Dragan Čović i Andrej Plenković
Dragan Čović i Andrej Plenković Foto: Twitter Vlada RH

U Banskim dvorima održan je sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragana Čovića.


Plenković i Čović razgovarali su o procesima koji slijede nakon potvrde novog Vijeća ministara BiH i daljnjim reformskim procesima nakon stjecanja kandidatskog statusa BiH.

Naglasili su da je izbor Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara prigoda da bilateralni odnosi Hrvatske i BiH u sljedećem razdoblju budu podignuti na još jaču razinu. Naveli su suradnju u pogledu zajedničkih infrastrukturnih projekata, jačanja bilateralnih trgovinskih, gospodarskih i ekonomskih odnosa, kao i prenošenju iskustava Hrvatske u procesu pristupanja i punopravnog članstva u EU-u.

Dragan Čović istaknuo je kako nova vlast na državnoj razini i partneri koji ju čine moraju završiti proces dogovora oko ključnih političkih pitanja. Zaključeno je kako politički dijalog predstavnika sva tri konstitutivna naroda nema alternativu u postizanju dogovora o Izbornom zakonu BiH koji bi dao zamah u konsolidaciji unutarnjih odnosa te stvaranju pozitivnog ozračja za sve prijeko potrebne reforme u gospodarskom, ekonomskom i tehnološkom pogledu. Zahvalio je premijeru Plenkoviću na svim naporima koje je poduzeo da se pomogne Hrvatima u BiH, kao i ključnom doprinosu u stjecanju kandidatskog statusa BiH za članstvo.

Slika nije dostupna VIDEO Kaos u BiH, novi ministar sigurnosti podignuo tri prsta, pljušte reakcije: "To predstavlja provokaciju i uvredu za sve žrtve agresije"

Milorad Dodik Novi sukob zbog Dodika: "To je izravan udar na državu i institucije..."

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je potrebu žurnog formiranja vlasti na svim razinama u BiH, osobito u Federaciji, kako bi se osigurala funkcionalnost svih institucija i države. Naglasio je da politički predstavnici u BiH trebaju što skorije otvoriti temu reforme izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg. Dodao je kako očekuje kvalitetnu i učinkovitu suradnju Vlade RH i Vijeća ministara po nizu tema koje povezuju Hrvatsku i BiH, o čemu će razgovarati uskoro u Zagrebu s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto prigodom njezinog službenog posjeta Hrvatskoj, objavljeno je iz Vlade.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju