Premijeru su sva događanja oko glasovanja za ratifikaciju Istanbulske konvencije - Comme il faut. U prijevodu s francuskog - kao što bi trebalo biti. No, ovaj put nije pozvao tajnicu da pripremi odluku o razrješenju, jer jednostavno, 14 članova stranke koji su glasovali protiv, velik je broj.

Galerija +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)

14 HDZ-ovih zastupnika protiv i jedan suzdržan u konačnici baš i nije comme il faut! Riječ je o dosad neviđenom presedanu. Sada je i više nego jasno tko je vodstvu HDZ-a okrenuo leđa.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković nije ostao dužan Milanoviću: "Komšićev jaran. Patološki lažov. Ima proruska stajališta" Davor Filipović, Marin Piletić, Anja Šimpraga Odabrao Plenković, Jandroković pomiješao prezimena, novi ministar već zazvao pomoć s nebesa

Na pitanje iščitava li kroz to neku poruku prema sebi, Plenković kaže da ne. "Pa ne, mislim da je dio zastupnika može bit da ima svjetonazorske dileme dio je sasvim razidno pod pritiskom a dio možda ima neku drugu agendu", kaže premijer. A koja bi to agenda bila, Plenković kaže - pitajte njih.

I pitali smo. "Mi želimo imati stabilnu hrvatsku vladu koja će provoditi reforme za dobrobit hrvatskih građana", kaže HDZ-ov saborski zastupnik Miro Kovač. Na dodatno pitanje da li želi i Plenkovića na čelu te Vlade, Kovač ponavlja da želi stabilnu Vladu.

"Jedina mogućnost je HDZ i predsjednik Vlade koji upravlja HDZ-om i naravno vladom", ističe Kovač, izbjegavajući konkretan odgovor, no na kraju je ipak popustio. "Zove se Andrej Plenković - čini mi se da se zove tako je li?", rekao je.

"Andrej Plenković ima moju potpunu podršku i nema nikakvih turbulencija u stranci bez obzira što je klub HDZ-a glasao različito", kaže pak Ivan Čelić (HDZ).

HDZ-ovci koji su glasovali protiv imaju ili jake baze na terenu ili su u Sabor ušli s velikim brojem preferencijalnih glasova.

"Vidljivo je da su ljudi nezadovoljni ovakvim pristupom. Mi smo katolička kršćanska zemlja", ističe Petar Škorić (HDZ).

Branimir Glavaš jedan od utemeljitelja HDZ-a vidi ono o čemu HDZ-ovci ne žele javno govoriti. "Mislim da je pozadina unutarstranački problem HDZ-a da je cilj predsjednik HDZ-a Plenković da ga se destabilizira iako nije moje da ja to tumačim", kaže.

Sam Plenković kaže da se vidi kao predsjednik HDZ-a i u još jednom mandatu. "Zašto ne?", kaže.

Ovaj put premijer je uspio uz pomoć oporbe. No pukotina u stranci je ostala.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju