Novac je tu, poznata je i lokacija, no od centra za prihvat tražitelja azila u Petrinji, čini se, neće biti ništa. Barem je tako odlučilo gradsko vijeće, i to jednoglasno. Hoće li odluku promijeniti ovisit će i o uvjeravanju ministra unutarnjih poslova koji je najavio novi sastanak s gradskim vlastima za ponedjeljak.

Galerija


Nekad dom izbjeglicama, a danas petrinjsko naselje Mala Gorica napušteno je, prazno i derutno, a takvo će, po svemu sudeći, i ostati.

Vezani članci Migranti - 2 Stručnjak za sigurnost: "Otisak na leđima izbjeglica potječe ili od štapa ili od pendreka, a ne od oružja kakvo spominju" Yazdan Fayyaz Svjetski dan izbjeglica uz azilante u Hrvatskoj: "Imali smo teško obiteljsko nasilje... Ovdje se nismo susreli s diskriminacijom"

Gradski vijećnici grada Petrinje glasali su protiv i ne žele da se Mala Gorica pretvori u prihvatilište za tražitelje azila.

Tamo se trebalo smjestiti 200 ljudi, a naselje urediti s 3 milijuna eura iz europskog i milijun iz domaćeg proračuna.

Stanovnici Petrinje podijeljeni, a protiv Vladinog plana u petrinjskom naselju Mala Gorica je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. ''Protiv. Zato što će se uložiti nekoliko milijuna eura u Malu Goricu, a ta ista Mala Gorica nema kanala, nema asfalta, nema vode, nema kanalizacije. To će sve imati azilanti. Ma to je sramota'', tvrdi Dumbović.

Odluka o prihvatilištu je donesena jednoglasno. Protiv je bio i HDZ. Iako nisu mogli dati izjavu, kažu da je tu točku na dnevni red isforsirao gradonačelnik, a oni glasali protiv jer nemaju dovoljno informacija. ''Ja mislim da je HDZ stranka koja je u ovom trenutku sigurno najlošije informirana'', kaže gradonačenik Dumbović.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je iznenađen. ''Postoji određena nerazumijevanja i zato sam ponudio djelatnike MUP-a i svoj osobni dolazak u Petrinju, pa me malo iznenadilo da se održalo Gradsko vijeće'', kazao je Božinović.

Ministar dodaje i da građani ne trebaju biti zabrinuti. ''Hrvati su sućutan i human narod i siguran sam da je ovo možda problem nedostatka prave komunikacije na koju smo mi uvijek spremni'', smatra Božinović. Ministar će već u ponedjeljak s gradonačelnikom i Gradskim vijećem održati još jedan sastanak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr