Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opoziv Grlića Radmana

Plenković odbrusio oporbi: "Inicijativu ćemo odbiti, partneri će biti uz HDZ. Izbori će doći, vi nećete dobiti većinsko povjerenje"

Gordan Grlić Radman i Andrej Plenković
Gordan Grlić Radman i Andrej Plenković Foto: Slavko Midzor/Pixsell
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da će vladajući odbaciti oporbenu inicijativu za opozivom ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, poručivši oporbi da mu ništa neće diktirati.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je da će vladajući odbaciti oporbenu inicijativu za opozivom ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

"Inicijativu ćemo odbiti, partneri će biti uz HDZ, ne morate dvojiti u povjerenje koje smo stvorili", rekao je Plenković oporbi u raspravi o opozivu Grlića Radmana, poručivši joj "izbori će doći, vi nećete dobiti većinsko povjerenje, a netko drugi, na temelju rezultata, hoće",

Naveo je i da je Grlić Radman po stupanju na dužnost u srpnju 2019. prenio udio poslovanja u tvrtki Agroproteinka na odvjetnika te može primati dividendu koju će to trgovačko društvo isplaćivati za vrijeme njegovog obnašanja dužnosti.

Pročitajte i ovo Vatikan Kritike konzervativaca Povijesna biskupska sinoda: Prvi put među sudionicima i žene

Plenković je istaknuo da su ti podaci javno dostupni te poručio da Grlić Radman nije imao nikakvu namjeru skrivati svoj udio u Agroproteinki već se pri ispunjavanju imovinske kartice dogodila pogreška ministra.

"Pogriješio je što tijekom protekle četiri godine nije upisivao iznos dobiti koje je na osnovu svog udjela imao u toj tvrtki. To su činjenice i Vlada je to priznala u očitovanju", rekao je, navevši da će Grlić Radman dopuniti imovinsku karticu.

Plenković je dodao da je u Saboru čitav niz zastupnika koji su imali pogreške u svojim imovinskim karticama te da će ministar poštivati odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Od 37 potpisnika inicijative njih 35 zauzelo ruski stav

Premijer je ustvrdio da je od 37 potpisnika inicijative njih 35 zauzelo ruski stav kada je trebalo odlučiti o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji vojne pomoći Ukrajini.

Istaknuo je da je njegova Vlada ostvarila sve strateške državne i vanjskopolitičke ciljeve koji su za državu, gospodarstvo i građane bili bitni i relevantni. Smatra da u dijelu potpisnika smeta što su u parlamentarnoj većini i zastupnici nacionalnih manjina , a neke "posebno žulja" što je u parlamentarnoj većini s HDZ-om i SDSS.

Oporbu je nazvao "ljubomornom" i "grintavom" jer želi pokušati zasjeniti sva postignuća njegove Vlade, poručivši da oporba nije učinila ništa ni po kojoj temi.

Također, kazao je da je tezu o korupciji, lopovluku i prijetnji po kojoj će neovisne institucije nekoga uhićivati rekao "oporbeni mecena" Zoran Milanović 2016. godine pa je izgubio izbore.

Pročitajte i ovo Video snimka BBB-a S delegacijom Dinama Šutnja o navodnom spašavanju navijača iz Grčke: "Treba vidjeti jesu li ispunjeni elementi bilo kojeg kažnjivog ponašanja"

"Razotkrio je da ste vi bili dio one vlasti u kojoj je izvršna vlast znala koga službe slušaju, protiv koga se provode izvidi i istrage te, gle čuda, nitko nije nastradao. Svi su bili dobri, bezgrješni. Možda zato što im je netko javio da budu dobri", kazao je premijer.

Naglasio je da su institucije neovisne i vode se postupci bez da netko utječe na rad policije, DORH-a, Uskoka i sudova.

Plenković je kazao da u oporbenoj ekipi jedni ne mogu smisliti Srbe u vlasti ni u Saboru, a drugi bi hapsili političke protivnike. "To je ta ekipa, o tome se radi. To su dvije Hrvatske", poručio je.

Grlić Radman: Riječ je o tehničkom propustu i nenamjernoj pogrešci

Ministar Gordan Grlić Radman rekao je da ni na koji način nije uključen u poslovanje Agroproteinke niti ima bilo kakve veze s ugovorima koje potpisuje. Također, kazao je, od početka mandata redovito je nadopunjavao svoju imovinsku karticu.

"U ovom slučaju riječ je o tehničkom propustu, o nenamjernoj pogrešci, a Povjerenstvo za odlučivanju o sukobu interesa će donijeti odluku o prekršajnoj kazni", poručio je. Istaknuo je da popust vezan uz imovinsku karticu nije rezultat namjere da se nešto zataji, utaji kako se to danima krivo, netočno i zlonamjerno interpretira.

Smatra da oporbena namjera nije razgovarati o propustima koji se svima mogu dogoditi već su "temeljem lažnih, otrovnih i izokrenutih konstrukcija" neki od njih već donijeli presudu i raspisali tjeralicu ne bi li pokrenuli javni linč zasnovan na "apsurdnoj tezi da je jedno ministarstvo donijelo odluku o eutanaziji svinja kako bi se financijski pogodovalo drugom ministru."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene