Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas pred vijećem Vrhovnog suda

Počeo žalbeni postupak u slučaju 'veliki maestro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antikorupcijska presuda u slučaju 'veliki maestro' u kojom su zbog primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti po prvi puta osuđena dvojica potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) danas se našla pred vijećem Vrhovnog suda, koje će odluku, kao i u ostalim žalbenim postupcima, donijeti naknadno.

Na presudu u 'velikom maestru' kojom su potpredsjednici HFP-a Josip Matanović i Robert Peša osuđeni na 11, odnosno dvije godine zatvora žalili su se obrana, ali i tužiteljstvo, prvi uz tvrdnju da su izrečene kazne preoštre, a drugi preblage.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Veliki maestro' Petlevskog puštaju, Matanović jedini 'maestro' koji ostaje u pritvoru Slika nije dostupna Zbog bolesti odvjetnice Ponovno odgođeno suđenje za 'veliki maestro'

>> Matanović osuđšena na 11, Peša na dvije godine!

Prvog od dva raspravna dana sve detalje slučaja ponovno je iznio sudac izvjestitelj pa će obrana i tužiteljstvo sa svojim argumentima na red doći sutra, kazao je branitelj prvooptuženog Matanovića Branko Šerić.

On smatra da je tijekom 'politički motiviranog suđenja' došlo do niza povreda kaznenog postupka te da je 'drakonska' kazna njegovom branjeniku dosuđena na činjenicama koje nisu u potpunosti utvrđene.

Osim zbog visine kazne, koju bi zbog svoje dobi Matanović trebao izdržavati do kraja života, njegov se branitelj žalio i na odluku o oduzimanju imovinske koristi jer, po presudi, državi morati vratiti 250 tisuća eura i 128 tisuća kuna koje je primio kao mito ili stekao malverzacijama s poduzećima iz portfelja Fonda.

'Školski primjer korupcije'

USKOK, s druge strane, smatra da su sve kazne preblage, posebno što svima, osim Matanoviću, uglavnom pokrivaju vrijeme provedeno u pritvoru. Tužitelji tvrde da, uz dužnosnike HFP-a, na sudjelovanje u korupciji nikako nisu smjeli pristati osuđeni odvjetnici Asja Piplović i Juraj Parazajder koji su, zbog prirode svog posla, prije ostalih pozvani upozoravati na kršenje propisa.

Iako je većini optuženih dosudila relativno male kazne, a dvojicu u potpunosti oslobodila optužbi (Darka Mrkonjića i Manu Medića), sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Kršul slučaj je, obrazlažući presudu, nazvala 'školskim primjerom korupcije'. Od osam točaka optužnice sud je presude izrekao za njih četiri, a među onima koje su otpale bila je optužba za udruživanje zbog počinjenja kaznenih.

Uz Matanovića i Pešu, prvostupanjskom presudom u svibnju prošle godine osuđeni su voditelj Službe prodaje nekretnina toga fonda Igor Petlevski, kažnjen s godinu i deset mjeseci zatvora, odvjetnica iz Buja Asja Piplović i njezin suradnik Mladen Jandriček, osuđeni na godinu i tri mjeseca, te zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder koji je dobio tri godine zatvora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene