Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europarlamentarka Marijana Petir u subotu je u Karlovcu rekla kako nijedna država koji 'drži do sebe' ne dovodi u pitanje ugovore koje ima potpisane sa Svetom Stolicom,


Iako svatko ima pravo izraziti drugačije mišljenje, smatra Petir, komentirajući tako prosvjedni skup u Zagrebu u organizaciji Pokreta za sekularnu Hrvatsku, Udruge "Protagora" i Udruge LiberOs i njihovu poruku da je raskid ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske potreban jer krši ustavno načelo odvojenosti Crkve i države.

Vezani članci Kamion, ilustracija Veliki štrajk BiH prijevoznika: Ne toče gorivo i obustavljaju transport robe Snimka potjere i ubojstva Jaylanda Walkera Amerikanci prosvjeduju nakon još jednog policijskog ubojstva, objavljena snimka: "Nikad nisam vidio ništa slično"

"Svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje", rekla je Petir, ali i dodala kako ne vjeruje da će taj prosvjed polučiti bilo kakve rezultate jer se, kaže, treba podsjetiti da u europskoj civilizaciji i kulturi baštinimo kršćanske korijene te da se 90 posto građana Hrvatske izjasnilo katolicima.

Valjda se računa i mišljenje većine. Niti jedna država koji 'drži do sebe' ne dovodi u pitanje ugovore koje ima potpisane sa Svetom Stolicom, iako svatko ima pravo izraziti i drugačije mišljenje. Smatram da su ugovori s Vatikanom na dobroj osnovi, da ih ne treba dirati ili mijenjati, ocijenila je Petir te upitala sjećamo li se tko je prvi priznao samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku?

Podsjetimo, na Markovu Trgu u Zagrebu održan je prosvjed u kojem se tražio raskid s Vatikanskim ugovorima, čime bi se, kažu prosvjednici, prekinuo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija.

''Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem svih građana;
ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije; ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima!'', napominju organizatori prosvjeda Pokreta za sekularnu Hrvatsku, udruge Protagora i LiberOsa.

''Neophodno je poslati jasnu i glasnu poruku vlasti da građani Hrvatske žele biti punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke Crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke koje su protivne našim interesima. Pri tome želimo jasno reći – pitanje vjere/uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina/građanke Republike Hrvatske, i mi to pravo bezrezervno podržavamo'', rekli su na prosvjedu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju