Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mještani iz Basta na makarskoj rivijeri danas su bijesno izašli pred mjesni kamenolom. Tvrde kako su njihova stvarnost miniranje i prašina, a mjesto želi živjeti od turizma.


Kamenolom leži na samom južnom izlazu iz tunela Sveti Ilija koji se buši kroz Biokovo. Godinama je u stečaju, ali nikako da se zatvori već ga stečajni upravitelj iznajmljuje. Mještani Basta pored Baške Vode svaki dan prvo čuju zvuk sirena, a potom detonaciju mina. Miniranje kamenih stijena, tvrde, redovito prati podrhtavanje zidova i stakala, a danas su opet izašli na cestu, gdje je stotinjak mještana zavapilo da se kamenolom ugasi.

Vezani članci Automatklub Automat klub "niknuo" pored škole, iz grada tvrde da nisu znali, a šokirani roditelji poručuju: "Napravit ćemo sve da se to makne" Slika nije dostupna Mještani Dicma: Ne želimo još jedan kamenolom

>> Obližnji kamenolom uništava im kuće

Bilo bi to pitomo mjesto podno Biokova,s pogledom na Makarsku rivijeru i more, ali turistima, koji dolaze kamioni i zvuk drobilice baš i nisu najljepša panorama. Vlasnici kuća traže odštete zbog napuklih zidova, drugi plaču da su im prašinom uništeni maslinici, voćke, salata i kupus. 'Imam parcelu kraj kapije, a na nju mi je nakrcano stotinu kubika materijala. Do mene brat ima masline, a šest maslina je poginulo od kamenoloma', pojadao nam se jedan mještanin.

80 posto kamenoloma nalazi se u Parku prirode Biokovo

Kamenolom se nalazi sa morske strane Biokova, točno na ulazu u tunel Sveti Ilija koji se još kopa i kroz kojega bi čitava Imotska krajina trebala dobiti izlaz na more. Očito je da će kamenolom na portalu smetati budućim prilaznim cestama. Postoje čak priče da je taj privatni kamenolom dobro profitirao drobeći kamen izvađen iz državnog tunela. Mještani vjeruju da netko štiti one, koji u kamenolomu vode biznis i šire ga. 'Inspektor je zaključio da kamenolom nije u parku prirode Biokovo, a to nema logike jer je kamenolom 80 posto u parku prirode i ne radi zakonito ali netko to ne želi vidjeti', ističe Joško Roščić, načelnik Općine Baška Voda.

Roščić ističe kako je kamenolom godinama u stečaju te da ga stečajni upravitelj nezakonito iznajmljuje. Sadašnji zakupnik kamenoloma, Dajaković, poručuje da ima sve dozvole i da daje kruh svojim radnicima. Ministrica Dropulić dala je odavno obećanje općinarima da će se kamenolom zatvoriti, no za sada, on radi punom parom.