Andrej Plenković na otvaranju Interlibera (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Andrej Plenković na otvaranju Interlibera (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković apelirao je u utorak na čelnike sindikata obrazovanja da razmisle o efektima štrajka koji traje već tri tjedna ustvrdivši da je nerazumno štrajkati kada im se podižu plaće.


"Apeliram na čelnike sindikata da razmisle o efektima cijele ove priče koja traje tri tjedna. Uz sve poštovanje prava na štrajk, poruke koje su poslane su nerazumne. Nerazumno je štrajkati kada vam se podiže plaća i kada će se podići plaća onima koje zastupate. Ne vidim nikakav racionalni element", rekao je Andrej Plenković novinarima nakon otvaranja Interlibera.

Vezani članci Policija,ilustracija (Foto: Pixsell,Sanjin Strukic) Manji policijski sindikati traže hitan sastanak s premijerom: "Ako ne dođe do dijaloga, pozvat ćemo sve policajce na prosvjed i štrajk" Andrej Plenković (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Plenković poručio sindikatima: "Štrajk je pretjeran. Dijalog traje non stop i nije dobro da nas se kvalificira kao da ne želimo dijalog"

Ustvrdio je da je njegova Vlada postavila državu i gospodarstvo na zdrave temelje. "Zaduženja na financijskim tržištima koja su prije bila šest posto sada su jedan posto. Naša je politika konzistentna. Ako je ova Vlada povećala plaće za 18 posto samo temeljnim kolektivnim ugovorima, onda su to ogromni iskoraci", kazao je premijer.

Odbacio je prozivke da se sa sindikatima ne razgovara. "Non-stop se razgovara. Moramo voditi interesa o roditeljima i učenicima. Nije baš neki sport voditi računa o tome gdje ostavljati svoje dijete", dodao je.

Ponovio je da će odluke oko sankcija i izbacivanja nekih članova HDZ-a u tzv. aferi WhatsApp donijeti Časni sud HDZ-a. Na upit o tome jesu li se u aferi prepiske članova stranke, u kojima se oštro kritiziralo njezino vodstvo, našli i neki poznatiji HDZ-ovci, Plenković je rekao kako o tome ne zna ništa i da ne može sve to pratiti.

Smatra da ta afera neće naštetiti HDZ-u i njegovoj kandidatkinji, aktualnoj predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović. "Predsjednica će pobijediti. Očekujem da će ići u drugi mandat i zbog postignuća u prvom mandatu i zbog dobrog i kvalitetno osmišljenog programa", kazao je.

Vezano za anketu koja pokazuje da Grabar-Kitarović opada potpora birača, Plenković je ustvrdio: "Ona će pobjediti, a fantomi će izgubiti." (Hina)