Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trakavica se nastavlja

Milanović predlaže da se ponovi javni poziv za izbor šefa Vrhovnog suda, neće predložiti nijednog od prijavljenih kandidata

Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića danas je priopćeno kako on neće predložiti nijednog od prijavljenih kandidata za šefa Vrhovnog suda te DSV-u predlaže žurno ponavljanje javnog poziva.

Iz Milanovićeva ureda danas su poručili kako predsjednik Državnom sudbenom vijeću za predsjednika Vrhovnog suda neće predložiti niti jednog od prijavljenih kadnidata te predlaže žurno ponavljanje javnog poziva. 

Pročitajte i ovo Tihomir Kundid Nema usuglašavanja Korak naprijed, dva nazad: Postignut dogovor o imenovanju čelnog čovjeka vojske, ali otvoren novi sukob zbog kadroviranja u SOA-i Zoran Milanović Iz Ureda predsjednika Nema dogovora oko imenovanja ravnatelja SOA-e: Predsjednik će tražiti detaljnu analizu oko slučaja Turudić

Dopis koji je Ured predsjednika Republike Hrvatske uputio Državnom sudbenom vijeću prenosimo u cijelosti:

„Poštovani gospodine predsjedniče Državnog sudbenog vijeća,

dopisom od 18. veljače 2021. godine dostavili ste Predsjedniku Republike 'prijave kandidata koji su se javili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća'.

Po uputi i ovlaštenju Predsjednika Republike, obavještavam Vas o sljedećem:

1. Predsjednik Republike, kao što je to i javno priopćio u više navrata, neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske niti jednu od osoba čije ste prijave dostavili svojim dopisom od 18. veljače 2021. godine.

2. Zakon o sudovima, temeljem kojeg postupa Državno sudbeno vijeće, ni na koji način ne uređuje komunikaciju Predsjednika Republike s Državnim sudbenim vijećem. Štoviše, Zakon o sudovima ne uređuje ni situaciju u kojoj Predsjednik Republike ne želi predložiti nekog od prijavljenih kandidata, kao niti institut ponavljanja javnog poziva.

3. Stavak 2. članka 94. Ustava Republike obvezuje Predsjednika Republike da se brine 'za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti'. Stoga, želeći omogućiti funkcioniranje sudbene vlasti te uzimajući u obzir da je predsjednik Vrhovnog suda po funkciji ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Predsjednik Republike predlaže Državnom sudbenom vijeću:

a) žurno ponoviti javni poziv osobama koje bi željele obavljati dužnost predsjednika Vrhovnog suda,

b) skratiti vrijeme trajanja poziva na 15 dana, s obzirom na to da je već jednom upućen javni poziv.

Ovim dopisom Predsjednik Republike nema namjeru ni na koji način utjecati na Ustavom i Zakonom određenu nadležnost Državnog sudbenog vijeća. Predsjednik Republike želi, u neurednoj i kaotičnoj situaciji stvorenoj izmjenama Zakona o sudovima, doprinijeti što boljem i učinkovitijem funkcioniranju sudbene vlasti te omogućiti funkcioniranje Državnog izbornog povjerenstva nakon isteka mandata sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda", navodi se u dopisu koji potpisuje Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Reagirao i ministar Malenica

Na priopćenje iz Ureda predsjednika reagirao je ministar pravosuđa Ivan Malenica. 

"Zlata Đurđević je dva puta pristala biti kandidat u protuzakonitoj proceduri. Time je pokazala da ne poštuje zakone", rekao je Malenica. Više pročitajte ovdje

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene