Cilj programa 72 sata je skratiti razdoblje neizvjesnosti bolesnika od saznanja za dijagnozu karcinoma do početka liječenja.


Program Ministarstva zdravlja '72 sata' krenuo je i subotom. Riječ je o projektu kojim bi se oboljelima od malignih bolesti, početak liječenja osigurao u roku od samo tri dana nakon postavljanja dijagnoze. Karcinom je drugi najveći uzročnik smrti u Hrvatskoj. Bili smo u Klinici za tumore koja operira svaki treći tumor dojke i provjerili kako provode novi projekt subotom.

Vezani članci Prva transplantacija rožnice u KBC-u Split - 2 Sjajne vijesti iz hrvatskih bolnica: Liječnici u Splitu prvi put transplantirali rožnicu, a na zagrebački Sveti Duh zbog operacija očiju dolaze pacijenti iz 15 zemalja Pacijentica i njena kćer U idućih 11 godina Hrvatska će uložiti 1,5 milijardi kuna u prevenciju i liječenje jedne od najsmrtonosnijih bolesti

Subota ujutro u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice protekla je kao bilo koji radni dan u tjednu.

'Do sad je bila jedna operacija, imamo još dvije. Sve tri pacijentice su s karcinomima dojke koji su otkriveni i potvrđeni tijekom prošlog tjedna i evo već nakon par dana su na operacijskom stolu',rekao nam je plastični kirurg Andrej Roth.

Odgađanjem ovog pregleda riskirate vlastiti život

Ovo je prva subota u kojoj se obavljaju operacije.

'Danas su jednostavno bolesnici koji su ostali od prošlog tjedna odnosno od ovog tjedna koje nismo stigli zbog volumena posla, otvorili smo danas dvije sale, rade se dvije operacije karcinoma glave i vrata, tri ili četiri bolesnice s karcinomima dojke će biti operirane', objasnio je Danko Velimir Vrdoljak, predstojnik Klinike za tumore KBC-a Sestre Milosrdnice

Dio je to programa 72 sata - koji je pokrenulo Ministarstvo zdravlja. Želja - skratiti razdoblje neizvjesnosti bolesnika od saznanja za dijagnozu karcinoma do početka liječenja.

Čovjek od same dijagnoze unutar 72 sata mora ući u algoritam i protokol za liječenje malignih bolesti po nama. U ovom času sprovodimo taj pilot program za karcinom dojke, maligne tumore glave i vrata.

Misteriozna ozdravljenja: Možemo li natjerati tijelo da se samo liječi?

Plan da se unutar tri dana od postavljanja dijagnoze počne s liječenjem oboljelih od tumora ne utječe na smanjenje smrtnosti - ali je psihološki jako bitno za pacijente.

'Kad netko sazna dijagnozu, da ima karcinom dojke pa mora čekati nekoliko tjedana, mjesec dana do operacije, sigurno da nije baš najugodnije, a na ovaj način se to izbjegava', kaže Roth.

Više od 80 tisuća oboljelih

Karcinom je drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Posljednji podaci, oni iz 2013. godine kažu da je od karcinoma u Hrvatskoj oboljelo više od 80.000 ljudi. Borbu za život izgubilo je više od 14.000 ljudi. Među najčešćima su karcinom pluća, debelog crijeva i kod žena karcinom dojke.

'Od karcinoma dojke u Hrvatskoj oboli 2500 žena godišnje, od toga ih umre oko 900, kod nas se u Klinici za tumore operira trećina, negdje oko 700 - 800 karcinoma dojki godišnje', rekao je Roth.

Ima tešku bolest i želi samo jedno: 'Imam želju živjeti normalnim životom'

Cilj je da se do kraja program 72 sata proširi na sve tumorske bolesti i na sve veće bolnice u Hrvatskoj.

'Želimo nekako to implicirati da se sve to preslika i na ostatak, jer mislim da mi to možemo napraviti u našoj dostupnosti u Hrvatskoj', kaže Vrdoljak.

Od sljedećeg tjedna u Klinici za Tumore u Zagrebu osim subotom operacije će se obavljati i u poslijepodnevnim satima kako bi se povećao broj zahvata i liječenih pacijenata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook