Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjeno lagao o rješavanju van natječaja

Peša: Optužnica za 'veliki maestro' je znanstvena fantastika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Robert Peša u svojoj je obrani pred zagrebačkim Županijskim sudom, kao i prije njega prvooptuženi Josip Matanović, odbacio sve navode iz USKOK-ove optužnice u slučaju 'veliki maestro'.

Nazivajući optužnicu 'znanstvenom fantastikom' ustvrdio je da je sve što je radio u vezi Ciglane Nin i drugih za USKOK spornih privatizacijskih postupaka spadalo u njegov redoviti posao, a ne u 'krimogenu zonu'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas pred vijećem Vrhovnog suda Počeo žalbeni postupak u slučaju 'veliki maestro' Slika nije dostupna Odbijeni zahtjevi obrane Afera 'Maestro': Tenori i dalje u pritvoru

'Nikada nije bilo govora o nikakvom daru ili obećanju dara, pa ni o 200 tisuća eura koje USKOK navodi u optužnici', rekao je Peša.

>>Matanović tvrdi da je sve namještaljka

Dodao je i da je bio zgrožen upornošću USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića koji ga je na jednoj od tajnih snimaka spomenuo čak 102 puta te poticao Matanovića da ga uključi u 'njihov dogovor oko Ciglane Nin'.

'Nitko nije mogao bez mog dopuštenja dogovarati nagradu za mene, a oni to nisu imali', kazao je Peša.

Na pitanje sutkinje Ivane Kršul zašto je na tajno snimljenom sastanku s Kuzmanićem i Matanovićem spomenuo da se privatizacija zemljišta u Ninu može riješiti i bez natječaja, Peša je kazao da je to bio 'kafanski razgovor' u kojem je svjesno lagao. To je, tvrdi, vidljivo i iz njegovih kasnijih postupaka, odnosno činjenice da nije napravio ništa što su od njega tražili.

Na sastanku se našao samo kako ne bi narušio odnose s Matanovićem

Iako nije želio ući u taj posao, na jednom se sastanku pojavio kako ne bi narušio odnose s kolegom Matanovićem, budući je poziv ranije više puta odbijao. Za pouzdanika Kuzmanića čuo je još 2006. kada je u ime ruskih investitora poslao prvo pismo namjere za privatizaciju šest hektara zemljišta u Ninu i odmah ga je, kaže, doživio kao provokatora.

Osim optužbi oko Ciglane Nin, Peša je odbacio i tvrdnje tužiteljstva da je s Matanovićem dogovarao nezakonite postupke u vezi hotelskog naselja Solaris, kao i da je osmooptuženom Mani Mediću pogodovao u preuzimanju odmarališta u Gradcu.

Obrane osmero optuženih u 'velikom maestru', čime je slučaj ušao u završnu fazu, prijepodne je počeo prvooptuženi Matanović navodeći da je riječ o postupku pokrenutom zbog Europske unije i namještaljki USKOK-ovog pouzdanika Kuzmanića.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi obrane trebali iznijeti odvjetnica Asja Piplović i njen suradnik Mladen Jandriček jer je bivši voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda trećeoptuženi Igor Petlevski tražio da se sudu obrati naknadno.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene