Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠTAR DISKURS

Plenković se konačno oglasio o najavi Sberbanka da će Hrvatska morati platiti golemi Agrokorov dug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković odbacio je ocjene koje dolaze iz Sberbanka da je hrvatska država nacionalizirala koncern Agrokor te da stoga mora vratiti i dug koji koncern ima prema toj ruskoj banci ističući da je u slučaju Agrokora na snazi zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju.

Sberbank je jedan od stalnih, potpuno informiranih članova privremenog vjerovničkog vijeća od nultog dana, podsjetio je premijer u izjavi novinarima u sklopu Dana otvorenih vrata Sabora u prigodi Dana neovisnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

"Njihovi su predstavnici sudjelovali u razgovorima i s bivšom upravom (Agrokora) i s Vladom i u okviru koordinacije različitih banaka koje su ključni vjerovnici. I imaju sve informacije i mislim da njihovi pravnici jako dobro čitaju što je bio smisao izvanredne uprave. Dakle, otklanjam tezu o nacionalizaciji. Nacionalizacija je nešto drugo. Ovo je zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju", rekao je Plenković.

Sberbank je, dodao je, jedan od bitnih vjerovnika koji je imao i prilike i trenutka i mogućnosti "da kaže sve što želi u ovom procesu i da u njemu sudjeluje".

"Vjerujem da imaju legitiman interes štititi svoj novac. Međutim, isto tako, treba reći da oni kada su taj novac davali, nisu pitali ništa ni vas ni mene, ni Vladu. Dakle, oni su komercijalna banka koja je, vjerujem, uz odgovarajući due dilligence, donosila odluke o tako velikom kreditiranju, a sada su u procesu restrukturiranja i nagodbe jedan od aktera", rekao je Plenković.

Otvorena granična pitanja rješavati dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa

Premijer Andrej Plenković opetovao je u nedjelju, na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora, hrvatsku spremost da se otvorena granična pitanja rješavaju dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa.

"Za nas postoji samo dobra volja, da u duhu dobrosusjedskih odnosa, u europskom duhu, otvorena pitanja granica rješavamo dijalogom sa Slovenijom, da prijateljima u BiH pojasnimo da Pelješki most i u najkreativnijoj varijanti ne može biti nigdje drugdje nego na hrvatskom teritoriju", istaknuo je premijer na svojevrsnom 'aktualnom satu' s građanima u Hrvatskom saboru.

Dan otvorenih vrata Sabora manifestacija je koja dva puta godišnje, u prigodi Dana Sabora, 30. svibnja i Dana neovisnosti, 8. listopada omogućuje građanima da bez najave dođu u Sabor i susretnu se s njegovim predsjednikom i zastupncima.

Ove godine, po prvi put na Dan otvorenih vrata došao je i premijer Plenković sa dijelom Vlade, pa su građani tako dobili mogućnost u svom 'aktualnom satu' postavljati pitanja koja su mahom bila vanjskopolitičke prirode.

Premijer je, tako, otklonio bojazan jedne građanke da se Hrvatsku u svemu blokira, od ulaska u Schengen, preko gradnje Pelješkog mosta...

Blokada u punom smislu te riječi, u ovom trenutku nema, jedino što ste čuli bilo je izražavanje neslaganja s našom ambicijom da uđemo u OECD, rekao je premijer.

Potvrdio je da Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja sa susjedima, da ih većina datira iz vremena današnje obljetnice (8. listopada 1991.), da su svi manje-više vezani na "rezidualna pitanja" raspada bivše SFRJ i procesa koji su ostali nedovršeni.

Politika Hrvatske, kad je riječ o granicama svo to vrijeme je jasna, Hrvatska smatra da su granice bivših republika na dan 25. lipnja 1991. ujedno granice samostalnih država koje su nakon toga nastale, rekao je Plenković i naveo kako preostaje proces uređivanja te granice, te kako je načelo kojim se Hrvatska vodi načelo katastarskih granica.

Svi koji su u Vladi, Saboru, predsjednica države jako dobro znaju što su nacionalni interesi, što je državni teritorij i s kolikom pažnjom i osjećajem za odgovornost pristupamo rješavanju tih procesa, poručio je premijer.

Sabornica nikad nije bila ovako puna!

Domaćin današnje manifestacije, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zahvalio je brojnim građanima koji su došli u Sabor te najavio intenzivniju komunikaciju sa njima, kako bi se iz 'prve ruke' čuli problemi koji ih muče.

Sabornica nikad nije bila ovako puna, priznao je građanima koji su ispunili sabornicu do posljednjeg mjesta, pljeskom poprativši njegovu konstataciju.

S građanima svih uzrasta, od djece stare nekoliko mjeseci do onih treće životne dobi, družio se i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner te nekolicina zastupnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene