Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija Agrokor

Ispitani svi uhićeni osumnjičenici, u srijedu odluka hoće li im biti određen istražni zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcija Agrokor je na vrhuncu, za danas su završili pretresi te se nastavljaju u srijedu. Ivica, Ante i Ivan Todorić još nisu dostupni policiji. Najnovije informacije pratite u informativnim emisijama Nove TV, na portalu Dnevnik.hr i na našim društvenim mrežama.

Zbog afere Agrokor u ponedjeljak su krenuli pretresi na više lokacija u Zagrebu, a policija je, između ostalog, ušla u Kulmerove dvore Ivice Todorića. Pretres Todorićeva doma nastavljen je i danas, a održana su i ispitivanja osumnjičenika. Najnovije informacije o razvoju situacije pratite u informativnim emisijama Nove TV, na portalu Dnevnik.hr i na našim društvenim mrežama.

U nastavku pročitajte tijek današnjih događanja:

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Ivica Todorić mora naći novog vještaka Državno odvjetništvo dobilo rok u kojem mora dopuniti optužnicu u slučaju Agrokor

21:47 Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u srijedu bi trebao odlučiti hoće li osumnjičenima u slučaju Agrokor odrediti istražni zatvor ili će se sa slobode braniti od optužbi za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Ročište na koje bi, nakon još jedne noći u policijskom pritvoru na Oranicama, trebalo biti dovedeno 12-ero ranije uhićenih osumnjičenika zakazano je na zagrebačkom Županijskom sudu za srijedu u podne.

19:42 - ''Imamo neke argumente kojim ćemo pokušati uvjeriti suca istrage da bi se ista svrha koja se po prijedlogu Državnog odvjetnika, treba ostvarivati mjerom zatvora, može ostvarivati nekom blažom mjerom'', rekao je Petar Pavković, odvjetnik Damira Kuštraka.

19:35 - Reporter Andrija Jarak ispred Kulmerovih dvora javio je da su istražitelji DORH-a nazvali Antu Todorića i zatražili da se vrati u Hrvatsku, nakon što su od njegovog odvjetnika dobili broj telefona na njegovom novo prebivalištu. Ante Todorić trebao bi stoga u Zagreb doći do kraja ovog tjedna. Međutim, to ne znači da će on i doći u Hrvatsku, a u slučaju da se ne vrati bit će raspisan europski uhidbeni nalog ili interpolova tjeralica, ovisno o tome u kojoj es državi nalazi. Još uvijek nitko ne otkriva gdje je Ivan Todorić.

18:40 - Ispitivanja osumnjičenih gotova su. Očekuje se da sutra bude odlučeno hoće li im biti određen istražni zatvor ili neka druga mjera.

17:19 - Darko Maržić, odvjetnik Olivia Discordia rekao je da je njegovom klijentu narušeno zdravstveno stanje.

''U obrani smo prvenstveno iznijeli da je naš branjenik u teškom zdravstvenom stanju, jer ima transplantirano srce. Jako je uzbuđen, prokrvarilo mu je oko. Tako da smo tražili dodatnu zdravstvenu intervenciju s njegovim konzilijarnim liječnikom. Što se tiče same obrane, bila je vrlo kratka. Poruče svako kazneno djelo, poriče da se išta nezakonito ili nedopušteno tamo radilo. Poštivali su sve međunarodne revizorske standarde. Oni čvrsto stoje iza svog revizorskog nalaza'', rekao je Maržić.

18:17 - Gordan Pregled, odvjetnik Sanje Hristić rekao je da je ona obranu iznosila vrlo kratko. ''Nakon uvida u spis koji je ogroman, ona je najavila iznošenje obrane u cijelosti. Apsolutno se ne osjeća krivom. Sve što je činila, činila je sukladno pravima struke'', rekao je Pregled.

17:33 - Za danas je završen pretres Kulmerovih dvora. Završen je pretres glavne kuće u kojoj živi Ivica Todorić sa suprugom, pregledana je i kuća u kojoj žive njegova dva sina. Ostala je još kuća Ive i Hrvoja Balenta. Kako doznaje reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, i u srijedu će opet istražitelji doći u Kulmerove dvore. Odvjetnici kažu da policija nije pronašla ništa važno za kazneni postupak, a to ne treba iznenaditi ako znamo da je obitelj Todorić imala nekoliko mjeseci za vrijeme koje su mogli skloniti dokumentaciju koja bi bila predmet interesa istražitelja.

17:08 Hrvoje Balent, zet Ivice Todorića ispitan je prije tri sata, potvrdio je to njegov odvjetnik. Balent je negirao svoju odgovornost i rekao da nije radio ništa nezakonito i suprotno poslovnim interesima koncerna.

16:45 Odvjetnici osumnjičenih u slučaju Agrokor uglavnom su sigurni da će tužiteljstvo za njihove klijente zatražiti istražni zatvor, no vjeruju da bi sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda o tome mogao odlučivati i u srijedu.

Na zagrebačkom Županijskom sudu i u državnom odvjetništvu, istovremeno, nije bilo moguće doznati kada bi osumnjičenici, odluči li ih tužiteljstvo zadržati zbog primjerice utjecaja na svjedoke ili dokaze, mogli biti dovedeni pred istražnog suca.

Posljednjih troje od 12 jučer uhićenih osumnjčenika na ispitivanje u tužiteljstvu trebali bi biti dovedeni do 17 sati, a državno odvjetništvo potom treba napisati nalog o provođenju istrage te za privedene zatražiti istražni zatvor.

No, vodeći se zakonom propisanim rokovima i mogućnostima njihova produljenja tužiteljstvo se ne mora žuriti jer za eventualno dovođenje osumnjičenih pred suca istrage teoretski imaju još cijeli sutrašnji dan.

Jedan od mogućih ishoda je da na sud budu dovedeni i kasno navečer te da ročište do srijede ujutro odgodi sudac istrage, pojasnila je Hini odvjetnica Laura Valković koja u slučaju Agrokor zastupa Tomislava Lučića.

15:00 Ivica Todorić, još uvijek aktualni vlasnik Agrokora, oglasio se na svom blogu te poručio kako su pretresi i uhićenja predstava za javnost. "Dogodilo se upravo ono na što sam već više puta ukazivao - politička predstava za javnost u režiji najviših državnih dužnosnika koji su kreatori ovog monstruoznog političkog procesa. Uhićeno je dvanaest vrhunskih gospodarstvenika, ljudi koji, uvjeravam vas ponovno, nisu apsolutno ništa krivi. Ako postoji i najmanja odgovornost, a siguran sam da je nema, ona je isključivo moja", poručio je Todorić.

Cjelovitu objavu možete pročitati OVDJE.

14:48 - Završeno je ispitivanje Ivana Crnjca, bivšeg financijskog direktora Agrokora, koji je, prema riječima njegova odvjetnika Igora Cišpera, iznio kratku obranu i nije odgovarao na pitanja. Crnjca terete za financijska izvješća i isplatu milijunskih dividendi Ivici Todoriću što je on opovrgnuo.

14:12 - Reporter Nove TV Andrija Jarak javio se uživo ispred Kulmerovih dvora javio u Vijestima Nove TV u 14 sati.

"Najtajanstvenija priča je oko Ivana Todorića , njegova odvjetnica ne želi reći niti jednu jedinu riječ, ne želi otkriti gdje se nalazi. Trojica odvjetnika su potvrdila kako u Kulmerovim dvorima nije pronađeno ništa, što ne čudi obzirom na to koliko je vremena prošlo“, izvijestio je Jarak.

14:06 - "Ostalo je još šest uhićenih za ispitati i ne zna se koliko bi to vremenski još moglo trajati. Odvjetnici kažu da će njihovi klijenti iznositi obranu, odgovarati na pitanja, pa bi se to moglo odužiti. Nakon ove adrese svi se uhićenici sele na Županijski sud gdje će sudac odlučivati o istražnom zatvoru za one za koje bude zatražen", javila je za Vijesti Nove TV Ivana Pezo Moskaljov koja prati razvoj situacije ispred Županijskog državnog odvjetništva.

13:40 MUP je izvijestio kako su sve uhićene osobe predane pritvorskom nadzorniku te je tijekom jutra podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici PNUSKOK-a, Uprave kriminalističke policije, Ravnateljstva policije u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom i u suradnji sa Samostanim sektorom za fin. istrage provode kriminalističko istraživanje nad petnaest hrvatskih državljana zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Kriminalističko istaživanje se i dalje nastavlja zbog opsežnosti predmeta", poručuju iz MUP-a.

12:03 - Svoju obranu u županijskom državnom odvjetništvu iznijela je i Ljerka Puljić, bivša starija potpredsjednica Agrokora i najbliža suradnica Ivice Todorića.

"Gospođa Puljić iznijela je obranu koliko je mogla u ovom trenutku. Porekla je počinjenje djela i nikoga nije teretila", rekla je njezina braniteljica Ljiljana Planinić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ustvrdila je i da je Puljić šokirana i iznenađena svime što se događa jer je "jako operativno djelovala".

Odvjetnica je kazala i kako posljednjih mjeseci Ljerka Puljić nije bila u kontaktu s Ivicom Todorićem.

12:00 - Laura Valković, odvjetnica Tomislava Lučića, bivšeg člana Uprave Agrokora, rekla je kako je njezin klijent iznio obranu i porekao počinjenje kaznenih djela, ali i da nikoga nije teretio.

"Rekao je da je njegovo postupanje uvijek bilo u skladu sa zakonom. Detaljniju obranu iznijet će kada bude mogao dobiti pravni uvid u spis", izjavila je Valković novinarima.

10:44 - Na ispitivanje u prostorije Županijskog državnog odvjetništva dovedeni su i Ljerka Puljić, Alojzije Pandžić i Tomislav Lučić.

10:30 Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, kazao je kako je istražiteljima dao broj svog klijenta.

„Pretraga još uvijek traje, vjerojatno će danas završiti. Prešlo se na pretragu drugog objekta, glavni je objekt završen. Danas su prvi puta policijski istražitelji od nas kao obrane tražili kontakt mog klijenta Ante Todorića kako bi mu javili da je protiv njega pokrenut postupak. Mi ćemo im dati taj kontakt da on može s njima stupiti u vezu i dogovoriti svoj skori dolazak ovdje. Očekujem da će vrlo brzo stići u Hrvatsku, vjerojatno već ovaj tjedan“, kazao je Olujić.

Na pitanje je li praksa da se kontakt traži tek drugi dana nakon pretresa uobičajena, Olujić odgovara:

„Praksa je takva da se osumnjičenika poziva na adresu koja je MUP-u poznata. On je svoju adresu prijavio u inozemstvu i odjavio prebivalište iz RH. Zašto ga se jučer nije zvalo, to morate pitati organe gonjenja“, kazao je Olujić.

10:00 - Rajko Čogurić, odvjetnik Ante Todorića, rekao je da njegov klijent još nije dobio nikakav službeni poziv od hrvatskih pravosudnih tijela koja imaju njegovu adresu u Londonu te da će ponuditi svoj telefonski broj da ga se može kontaktirati.

09:58 - Na ispitivanje su stigli Tomislav Lučić i Ljerka Puljić.

09:53 - U prostorijama Državnog odvjetništva na ispitivanje će u 11 sati i Ivan Crnjac koji je u upravi Agrokora bio zadužen za financije. Upravo je njega Ivica Todorić prozivao i u svojim blogovima iako su bili bliski suradnici. Njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković rekao je da će se Crnjac vrlo vjerojatno braniti šutnjom.

09:49 - Na zagrebačkim Oranicama u jedinici za zadržavanje dio uhićenih čeka ispitivanje, a uhićeni i ispitani vraćeni su u jedinicu za zadržavanje. Zašto i do kada tamo mogu ostati?

"Riječ je o uobičajenoj proceduri. Kada prikupljaju i provode dokazne radnje, uhite neku osobu, dovedu je na Oranice. Vidjeli smo to u mnogim slučajevima. Policija onda uhićenike upoznaje s pravima, oduzmu im se svi predmeti koji bi mogli služiti kao dokaz. Predaje im se pritvorkom nadzorniku. Rok tužiteljstva da obavi ispitivanje je 16 sati. Oni ispitani mogu biti zadržani 48 sati, a ako državno odvjetništvo u tom roku ne donese neke odluke, pritvorski nadzornik pušta ih na slobodu.

Policija je svoj posao privela kraju. Pretražili su 30-ak domova, za pretres su ostali još samo Kulmerovi dvori. Podnesene su kaznene prijave protiv uhićenih", izvijestila je reporterka Josipa Krajinović.

09:36 - Pretresi u Kulmerovim dvorima nastavljaju se. Uhićen je i Todorićev zet Hrvoje Balent koji je odveden pritvorskom nadzorniku te čeka svoj termin za ispitivanje u Županijskom državnom odvjetništvu, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Odvjetnik Ivice Todorića Čedo Prodanović za Novu TV kazao je kako Todorić još nije dobio poziv istražitelja, ali da će biti kooperativan kad se to dogodi.

09:24 - Na pitanja tužitelja, ali i svojih odvjetnika odgovarao je bivši član uprave Mislav Galić. Tužiteljima je ponudio i dokumente kojima je izravno teretio Ivicu Todorića. Evo što je rekla njegova odvjetnica:

"Branili smo se aktivno, u cijelosti smo iznijeli obranu, odgovarali na sva pitanja tužilaštva i naš je klijent odgovarao i na naša pitanja. U cijelosti je iskazivao o svojoj ulozi za vrijeme odgovorne osobe u Ledu i u Jamnici u kojoj poziciji je tada bio odgovoran i za financije tih društava. Međutim, ovo što se njemu stavlja na teret u pouci i pravima vezano je za Agrokor d. d., znači za koncern za upravljanje društvima te njegovu poziciju člana uprave za hranu. Kao član uprave za hranu Mislav Galić u cijelosti je porekao bilo kakav doticaj s donošenjem financijskih odluka u kojima nije sudjelovao s obzirom da sjednice uprave Agrokora d. d. nisu održavane i kao takav nije mogao osiguravati donošenje nikakvih financijskih štetnih odluka za Agrokor d. d. na taj način. U sklopu svoje obrane Mislav Galić predao je i dokument kojim upravo potvrđuje navode svoje obrane, a iz kojeg proizlazi tko je u Agrokoru d. d. bio zadužen za donošenje financijskih odluka u društvu. To definitivno nije bio Mislav Galić", rekla je odvjetnica Dubravka Krklec.

Na pitanje je li Galić teretio Todorića, odvjetnica je odgovorila: "Predao je dokument koji pokazuje tko je bio odgovoran". Na pitanje naše novinarke pokazuje li dokument koji je predao da je odgovoran bio Todorić, odgovorila je: "Tako je."

9:15 Obrana očekuje kako će tužiteljstvo nakon ispitivanja za sve osumnjičenike zatražiti istražni zatvor.

08:44 - S ispitivanja je izašla i Piruška Canjuga. Iznosila je kratku obranu, sve je porekla, negirala krivnju i, prema riječina njezina odvjetnika Ante Nobila, rekla da nije imala nikakve veze s financijama u koncernu.

08:21 - Gotovo je ispitivanje Damira Kuštraka koji je kratko iznosio obranu. Njegov odvjetnik nije mogao govoriti o detaljima.

"Ono što je moj klijent rekao, to vam ne mogu reći, ali iznosio je obranu ukratko. Mi smo se savjetovali o tome. S obzirom na to da nismo u nekakvom jednakom položaju, da ne raspolažemo informacijama kojima raspolaže državni odvjetnik, iluzorno bi bilo da se sada detaljnije iznosi obrana, ali načelno i zaključno se može reći da je on osporio sve teze, on nije imao razloga sumnjati u revizorska izvješća. Osim toga, neke odluke koje su se donosile nisu ni bile na odborima, bilo nadzornom odboru, bilo upravnom odboru. Prema tome ne može biti u tom smislu on odgovoran za nešto u čemu nije sudjelovao", rekao je odvjetnik Petar Pavković.

08:20 - Na ulazu u tužiteljstvo viđen je i Anto Nobilo, odvjetnik bivše članice Agrokorove uprave Piruške Canjuge.

07:27 - U Županijsko državno odvjetništvo na ispitivanje su u utorak ujutro stigli Damir Kuštrak, Piruška Canjuga i Mislav Galić.

U Kulmerovim dvorima nastavlja se pretres.

Podsjetimo na pet najvažnijih događaja vezanih za slučaj Agrokor, koji su obilježili ponedjeljak.

1. Počeli pretresi

Od ranog jutra u ponedjeljak istražitelji DORH-a pretresali su adrese 15 osumnjičenih u aferi Agrokor na temelju naloga koje su dobili od suca istrage. Najviše pažnje plijenio je pretres Kulmerovih dvora, rezidencije Ivice Todorića.

Po neslužbenim informacijama, na terenu je bilo 300 policijskih službenika koji su na terenu radili do 21 sat, a s radom će nastaviti i u utorak.

2. Uhićeno 12 osumnjičenih

Uhićeni su Ivan Crnjac, nekadašnji član Uprave zadužen za financije Agrokora, Tomislav Lučić i Piruška Canjuga. Uhićena je i Ljerka Puljić, nekad članica Uprave Agrokora, a nakon toga članica Nadzornog odbora. Nakon pretresa uhićen je i Mislav Galić, bivši član Uprave, te Damir Kuštrak, nekadašnji član Nadzornog odbora. Među uhićenima je i Marijan Alagušić, direktor kontrolinga u Agrokoru d. d. Privedeni su i Hrvoje Balent, zet Ivice Todorića, koji je bio izvršni potpredsjednik za središnju nabavu i usluge koncerna, Alojzije Pandžić, Ivica Sertić te Olivio Discordia i Sanja Hrstić, zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je izrađivala revizorska izvješća za Agrokor u Todorićevo vrijeme.

3. Nije poznato gdje je Ivica Todorić

Nije poznato gdje se nalazi Ivica Todorić. Nakon početka pretresa oglasio se na blogu te poručio kako '' je riječ o političkom procesu''. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković je poručila kako ''nije u bijegu''. Tezu o političkom progonu odbacio je premijer Andrej Plenković. I ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u intervjuu za Dnevnik Nove TV rekao je da teza o političkom procesu ne drži vodu. ''To je teza koju apsolutno odbacujem zbog toga što, recite mi kad se govori, koliko sam vidio, iz priopćenja Državnog odvjetništva o pronevjerama u financijskom poslovanju, o greškama u vođenju trgovačkih poslovnih knjiga, krivotvorenju isprava – što je tu politika'', rekao je Božinović.

4. Ante Todorić u Londonu

Ante Todorić, sin Ivice Todorića, nalazi se u Londonu odakle je poručio kako je dostupan istražiteljima, te je spreman vratiti se u Hrvatsku na njihov poziv. Ante je stariji sin Ivice Todorića i bio je dopredsjednik Uprave. Na tu je funkciju došao početkom 2016. s pozicije člana uprave za maloprodaju. Na popisu 15 osumnjičenih i njegov je brat Ivan Todorić, dugogodišnji predsjednik Nadzornog odbora Agrokora.

5. MUP objavio za što su uhićeni osumnjičeni

"Policijski službenici PNUSKOK-a, Uprave kriminalističke policije, Ravnateljstva policije u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage provode kriminalističko istraživanje nad petnaest hrvatskih državljana zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga", navedeno je između ostalog u priopćenju MUP-a, objavljenom u večernjim satima.

6. Danas se očekuje ispitivanje svih privedenih

Privedeni, njih 12, noć su proveli u policijskoj jedinici za zadržavanje na zagrebačkim Oranicama, a prvi su poziv za ispitivanje dobili Mislav Galić i Piroška Canjuga, koji bi iskaz trebali dati već ujutro u 7:30. Ivan Crnjac na redu je u podne, što je potvrdio i njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, a očekuje se da će tijekom prijepodneva i u ostatku dana na ispitivanje stići i ostali uhićeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene