Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustav pred kolapsom?

Distributeri na koljenima, mogu li se enormne cijene plina preliti na potrošače? "Postoje dva scenarija"

Plin - 7
Plin - 7 Foto: DNEVNIK.hr
Distributeri plina ovih dana javno su preko svojih predstavnika zavapili kako je cijeli sustav distribucije upitan. Cijene plina na tržištu su enormno skočile, a oni do 1. travnja građanima taj isti plin prodaju po sadašnjim cijenama. Tako poslovanje je neodrživo.

Posljedice plinske krize osjetit ćemo svi, no zbog rasta cijena plina na svjetskom tržištu prvi "na udaru" su distributeri koji prodaju plin na hrvatskom tržištu. Zbog toga se u petak u Hrvatskoj gospodarskoj komori održao sastanak Udruženja opskrbljivača i distributera plinom HGK s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i HERA-e. 

Distributeri plina imaju nekoliko izazova

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin priznaje da su u problemima.

"U ovakvim tržišnim uvjetima nikome nije lako poslovati pa tako niti distributerima. Distributeri plina imaju nekoliko izazova s kojima se suočavaju i koji im mogu izazvati poteškoće u poslovanju, a to su prvenstveno cijena plina po kojoj mogu kupiti plin za gubitke u mreži, što znači da će im se značajno povećavaju troškovi, a istovremeno imaju fiksnu izlaznu cijenu, odnosno tarifu.

Drugi izazov je da bi im količina distribuiranog plina mogla biti manja od planirane, jer zbog visokih cijena potrošači će manje trošiti plin. Ako manje distribuiraju plin to im istovremeno znači i manji prihod. I treće, moguće su veće poteškoće u naplati. Naravno da im svi ovi izazovi utječu na likvidnost u poslovanju i na privremene rezultate poslovanja (što nije zanemarivo) jer dugoročno njima je zagarantiran prihod i prinos na uložena sredstva", kazao je Pudić koji ističe da su "distributeri plina ključni za sigurnost opskrbe krajnjih kupaca, te moraju redovito voditi računa o održavanju postojećeg sustava".

Pročitajte i ovo Petra Buljan VELIKA AFERA Do milijunske zarade s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna: Dnevnik Nove TV doznaje - kako u Hrvatskoj otvoriti tvrtku za prodaju plina?

Dva su moguća scenarija...

Je li moguće da se visoke cijene preliju na građane i prije kraja regulacijske godine, 1. travnja?  Distributeri kažu da se nadaju i pomoći od Vlade, a Pudića smo pitali koje bi bilo realno rješenje.

Pročitajte i ovo Poskupljuje grijanje: Ilustracija - 5 grijanje postaje luksuz Plin, briketi ili peleti - čime je najbolje grijati se ove zime? Proizvođači ističu: "Onaj tko nema tu mogućnost, plaćat će dosta visoku cijenu"

"Dva su scenarija moguća: jedan je da se povećaju tarifne stavke za distribuciju plina što bi u konačnici povećalo i krajnju cijenu plina, a drugi je da Vlada RH osigura jeftiniji plin za pokrivanje gubitaka. U drugom slučaju ne bi došlo do povećanja cijena plina za krajnje potrošače. Treći scenarij ne postoji. Ono što je u ovakvim slučajevima važno je da se brzo reagira", zaključio je Pudić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene