Za zgradu u Biogradu APN ne može pronaći izvođače radova. Posljednja tvrtka koja je radove izvodila otišla je u stečaj, a na posljednji natječaj javio se jedan izvođač čija ponuda nije prihvaćena.


Nakon priče Dnevnika Nove TV o 29 obitelji koje u Biogradu pet godina čekaju dovršetak gradnje POS-ovih stanova, iz APN-a danas poručuju - ako odustanu od stanova, vratit će im se novac s kamatama. I dalje nemaju odgovor kada će zgrada biti dovršena. Anita stan čeka pet godina i više ne može.

Vezani članci Dubravko Ranilović - 3 Podstanari na mukama: Kako uvesti reda i imaju li stanodavci pravo postavljati niz uvjeta? "Tržište je tako postavljeno" Stanovi / Ilustracija Koliko još mogu rasti cijene stanova? Vrlo brzo kreće novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite

"Nažalost odustajem. Ne vidim tu više svijetlu točku i moji živci.... nema smisla“, kaže Anita iz Biograda. Tko želi odustati mora se javiti APN-u u idućih osam dana.

Kamen temeljac je bačen prije dvije godine. 29 mladih obitelji dalo je predujam, diglo kredite. Željko je tada imao jedno dijete. Danas ih ima troje, ali stan nema. Živi kod punca. Ipak još neće odustati.

"Konačno su se očitovali da će oni koji sada odustanu dobiti novce i da će kamate biti podmirene banci, a oni koji ostaju u projektu i dalje ostaje neodređen rok“, kaže Željko.

Ni nama nisu znali reći kada će stanovi biti gotovi. A priča ide ovako - onaj koji je započeo radove je otišao u stečaj. Država traži novog izvođača. Ali radove procjenjuju isto kao i prije nekoliko godina, oko 9 milijuna kuna. Jedini ponuditelj rekao je da to ne mogu napraviti za manje od 17 milijuna kuna. Pa je ponuda odbijena. Iz te tvrtke nam objašnjavaju da cijene više nisu iste.

"Morali smo uključiti neki dio rizika koji bi nas mogao tu snaći, ukoliko treba nešto polupat ako je nešto propalo. Sve javne nabave u proteklih nekoliko godina prekoračuju procijenjene vrijednosti. Radi se o jako lošim procjenama i jako starim cijenama“, kaže Petar Prodanović, iz tvrtke Tehno elektro Đakovo koja je bila jedini ponuditelj.

Građevinar iz Zagreba Dragan Martinović se slaže da za taj novac nije moguće dovršiti zgradu.

"U odnosu na tih pet godina mislim da je samo cijena rada negdje 60 do 70 posto viša nego što je to bilo prije 5 godina, plus materijali, i sve ovo što je otišlo, a realno i cijene su stanova daleko više“, kaže Martinović.

Istovremeno dok gradnja ovih stanova stoji jer nema novca - država kupuje gotove stanove na javnoj nabavi.

"Radi se o programu koji provodi Odjel za kupovinu nekretnina koji nije vezan za Program POS-a. Točnije, APN provodi samo postupak kupovine nekretnina za Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, za povratnike koji su prognani ili izbjegli za vrijeme Domovinskog rata“, objašnjavaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju