Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA S RASTOM CIJENA

"Štit najugroženijih": SDP predstavio paket mjera za borbu protiv inflacije

U SDP-u su u utorak predstavljene mjere za borbu protiv inflacije. Istaknuli su kako im je primarni cilj zaštititi najniže dohodovne skupine.

Povećanje socijalnih naknada, energetski dodatak i razna socijalna rasterećenja samo su neke od mjera za borbu protiv inflacije obuhvaćenih paketom koje je donio SDP-ov savjet, a predstavljene su na konferenciji za novinare u utorak.

Voditelj Savjeta za gospodarstvo Josip Tica istaknuo je kako je cilj SDP-ova paketa antiinflacijskih mjera iskoristiti sredstva koja Vladi stojke na raspolaganju, u prvom redu kako se usporila inflacija te od rasta cijena zaštitile najniže dohodovne skupine.

"Moramo poduzeti mjere koje će poduzetnicima osigurati da mogu funkcionirati a građanima da mogu preživjeti", istaknuo je predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavljajući SDP-ov 'sveobuhvatan paket mjera za ublažavanje udara inflacije'.

Inflacija pogađa svakoga, ali ne pogađa svakoga jednako, one s najnižom primanjima pogađa daleko više, dodao je Grbin na konferenciji za medije u središnjici stranke.

U SDP-u stoga predlažu povećanje neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna što bi, tvrde, bilo puno efikasnije od smanjenja PDV-a. Predlažu i nov način usklađivanja mirovina kako mirovine ne bi gubile na vrijednosti, isplatu inflatornog dodatka za umirovljenika ali i zaposlene, kao i povećanje socijalnih naknada primjerice doplatka za tuđu pomoć i njegu.

"Ove mjere predstavljaju zaštitu, svojevrsni štit najugroženijih u hrvatskom društvu", kazao je Grbin.

Pročitajte i ovo Dino Goleš Inflacija u Hrvatskoj Nikad brže nismo ostajali praznog novčanika: Mnogi si danas mogu priuštiti manje nego prije korone i rata

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sindikalni zahtjevi Porastao je dug države, a i dalje će rasti: Provjerite što očekuju analitičari

Kada je riječ o malih i srednjim poduzetnicima, SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac pozvao je pak na povećanje neoporezivog praga za ulazak u sustava PDV-a s 300 na 350 tisuća kuna. Također predlaže podizanje naknade za korištenje osobnog automobila u službene svrhe s dvije na 3,5 kune .

Osim toga, u SDP-u su pozvali da se počne koristiti pomoć namijenjena poduzetnicima koji su izgubili tržište zbog rata u Ukrajini. U SDP-u se zalažu i za takozvanu "solarnu revoluciju", odnosno poticanje ugradnje fotonaponskih ćelija, uz omogućavanje jeftinih kreditnih linija.

Vladu su pozvali i da djeluje prema Europskoj komisiji kako bi se promijenila EU direktiva koja propisuje koliko minimalno mora iznositi trošarina na gorivo.

Tvrde da Vlada ima instrumente za ublažavanje inflacije kao i da ima financijskog prostora, jer se državni proračun puni bolje od predviđanja. Odgovorna država taj novca treba vratiti građanima i gospodarstvu, kažu SDP-ovci.

Grbin je komentirao i najave određenih maloprodajnih lanaca da postoji mogućnost nestašice benzina i dizela, a nakon najnovijih mjera Vlade o ograničavanju marži i smanjenju trošarina.

"INA je pri vrhu po ostvarenoj dobiti u prethodnoj godini, a tvrtka koja je kontrolira - mađarski Mol, subvencionira mađarskim potrošačima cijenu goriva i odakle im obraza da u Hrvatskoj gdje izvlače naftu po iznimno povoljnim uvjetima prijete nestašicom", kazao je Grbin. Ocijenio je to pritiskom na Vladu da odustane od, kako kaže, "rijetko dobre stvari koju je napravila”.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene