Obavijesti Video Pretražite Navigacija
26. obljetnica neovisnosti

Šeks o danu u kojem je pročitao veliku odluku: "To se događa jednom u životu. To je neizrecivo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Dana neovisnosti državni vrh sudjelovao je u programu obilježavanja 26. obljetnice hrvatske neovisnosti.

Danas je Dan neovisnosti, blagdan kojim se obilježava 8. listopada 1991. godine, dan kad je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Na Trgu svetom Marka, Vladimir Šeks koji je pročitao ovu odluku, rekao je da je taj dan osješćao neizrecivi ponos.

"To se događa jednom u životu pojedinca. To je neizrecivo. I danas se sjećam tih trenutaka, strepnje. To je jedan od najponosnijih dana, čak i najponosniji u mom životu", rekao je Šeks koji je poručio da odluka donesena u zgradi ine spada u red najvećih političkih odluka.

Naglasio je kako danas obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti, dan kada je Sabor donio povijesnu odluku.

"Danas treba posebno podsjećati da je Hrvatska stvorena na temeljima pobjede u obrambenom, osloboditeljskom Domovinskom ratu, te da je na Hrvatsku izvršena agresija. Nije se radilo o nikakvog građanskom ratu nego o agresiji od strane Srbije. Četničke horde su iz Srbije su nas okupirale, nanijele neporeciva zla hrvatskom narodu, pa i Srbima u Hrvatskoj. S posebnim pijeteteom danas se trebamo sjetiti svih branitelja", rekoo je Šeks.

Ministru obrane Damiru Krstičeviću posebno je drago da je Dan neovisnosti obilježen baš na Trgu svetog Marka. Ministar je izrazio duboku zahvalnost za neovisnost i slobodu hrvatskim braniteljima.

Državni vrh na obilježavanju Dana neovisnosti

U povodu Dana neovisnosti premijer Andrej Plenković, uz predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Vladimira Šeksa, sudjelovao je u programu obilježavanja 26. obljetnice hrvatske neovisnosti.

Položili su zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske na Gradskome groblju Mirogoju - kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, kod grobnice prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Na prostoru ispred zgrade Vlade RH na Trgu svetog Marka održao se prigodni program koji je počeo ceremonijom Velike smjene straže Počasno zaštitne bojne, čime je ujedno obilježen i završetak nastupa u ovoj sezoni. Na svečanosti su sudjelovali i premijer i ministri iz Vlade.

U Hrvatskom saboru se pak organizira Dan otvorenih vrata i to od 11 do 17 sati. Predsjednik sabora Gordan Jandroković s građanima će se u Sabornici susresti u 13 sati te im tom prilikom otvoriti svoj ured.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene