Roditelji djece iz zagrebačkih donjogradskih osnovnih škola pokrenuli su inicijativu i potpisuju peticiju da im Grad uoči početka nastave omogući siguran prolaz djeci do škola u ulicama koje su pogođene potresom.

Galerija Milan Bandić Bandić obećao sigurne koridore za školarce - 1 Bandić obećao sigurne koridore za školarce - 2 +3 Bandić obećao sigurne koridore za školarce - 3

Zagrebački roditelji pokrenuli su inicijativu, a potpisuju i peticiju kojom traže da se njihovoj djeci uoči početka nastave omoguće sigurni prolazi do škola budući da hodaju ulicama koje su oštećene u potresu.

Traže i da paralelno s izgradnjom zaštitnih koridora bude provedena inspekcija i uklanjanje opasnih dijelova zgrada na svim prilaznim putovima do škola.

Gradonačelnik Milan Bandić, koji je danas bio na podjeli građevinskog materijala građanima čije su kuće stradale u potresu, obećava da će grad osigurati koridore za sigurnost djece.

"Da idu sigurno u školu, a koncem tjedna to neće biti više potrebno jer će do konca tjedna sve će trake iz centra grada nestat, sutra ide deset specijalnih vozila i dizalica od Jelačić placa do kolodvora do gornjeg grada, i za tjedan dana to će biti prošlost, ja ću to osobno koordinirati i zabatne zidove i dimnjake i sve što je ostalo nesanirano“, nastavio je niz obećanja gradonačelnik.

"Za sigurnost pješaka i djece uopće nije ništa napravljeno cijelo vrijeme, osim uklanjanja onog što je bilo, dimnjaka i zabata, ali za osiguranje nekih mogućih ozljeda koje se mogu dogoditi od svakodnevnog pada ništa", zaključio je jedan od roditelja Marko Trzun.

Roditelji zabrinuti za živote svoje djece

Hrvatska kazališna redateljica Anica Tomić kao članica vijeća roditelja Osnovne škole Ivana Gundulića u Zagrebu pokrenula je inicijativu za siguran odlazak i dolazak djece u škole. Peticijom zabrinuti roditelji i potpisnici pozivaju Grad Zagreb da ukloni urušene i opasne dijelove s oštećenih zgrada koji prijete prolaznicima.

"Ne možemo prihvatiti argument da je taj posao obveza vlasnika zgrada jer je obveza Grada briga o životu i sigurnosti građana", navodi se u peticiji koju prenosimo u cijelosti.

"Središte Zagreba teško je stradalo u potresu 22. ožujka 2020. Novi potres na području Gline i Petrinje 29. 12. 2020. jako se osjetio i u Zagrebu, kao i sva naknada podrhtavanja tla. Osim straha i neizvjesnosti, novi potresi dodatno narušavaju sigurnost zgrada; dimnjaci, atike, zabatni zidovi, štukature oštećenih zgrada zasipaju ulice i ceste Donjega grada i predstavljaju prijetnju svima koji žive, rade i kreću se gradskim središtem. 18. siječnja 2020. počinje nastava - brojni će učenici krenuti put škola, a pritom će biti životno ugroženi.

Sada je doslovno dovoljan nešto jači zapuh vjetra, naknadno podrhtavanje tla (a tlo se neprestano i već mjesecima trese), da pokrene crijep s već oštećenog krova ili ciglu s napuknutog pročelja. To bi, nažalost, moglo imati fatalne posljedice po ljudske živote.
Zakonska je i ustavna obveza nadležnih institucija brinuti o životu i sigurnosti učenika, učitelja i građana te učiniti sve kako bi učenici sigurno dolazili u školu i iz nje odlazili svojim domovima te kako bi u školi bili sigurni.

Putevi do škola u središtu Zagreba (OŠ Ivana Gundulića, OŠ J.J.Strossmayera, OŠ Izidora Kršnjavog, Oš Matka Laginje, OŠ Hugo Kon, učenici dislociranih škola OŠ Dr.Ivana Merza, OŠ Petra Zrinskog, zatim glazbene škole Blagoje Bersa, Vatroslav Lisinski, glazbeno učilište Elly Bašić), danas su po život opasni te smatramo kako bi, kao privremeno rješenje do sanacije oštećenih zgrada, trebalo napraviti koridore odnosno „tunele“ na svim prilaznim cestama i ulicama do spomenutih škola,

Upravo stoga, a kako bismo spriječili moguću fatalnu nesreću zbog nemara nadležnih institucija koje nisu učinile sve što je moguće da se nesreća spriječi, zahtijevamo da se navedeni koridori počnu pripremati i graditi odmah s prvim sljedećim radnim danom (11. siječnja 2020.) kako bi barem dio njih bio spreman do početka nastave u 2. polugodištu (18. siječnja 2020.). Paralelno s izgradnjom zaštitnih koridora („tunela“), tražimo inspekciju i uklanjanje svih opasnih dijelova zgrada na svim prilaznim putevima do škola u središtu grada.

Mi, potpisnici ove peticije pozivamo Grad Zagreb da organizira postavljanje zaštitnih koridora, ali i da ukloni urušene i opasne dijelove s oštećenih zgrada koji prijete prolaznicima. Ne možemo prihvatiti argument da je taj posao obveza vlasnika zgrada jer je obveza Grada briga o životu i sigurnosti građana", navodi se u peticiji. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju