu slobodu. No, nije sve bilo tako jednostavno, jer nakon gubitaka u sjevernom sektoru predsjednik Tuđman pozvao je generala Stipetića iz zapadne Slavonije te mu daje zapovjedi za nastavak napada koji su doveli do konačnog uspjeha. Slika predaje 21. kordunskog korpusa srpskih snaga mnogima je ostala u sjećanju kao simbolički kraj naše najveće oslobodilačke akcije Oluje", naglasio je Krstičević.

I nakon Domovinskog rata general Stipetić i dalje je nastavio davati sebe za Hrvatsku obnašajući mnoge visoke dužnosti uključujući i onu najvišu - načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga HV-a i bila mi je čast biti mu zamjenikom, poručio je Krstičević.

General Stipetić bio je stvarni autoritet, vojnik i zapovjednik, ljudska i moralna vertikala, častan i pošten čovjek, primjer svim časnicima, istaknuo je Krstičević dodavši kako njegovom odlukom središnja vojarna Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu i mjesto operativnog zapovjedništva od danas nosi ime generala Petra Stipetića.

Vrijednosti koje su ga krasile želimo očuvati i prenositi na buduće naraštaje hrvatskih vojnika, a njegova djela ostaju na čast cijeloj Hrvatskoj vojsci i njegovoj obitelji, poručio je Krstičević opraštajući se od generala Stipetića.

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga kontraadmiral Robert Hranj istaknuo je kako je general Stipetić svojim djelovanjem presudno utjecao na ishod Domovinskog rata i sudbinu moderne hrvatske države.

General Stipetić, dodao je, impresionirao je vojnim znanjem i iskustvom, a prije svega hrabrošću, mirnoćom, pribranošću i odlučnošću i imao je prirodni talent za ovladavanjem svim tajnama vojnog zanata.

"Svoj autoritet je temeljio na snazi argumenata i znanja, bio je odličan vojni strateg, ali i vrsni operativac, a prije svega vojni vođa. Osim što je bio vrhunski profesionalac, bio je i veliki domoljub i doživio je san svakog vojnika da znanje i iskustvo iskoristi za ono što mu je bilo najvažnije - svoju tek stvorenu domovinu. Za njega je vrijedila maksima da se bori jer voli ono što je iza njega, njegov narod, a ne zato što mrzi ono što je ispred njega", naglasio je Hranj.

General Stipetić bio je aktivni sudionik obrane domovine pridonoseći stvaranju uvjeta za pobjedu u Domovinskom ratu. Svoju iznimnu stručnost i profesionalnost potvrdio je u legendarnoj epizodi operacije Oluja kada mu se predao kompletan 21. kordunski korpus, podsjetio je Hranj.

Od prvih dana Domovinskog rata do umirovljenja dao je trajni pečat u oblikovanju Hrvatske vojske do moderne oružane sile kao aktivne članice NATO i Hrvatske u članstvu EU koja je sposobna za ispunjenje svih zadaća od obrane domovine do pomoći civilnim institucijama. Možemo biti ponosni na generala Stipetića, istinskog heroja Domovinskog rata, poručio je Hranj.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala. Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja - Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom. Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Komemoraciji su bili nazočni dosadašnji načelnici GS OS RH, ministri i predsjednici Republike, sadašnji ministri, saborski zastupnici, glavni državni odvjetnik, umirovljeni generali, zagrebački gradonačelnik, izaslanica predsjednice Republike, časnici, dočasnici i vojnici, admirali i generali HV-a i mnogi drugi.

Posljednji ispraćaj stožernog generala Petra Stipetića bit će na Gradskom groblju Mirogoju u 14 sati. (Hina/D.I.)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene