Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prijepori ne jenjavaju

Po Plenkoviću zbog Istanbulske opalili iz vlastitih redova, vatru gasi Jandroković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U demokraciji, svatko ima pravo kritizirati i političare, no priča je kada je taj političar predsjednik HDZ-a, a kritičari - članovi HDZ-a, čak i visokopozicionirani članovi HDZ-a.

U vrijeme Tuđmana ili Sanadera ne pamtimo da smo čuli javne kritike članova HDZ-a, a ako ih je i bilo - zna se kako su završavali - isključenjem iz stranke. Vremena su se očito promijenila.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Kao grom iz vedra neba opalio je po premijeru velikogorički HDZ-ovac. I to usred stranačkog skupa zbog ratifikacije Istanbulske konvencije.

"Referentna konvencija za mene je sinajska konvencija. Dragi Bog je objavio Mojsiju u deset zapovijedi", poručio je jučer Mirko Matić, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Zagrebačke županije.

Premijer mu nije ostao dužan te mu je savjetovao da pročita konvenciju prije no što donese stav.

Kritizirala ga i Ivana Maletić

Javnu kritika premijeru je uputila i HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić. Već se izjasnila kako je protiv Istanbulske konvencije, a sada ga kritizira zbog neprovođenja reformi. Poručila mu je kako treba hrabro i odlučno proći dolinom političke smrti.

"Mogla je kolegica Maletić imati šansu biti članica Vlade, no ona se na tome zahvalila", odgovorio joj je premijer.

Svako malo udari i Predsjednica. Posljednja kritika da se Hrvatska ne razvija te da kaska za drugima.

Premijer odgovara kako ga njezine kritike nisu pretjerano uznemirile na što Predsjednica uzvraća:

"Nije problem u tome da netko mene nije doživio, problem je ako nije doživio sva ona upozorenja iz izvješća Europske komisije", poručila je prije dva dana Predsjednica.

Ono što premijer ne može ne doživjeti, javne su kritike iz vlastitih redova. Za SDP uobičajena pojava, no za HDZ baš i ne. 

Sociolog Sven Marcelić prisjetio se rijetkog HDZ-ovog primjera.

"S jedne strane ironično je jer upravo je on taj koji je na neki način prvi nastupio kao kritičar bivšeg predsjednika. Sjećamo se te epizode. To je zapravo posljedica što je njegova pozicija nestabilna. Ima slabu većinu", kaže Sven Marcelić, sociolog sa Sveučilišta u Zadru.

Jandroković gasi vatru

Kada treba gasiti požar, premijer u vatru gura glavnog tajnika Gordana Jandrokovića. I u slučaju Agrokor pa i u slučaju Istanbulske.

"Moramo voditi računa da ni jednim svojim potezom da ni jednom svojom javnom izjavom ne dovedemo u pitanje funkcioniranje vladajuće većine", izjavio je u petak Jandroković.

Bivši glavni tajnik Milijan Brkić protiv je ratifikacije Istanbulske konvencije. HDZ u svojim temeljima, kaže, ima demokršćanstvo koje podrazumijeva zaštitu obitelji braka i djece. HDZ ne smije dopustiti, tvrdi Brkić, da se pod izlikom imaginarne zaštite nad ženama, koja se može riješiti domaćim zakonodavstvom, uvede rodna ideologija.

"Znamo da je Milijan Brkić dugo bio bitan u operativnim aspektima djelovanja HDZ-a, njegov utjecaj u HDZ-u nije mali. S druge strane Jandroković se pokazao kao najuspješniji koji pliva među svim tim strujama", tvrdi Marcelić.

I dok premijer zagovara ratifikaciju, kao i partner mu HNS, desnica u HDZ-u žestoko se opire. Opire se i HRAST, koji javno poziva glasnog protivnika ratifikacije Stiera da se vrati s puta i dođe sutra na predsjedništvo HDZ-a, gdje bi se ta tema trebala naći na dnevnom redu.

Ako do ratifikacije dođe, vidjet će se javno koja je struja u HDZ-u jača - Plenkovićeva ili ona druga.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene