U Hrvatskoj je pod minama još 513 četvornih kilometara.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji počeo je program razminiranja na područjima pogođenim poplavama. Ovim programom obuhvaćene su Općine Nijemci i Vrbanja. Završetkom programa kojim je obuhvaćeno više od 760 tisuća četvornih metara minski sumnjivog područja, ova bi županija trebala biti prva u Hrvatskoj potpuno očišćena od mina. Pod punom opremom na gotovo 40 stupnjeva pirotehničari pomno pretražuju sumnjivi teren.

Vezani članci Slika nije dostupna PČELAMA protiv mina! Slika nije dostupna Dvije rakete iz Egipta pale na izraelski Eilat

'Ah šuma. Ima komaraca. Sada je vrućina. Probamo što ranije raditi da izbjegnemo te vrućine', kaže nam pirotehničar Vladimir Marić. A posao koji je pred njima vrlo je zahtjevan.

'Zadnji projekt u Vukovarskoj-srijemskoj i on nakon tehničkog izvida pruža šansu da Vukovarsko-srijemska do kraja godine ostane bez minski sumnjivih prostora', rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec. Riječ je o općinama Nijemci i Vrbanja, a područja su to pogođena poplavama.

Razminirati treba još područje dvostruko veće od Korčule

'Činjenica da nećemo biti u minski sumnjivom području u značajnoj mjeri pomaže da ostvarimo i svoje strateške ciljeve u razvoju gospodarstva i turizma', rekao je Ivica Klem iz općine Nijemci.

U Hrvatskoj je pod minama još 513 četvornih kilometara. Procjenjuje se da na prostoru od deset županija ima 51 tisuća mina. Radovi na potpunom čišćenju Vukovarsko-srijemske županije trebali bi trajati 60 dana. 'Sama površina projekta je 762 831 m2. Ovdje se sada trenutno stotinjak pirotehničara iz deset tvrtki. Uvjeti su takvi kakvi jesu, ipak je u šumi malo lakše', kaže voditelj radilišta Krunoslav Kolarić. U šumi je lakše zbog hladovine, no teže zbog opasnosti.

Do kraja ove godine iz skupine minski sumnjivih županija trebala bi uz ovu županiju izaći i brodsko-posavska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook