Andrej Plenković šokirao je u četvrtak Hrvatsku kada je, nakon glasanja o podršci Zdravku Mariću, rekao tajnici Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra, Ante Šprlje, Vlahe Orepića i Slavena Dobrovića.


Nakon naizgled rutinskog glasovanja o očitovanju Vlade na zahtjev SDP-a da Sabor izglasa nepovjerenje Zdravku Mariću, ministru financija, premijer Andrej Plenković je izrekao rečenicu koje je uzdrmala cijelu zemlju. 

Vezani članci Slika nije dostupna Grmoja iznio ozbiljne optužbe: "Očito se netko boji što ministar unutarnjih poslova i ministar pravosuđa rade" Slika nije dostupna Kriza u Vladi: "Plenković će očito braniti Marića do zadnje kapi krvi"

Za očitovanje su ruke digli HDZ-ovi ministri. Kada je vidio da nema ruku Mostovih ministara Ante Šprlje, Vlahe Orepića i Slavena Dobrovića, Plenković je pitao tko je suzdržan. Ruke Mostovog trojca i dalje su mirovale. Potom je pitao tko je protiv, nakon čega su sva trojica podigli ruku.

"Dobro, imamo tri ministra koji su protiv. Dakle, kolege Orepić, Dobrović i Šprlje. Zahvaljujem. Molim da to konstatiramo. Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra. Hvala vam lijepo", rekao je tada Plenković i nastavio s vođenjem sjednice kao da se ništa nije dogodilo. 

I prozvani ministri Mosta nastavili su sudjelovati u sjednici Vlade, čak su i obrazlagali pojedine zakonske prijedloge.