Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudac po Ustavu ne može biti pozvan na odgovornost zbog mišljenja dana pri donošenju odluke i sud mora upozoravati na neprimjereno postupanje bilo koga u postupku pred sudom, odgovorila je Udruga hrvatskih sudaca na prijavu zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva protiv općinskog kaznenog suca Marijana Bertalaniča.


Državno je odvjetništvo prijavilo suca sudačkom vijeću i predsjedniku Općinskog kaznenog suda jer je, kako piše tisak, u obrazloženju oslobađajuće presude za troje optuženika iz afere veliki maetro bio kritičan prema odvjetništvu. Sudac je, obrazlažući presudu, kazao kako začuđuje ustrajanje odvjetništva na neosnovanu optuženju i lakoća kojom troši novac poreznih obveznika. Pritom se vodio odlukom Vrhovnog suda koji je prvotnu presudu ukinuo i iz koje proizlazi da ono što se okrivljenicima stavlja na teret nije kazneno djelo.

S druge strane državno odvjetništvo smatra da je sudac neutemeljenim i neprihvatljivim komentarom na objavi presude povrijedio Kodeks sudačke etike te da je sudac dužan suzdržati se od komentara kojim bi se u postupku mogla narušiti pravičnost suđenja i stvoriti dojam pristranosti.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Premijer Plenković o odluci Ustavnog suda: "Stožer je djelovao u skladu s Ustavom i s ciljem zaštite zdravlja" Stožer civilne zaštite Ustavni sud sutra o odlukama stožera. Ustavni stručnjak: "Ne smatram da je nešto sporno, odluke su u skladu s Ustavom"

Sudac ne može biti pozvan na odgovornost

Zbog tog se slučaja danas sastao Upravni odbor UHS-a koji u priopćenju podsjeća na ustavnu odredbu po kojoj sudac ne može biti pozvan na odgovornost za mišljenje dano pri donošenju sudske odluke, osim ako je riječ o kršenju zakona koje je kazneno djelo, a o tome, kako kažu, 'ovdje nije riječ'.

Iz UHS-a podsjećaju i da su stranke u postupku ravnopravne te da sud upravo mora upozoravati na neprimjereno postupanje bilo koga u postupku. Čelništvo UHS-a na kraju poziva sve suce da u 'ostvarivanju svojih dužnosti, a osobito donošenju odluka, i dalje na temelju zakona i na načelnoj razini upozoravaju na neprimjereno ili nezakonito postupanje stranaka ili drugih osoba u postupku pred sudom'. (Hina)