Trakavicu s izborom predsjednika Vrhovnog suda danas je komentirao i premijer Andrej Plenković, u sklopu velike presice o cjepivu.

Galerija


Premijer Andrej Plenković na današnjoj se presici, čija je tema bila sastanak Europskog vijeća o pravednijoj raspodjeli cjepiva, osvrnuo i na aktualnu situaciju s izborom čelnika Vrhovnog suda.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović ne odustaje: Opet je Saboru predložio Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Andrej Plenković Andrej Plenković o Milanovićevim izjavama o Ustavnom sudu: "Očito se ide u neki polusukob". Komentirao i izbor Zlate Đurđević: "Imam dojam da se ohrabrila"

"Ne znam što je njoj bilo, ona se propustila javiti na javni poziv, što ju je sprječavalo? Ona je tu samoj sebi dopustila da bude kandidat u protuzakonitoj proceduri. Čini mi se da ona tu ima neka čudna shvaćanja", rekao je o prof. Zlati Đurđević. 

"Ona može imati mišljenje o pravnim normama, ali je li nešto u skladu s Ustavom, tumači Ustavni sud. Kad netko za ključno mjesto u sudstvu propusti natječaj pa nakon svega ide s izjavama da ga prihvaćanje predsjednikove ponude mimo zakonske procedure ne diskvalificira, ne ide to tako. Nije to banalna pogreška, krivo parkiranje. Ako netko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, mora poštovati zakon. 

Za nas u HDZ-u tu je priča završena. Ona više nije besprijekorna stručnjakinja kao prije nego što je sve ovo učinila. Ovo se ne može oprostiti. Ona se događajima proteklih tjedana diskvalificirala da je Sabor podrži za predsjednicu", rekao je Plenković.

Ponovio je kako nema sukoba. "HDZ nema svog kandidata, zato postoji javni poziv. Osobno nemam ništa protiv prof. Đurđević. Ovo se tako dogodilo, ona neće biti, bit će neki drugi, ali doći ćemo do rješenja. Ova tema nije bila nužna za hrvatsku političku scenu. Teza o šapi HDZ-a na pravosuđu, koja politizira ovaj izbor, nije s naše strane. Da HDZ toliko utječe na pravosuđe, ne bi bilo ovakvih presuda. Recimo, za suce na Županijskom sudu u Osijeku nisam ni znao dok nije sad izašlo u medije, nisam ni znao tko su oni. Stvara se površna slika kao da svi suci u Hrvatskoj ne vrijede."

Na pitanje bi li njihov stav bio drugačiji da se nije javila jer ju je predsjednik pozvao, rekao je: "Sad je to passe. Nemam se potrebe očitovati sad o tome da je situacija bila drugačija. Došlo je do nove situacije u kojoj naš stav prije i poslije ovoga u odnosu na nju nije isti. Tu nema ničega osobnog ni lošeg, ona je ugledna profesorica, ali u ovoj situaciji je napravila wrong choices.

Svi se mogu javiti i sigurno će se netko drugi izabrati, to nije sporno. To će biti netko tko nije aktualni, tko nije Đurđević, nego netko treći, to je sad sto posto jasno", zaključio je Andrej Plenković.