Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer uputio sućut

Preminuo general Petar Stipetić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preminuo je general Petar Stipetić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković 34. obljetnica Dan nakon eksplozije Vatrenih i HDZ-ovci istrčali na teren: Tradicije se čvrsto drže, a stranka je zamalo imala drugo ime Ilustracija Važan dan Hrvatska obilježava Dan državnosti, znate li zašto ga slavimo?

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Petra Stipetića u kojoj stoji:

"Poštovana obitelji,

sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Petra Stipetića.

General pobjedničke Hrvatske vojske, dobitnik najviših državnih odličja: Spomenice Domovinskog rata, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda bana Josipa Jelačića, Reda hrvatskog pletera, Reda kneza Domagoja s ogrlicom i Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom te medalja Oluja i Bljesak, zadužio nas je svojim nesebičnim sudjelovanjem u obrani Republike Hrvatske.

Pamtit ćemo ga po dužnostima koje je obavljao tijekom tog povijesnog razdoblja, posebice po zapovijedanju Sektorom Sjever tijekom akcije Oluja. Nemjerljiv je njegov doprinos oslobađanju naše Domovine i njegov golemi autoritet kojim je zaslužio poštovanje svojih suboraca.

U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno."
 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević također je izrazio sućut obitelji Stipetić.

"Poštovana ožalošćena obitelji Stipetić,

U ime djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Hrvatske vojske i u svoje osobno ime izražavam najdublju sućut povodom smrti generala Petra Stipetića.

S bolom u srcu primio sam vijest o preranom odlasku generala Stipetića, koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju i razvoju Hrvatske vojske, tijekom i nakon Domovinskog rata.

U ovom teškom trenutku suosjećamo s vama, s tugom i sjetom prisjećamo se našeg generala, velikog čovjeka i zapovjednika.

Iako ne postoje riječi kojima bih mogao ublažiti vašu bol, znajte da smo uz Vas."

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov uputio je brzojav sućuti obitelji Stipetić:

"Poštovana i draga obitelji Stipetić,

dirnut tužnom viješću o gubitku dragog Petra, u svoje ime i u ime svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Vama i Vašoj obitelji izražavam najiskreniju sućut.

Posebni ljudi, a naš general je to uistinu bio, živjet će u našim srcima i kada više nisu pored nas – zato Vam želim da se s ponosom i radošću sjećate ljubavi i nezaboravnih trenutaka s dragim Petrom.

Znajte da u ovim teškim trenucima niste sami.

Uz izraze najdublje sućuti, u mislima sam s Vama."

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović također je uputila poruku sućuti obitelji umirovljenog stožernog generala Petra Stipetića.

"S dubokim žaljenjem primila sam vijest o smrti umirovljenog stožernog generala Petra Stipetića, ratnog zapovjednika i bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. General Stipetić ostat će zauvijek u sjećanju ratnih suboraca i svih pripadnika OSRH, u čijem je razvoju i izgradnji dao izuzetan doprinos", stoji u poruci.

Istaknula je kako su njegova djela u Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske na trajnu čast i ponos njegovoj obitelji, Hrvatskoj vojsci i hrvatskom narodu.  (Hina)

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene